Saksen-Anhalt


Kaart Sachsen-AnhaltDe Duitse deelstaat Saksen-Anhalt
Saksen-Anhalt (Sachsen-Anhalt) heeft een oppervlakte van 20.447 km² en ongeveer 2.045.000 inwoners. De hoofdstad is Magdeburg. Aangrenzende deelstaten zijn Nedersaksen, Brandenburg, Saksen en Thüringen. Saksen-Anhalt bestaat als bestuurlijke eenheid sinds 1945. Na het Congres van Wenen (1815) werd in Pruisen de provincie Saksen in het leven geroepen, met daarin als enclave de hertogdommen Anhalt-Dessau, Anhalt-Köthen en Anhalt-Bernburg (sinds 1863 verenigd tot Anhalt). De provincie Saksen werd in 1944 opgedeeld in de provincies Halle-Merseburg en Magdeburg, terwijl het Regierungsbezirk Erfurt onder gezag van de Rijksstadhouder in Thüringen werd gesteld. In 1945 werden deze provincies met Anhalt, de enclave Calvörde (voorheen van Brunswijk = Braunschweig), het oosten van het district Blankenburg in de Harz (eveneens Brunswijks) en de Thüringse enclave Allstedt weer verenigd tot de provincie Saksen, die echter nog datzelfde jaar werd omgedoopt in Saksen-Anhalt. Deze provincie kreeg na het opheffen van de staat Pruisen in 1947 de status van deelstaat (Land) en behoorde sinds 1949 tot de Duitse Democratische Republiek. In 1952 werd Saksen-Anhalt opgedeeld in de districten Halle en Magdeburg. Na de Duitse hereniging in 1990 werd de deelstaat hersteld.


Bezienswaardigheden Saksen-Anhalt
Schloss_Bernburg_von_der_Saale_aus
Bernburg is fraai gelegen aan de oevers van de rivier de Saale. Het bezit een bovenstad (Bergstadt) en een benedenstad (Talstadt). Bezienswaardig zijn de gotische parochiekerken en het stadsplein met barokke gebouwen. Het Bernburg Schloss is een belangrijk, op een rots gebouwd, historisch gebouw. Het huidige uiterlijk van dit kasteel dateert voornamelijk uit het midden van de 16de eeuw. In deze tijd is het kasteel grondig gerestaureerd. Vele delen van dit gebouw gaan echter terug tot de 12de eeuw, waaronder de romaanse kapellen en de gotische torens.


Dessau
220px-Dessau_mit_MuldeDessau bezit enkele historische bezienswaardigheden. In het centrum van de stad staan enkele interessante barokke kerken en de resten van een hertogelijk paleis uit de renaissance, de Johannbau. Dessau is ook bekend vanwege de beroemde kunstacademie die gevestigd is in het Bauhaus-complex. In het complex dat dateert uit 1925 is tevens het Bauhausmuseum gevestigd. In de Friedrich-Ebert-Allee staan 5 Meisterhäuser. In deze huizen voor docenten aan de kunstacademie hebben o.a. Lyonel Feininger, Paul Klee en Wassily Kadinsky gewoond. Enkele huizen zijn open voor bezichtiging. In het stadscentrum staat ook het neoclassicistische paleis Schloss Georgium. Het Schloss is in 1780 gebouwd naar een ontwerp van Friedrich Wilhelm von Erdmannsdorff en herbergt tegenwoordig een kunstcollectie met werk van o.a. Rubens, Cranach en Hals.


Halberstadt
220px-Domplatz_HalberstadtHalbertstadt is mooi gelegen in de uitlopers van de Harz. In WOII is de stad bijna totaal verwoest door de bombardementen van geallieerden. Veel van de oude gebouwen zijn tegenwoordig weer in ere hersteld. Bezienswaardig is de grote St. Stephans Dom. Deze basiliek behoort tot de mooiste puur gotische gebouwen van Duitsland. Andere interessante gebouwen zijn de romaanse Liebfrauenkirche uit de 12de eeuw en de gotische Marktkirche St. Martini. Authentieke vakwerkhuizen vindt u in de Gröper- en de Taubenstrasse.


