Saarland


Kaart SaarlandDe Duitse deelstaat Saarland
Het Saarland heeft een oppervlakte van 2570 km² en telt ruim 1 miljoen inwoners. De hoofdstad is Saarbrücken. Het Saarland wordt begrensd door Frankrijk in het zuiden, het Groothertogdom Luxemburg in het westen en Rijnland-Palts in het noorden en oosten. De deelstaat is genoemd naar de Saar, een rivier die stroomt van het zuiden naar het noordwesten. Het Saarland ontstond in 1920 door de Vrede van Versailles.


Homburg
Dit stadje is gegroeid rond het kasteel Hohenburg. Het kasteel is inmiddels vervallen tot een sfeervolle ruïne. Homburg is vooral bekend vanwege de Schlossberg-grotten. Dit zijn de grootste door mensen gemaakte grotten in Europa.


Ottweiler
Het schilderachtige Ottweiler heeft een prachtig oud centrum. Bezienswaardigheden zijn de ‘Alter Turm’, die in de vijftiende eeuw deel uitmaakte van de vestingwerken en de historische panden aan de Rathausplatz uit de 17de- en 18de-eeuw.


200px-Saarbruecken-alte-brucke2Saarbrücken
De universiteitsstad is het politieke, economische en culturele centrum van Saarland. In de 18de eeuw beleefde de stad haar bloeitijd. Friedrich-Joachim Stengel, ontwierp het Slot van Saarbrücken en de Ludwigskirche, beide in barokstijl. De kerk geldt als een van de voornaamste barokke kerkgebouwen in Duitsland en als het symbool van de stad.


UNESCO-biosfeerreservaat Bliesgau
De landstreek in het uiterste zuidoosten van het Saarland met zijn glooiende heuvels is een mozaïek van uitgestrekte weilanden met fruitbomen, waardevolle beukenbossen, velden met ontelbare orchideeën en indrukwekkende beemden. Hier leven de steenuil en de rode wouw en groeien de bokkenorchis en de ratelaar. Wandel-, fiets- en ruiterpaden volgen de sporen van de Romeinen en Kelten en ook de Jacobsroute loopt door de regio. In het orchideëngebied Gersheim groeien dicht bij elkaar ongeveer 30 van de 60 orchideeënsoorten die in Duitsland voorkomen. Van begin mei tot begin juli kunnen deze onder leiding van een gids worden bezichtigd.


Völklingen
In Völklingen is een vroeg-20ste-eeuwse woonwijk te bezichtigen. De plaats is echter vooral bekend vanwege de staalfabriek ‘Völklinger Hütte’. In 1881 kocht Carl Röchling er een kleine staalfabriek. De fabriek staat er nog steeds en is in 1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Copyright: weginduitsland.nl