Halle
220px-SalineHalleDe handelsstad Halle heeft haar fortuin voornamelijk vergaard met de productie en verkoop van zout. Later werd het een centrum voor de chemisch industrie. In Halle is nog veel historisch erfgoed te vinden. Op de Marktplatz staat een interessante kerk. Deze Unser Lieben Frauenkirche bezit een laatgotisch schip uit de 16de eeuw dat werd gebouwd tussen de torens van twee eerdere romaanse kerken. Vlakbij vindt u de Roter Turm, een 84 meter hoge klokkentoren die gebouwd is tussen 1418 en 1506. In de Nikolaistrasse nummer 5 is de barokcomponist Georg Friedrich Händel geboren. Tegenwoordig is het woonhuis in gebruik als klein museum dat gewijd is aan zijn werk en leven. Op de Domplatz staat een door dominicaner monniken gebouwde vroeggotische Dom. Men begon met de bouw aan het eind van de 13de eeuw. Ook de laatgotische Moritzkirche uit het eind van de 14de eeuw en de aan het eind van de 15de eeuws gebouwde citadel Moritzburg zijn een bezoek waard. Aan de rand van de stad staat Burg Giebichenstein, het voormalige woonhuis van de bisschoppen van Maagdenburg.


Havelberg
Havelberg speelde al sinds halverwege de 10de eeuw een belangrijke rol in deze regio. In die tijd werd er een missiebisdom gesticht. De Dom St. Marien werd tussen 1150 en 1170 gebouwd in romaanse stijl. In de kerk staat een enorme stenen kaarsenstandaard met fraaie reliëfs. De standaard werd tussen 1396 en 1411 versierd in de werkplaats van de Tsjechische kunstenaarsfamilie Parler uit Praag.


Lutherstadt Wittenberg
Stadtkirche_Wittenberg_bei_NachtDeze kleine stad is vernoemd naar zijn beroemdste inwoner Maarten Luther en is fraai gelegen op de oevers van de rivier de Elbe. Wittenberg werd dankzij Maarten Luhther en Philipp Melanchthon de hoofdstad van de reformatie. Een andere beroemde inwoner van Wittenberg was de schilder Lucas Cranach de Oudere. Bezienswaardig zijn Schloss Wittenberg met in de westelijke vleugel het museum voor Natuur- en Volkenkunde. Ook de in 1497 gebouwde Schlosskirche is een bezichtiging waard. Op de deur van deze kerk spijkerde Maarten Luther in 1517 zijn stellingen. De kerk bevat veel interessante graven. Andere bezienswaardigheden zijn het Cranachhaus, het Rathaus, de Marienkirche, het Melanchtonhaus en het museum in de voormalige woning van Maarten Luther, de Lutherhalle.


Magdeburg
220px-Magdeburger-Dom-NachtsMagdeburg is de hoofdstad van Saksen-Anhalt en bezit een haven die gelegen is aan de rivier de Elbe. In de middeleeuwen werd de stad een politiek en cultureel centrum. Na het opheffen van het aartsbisdom en de verwoestingen tijdens de Dertigjarige Oorlog verloor de stad zijn politieke belang. Tijdens WOII werd zo’n 80% van de stad verwoest. Toch is de stad nog altijd een bezoek waard omdat veel gebouwen in de Alt-Stad zijn herbouwd. Bezienswaardig is de Dom St. Mauritius en St. Katharina. Deze grote kathedraal is een van de belangrijkste gotische kerken van Duitsland. De kathedraal is in het bezit van enkele zeer fraaie originele beelden. In het Kulturhistorisches Museum vindt u fraaie kunstwerken, archeologische vondsten en historische stadsdocumenten. Het Kloster Unser Lieben Frauen is een romaanse kerk en het oudste gebouw van Magdeburg en dateert uit de tweede helft van de 11de eeuw. In de naastgelegen romaanse abdij is een museum gesticht met middeleeuwse en moderne beelden van onder meer Barlach en Rodin. Ander bezienswaardigheden zijn het Rathaus, de Halle an der Buttergasse (kelder van een laatromaanse markthal uit ongeveer 1200) en de uitzichttoren van de Pfarrkirche St. Johannis.


Merseburg
220px-MerseburgDomschloßblickIn Merseburg vindt u het gebouwencomplex Domburg. Dit gebouw is in het bezit van vele torens een kathedraal en woonverblijven. De kathedraal bevat prachtige gotische en renaissancistische elementen. Tevens bevinden zich in de kathedraal veel sarcofagen van bisschoppen, waaronder die van Thilo von Troth. In de bibliotheek bevinden zich veel kostbare manuscripten, waaronder de Bijbel van Merseburg uit ongeveer 1200. Naast de kathedraal staat nog een renaissancistisch Slot waarvan de westvleugel een bijzondere erker bezit.


Naumburg
220px-Naumburger_DomDe belangrijkste attractie van Naumburg is de Petrus en Pauluskathedraal. De kathedraal bezit fraaie glas-in-loodramen en een rijksversierde preekstoel uit 1466. Ook vindt u er een laatgotisch, in renaissancestijl gerestaureerd Rathaus en het hoofdplein word omringd door bijzondere huizen. Ook bezienswaardig is de Marientor (uit 1455) met zijn poppentheater en de gotische Stadtkirche St. Wenzel. Deze kerk bezit twee schilderijen van Lucas Cranach de Oudere en een 18de-eeuws orgel waarop Johann Sebastian Bach ooit speelde. In het huis aan de Weingarten nummer 18 bracht de filosoof Friedrich Nietzsche zijn jeugd door. Het huis herbergt nu een klein museum.


Nationaal Park Harz (Saksen-Anhalt, Nedersaksen, Thüringen)
Het Nationaal Park Harz ligt in het meest noordelijke middelgebergte van Duitsland en is een van de populairste wandel- en langlaufgebieden in het noorden van het land. Met zijn 1.142 meter is de Brocken een hoogtepunt in de Harz, waarover tal van sagen in omloop zijn. Deze berg kan niet alleen worden beklommen met wandelschoenen, maar is ook bereikbaar met de stoomtreinen van de Brockenbahn. De Goetheweg en Hexenstieg nodigen uit tot het maken van tochten door legendarische bossen en mysterieuze hoogveengebieden en langs natuurlijk stromende beken en rivieren. Smalle trails, steile afdelingen en rotsachtige passages – de Harz heeft alles wat het hart van een mountainbiker sneller doet kloppen. De arrangementen met mountainbiketochten variëren van driedaagse sport- en funtrips tot complete vakanties voor genieters inclusief de huur van een e-bike.


Quedlinburg
Quedlinburg_007bQuedlinburg is ontstaan rondom een klooster dat in 936 werd gesticht door keizer Otto I en zijn moeder, de heilige Mathilde. Op een heuvel boven de stad staat de Stiftskirche St. Servatius. Dit grote romaanse gebouw werd tussen 1017 en 1129 gebouwd en bezit een crypte die tot een vroegere kerk die hier stond behoorde. In de crypte vindt u romaanse muurschilderingen en graven van de prioressen en keizer Hendrik en zijn echtgenote Mathilda. Aan de ander kant van de heuvel ligt het met tuinen omringde renaissancepaleis Quedlinburg Schloss. In de stad zelf vindt u aan de Wordgasse 3 het oudste overgebleven vakwerkhuis van Duitsland. Dit huis dateert uit circa 1400. Bezienswaardige kerken zijn de 10de-eeuwse Norbertinenkirche, de Wippertikirche met vroegromaanse crypte en de 15de-eeuwse Marktkirche St. Benedicti.


Querfurt
Het stadje Querfurt bezit veel smalle straatjes die vol staan met vakwerkhuizen. De enorme torens van het Slot torenen boven het dorpsplein met zijn renaissancistische stadhuis uit. Ook bijzonder is de grafkapel en het barokke Fürstenhaus.


Stendal
Stendal bezit nog historisch erfgoed uit de middeleeuwen. De plaats was toen een van de rijkste plaatsen van het graafschap Brandenburg. De laatgotische kathedraal St. Nikolai werd tussen 4123 en 1467 gebouwd op de funderingen van een romaanse augustijnenkerk. De kerk bezit fraaie glas-in-loodramen uit de 15de eeuw. Ander bezienswaardigheden zijn de 15de-eeuwse kerk St. Marien, het Rathaus, de Uenglinger Torturm en de restanten van de oude stadsmuren.


Tangermünde
220px-Tangermünde_ElbtorTangermünde ligt op de plek waar de rivieren Tanger en Elbe samenkomen. Het stadje was vele eeuwen de regeringszetel van de markgraven van Brandeburg. Het Rathaus is een fraai vakwerkgebouw waarin tegenwoordig het gemeentemuseum is gevestigd. Van het oude kasteel zijn de hoofdtoren en de kanselarij nog bewaard gebleven. In 1377 liet koning Karel IV de St. Stephanskirche bouwen. De bouw duurde tot het einde van de 15de eeuw. Ook bezit Tangermünde nog enkele resten van stadsmuren die dateren van rond 1300 en een prachtige laatgotische poort, de Neustädter Tor, met mooie ornamenten van keramiek.


Wernigerode
220px-WernigerodeCastleWinterWernigerode ligt op het punt waar twee rivieren samenstromen. De fraaie stadje met mooie vakwerkhuizen bezit een fraai sprookjeskasteel. Schloss Wernigerode werd tussen 1861 en 1883 gebouwd op de plek van een voormalig fort. Tegenwoordig herbergt het de kunstcollectie van de familie Stolberg-Wernigerode. Vanaf de kasteelmuren heeft u mooi uitzicht op de bergen van de Harz en op de stad. Een populaire toeristische attractie is de Harzquerbahn. Dit smalspoor loopt tussen Wernigerode en Nordhausen en verbindt de dorpen en plaatsjes in de Harz met elkaar. Ook de St-Janskerk en de huizen aan de Breite Strasse zijn een bezoek waard.


Wörlitz Park
220px-Wörlitz_SchlossWörlitz is een charmant klein stadje en werd beroemd in de tweede helft van de achttiende eeuw, toen een van de vroegste en zeker de mooiste landschapsparken van Continentaal Europa gevormd werd in de directe omgeving van de stad. Het Wörlitz Park maakt deel uit van de Tuin Dessau-Wörlitz, dat werd toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO in november 2000. De hele tuin is gelegen in het midden van het biosfeerreservaat van de Midden-Elbe in de nabijheid van de stad Lutherstadt Wittenberg en de stad Dessau. De tuin werd in fasen aangelegd, te beginnen in 1764, voort vorst Leopold III. Er werkten in Wörlitz veel beroemde tuinarchitecten, waaronder Johann Friedrich Eyserbeck, Johann Leopold Ludwig Schoch en Friedrich Willhelm von Erdmannsdorff. In het midden van het park staat een neoclassicistisch paleis met een collectie schilderijen. Een andere fraaie collectie met glas-in-loodschilderingen kan in het Gotisches Haus worden bekeken. Ook bezienswaardig is de Synagoge. Deze in 1790 gebouwde synagoge is gebaseerd op de Vestatempel in Rome en werd in 1938 door de nazi’s verwoest. Tegenwoordig is het een tentoonstellingsruimte over de joodse geschiedenis.

Copyright: weginduitsland.nl