Mecklenburg-Voor-Pommeren


Kaart Mecklenburg-VorpommernDe Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren
Mecklenburg-Voor-Pommeren ligt in het noordoosten van Duitsland. De oppervlakte bedraagt 23.170 km² en het aantal inwoners bijna 1.700.000. Daarmee behoort het tot de dunst bevolkte deelstaten van Duitsland. De hoofdstad is Schwerin, maar de grootste stad is de havenstad Rostock. Mecklenburg-Voor-Pommeren wordt in het noorden begrensd door de Oostzee, waarin grote eilanden als Rügen en Usedom en een reeks kleinere eilanden liggen. De aangrenzende deelstaten zijn Sleeswijk-Holstein in het westen, Nedersaksen in het zuidwesten en Brandenburg in het zuiden. In het oosten grenst het aan Polen (West-Pommeren). In het zuidwesten vormt de Elbe de grens van de deelstaat en in het oosten de Oder. Grotere steden zijn naast Rostock en Schwerin ook Stralsund, Greifswald, Wismar en Neubrandenburg. Mecklenburg-Voor-Pommeren bestaat uit de historische gebieden Mecklenburg en Voor-Pommeren. De rivier de Recknitz vormt de grens tussen beide. De twee gebieden waren ook van 1947 tot 1952 kort verenigd in één deelstaat: toen behoorde het tot de DDR, dat in 1952 een nieuwe bestuurlijke indeling invoerde. In 1990 werd de deelstaat heropgericht als een van de Neue Bundesländer.


Bezienswaardigheden Mecklenburg-Voor-Pommeren
220px-MarienkircheAnklamAnklam
Anklam ligt in het historische Pommeren aan de rivier de Peene. De voormalige Hanzestad kreeg in 1264 stadsrechten. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin de stad grote schade leed, behoorde Anklam tot de DDR. Enkele belangrijke bouwwerken in Noord-Duitse baksteengotiek hebben de oorlogsverwoestingen overleefd. Dit zijn o.a. de 15de-eeuwse ‘Steintor’ (stadspoort) die onderdeel uitmaakt van de verdedigingswallen en de gotische Marienkirche. Anklam is de geboortestad van luchtvaartpionier Otto Lilienthal. Aan zijn leven en uitvindingen is een museum gewijd.


Bad Doberan
220px-Bad_Doberan_Molli_(02)_2006-09-24Bad Doberan is vooral bekend vanwege het hier aanwezige cisterciënzerklooster. Het klooster is tussen 1295 en 1368 gebouwd in opdracht van hertog Henry Borwin. De monumentale cisterciënzer Münster in Bad Doberan is gebouwd met een sober interieur en een kleine klok, in overeenstemming met de geldende orderegels dat torens niet waren toegestaan. Het interieur heeft rode muren en kleurrijke gewelfribben. De kerk bezit nog veel oorspronkelijke kerkschatten, zoals een fraai 14de-eeuws schilderij op panelen uit Lübeck en 12 meter hoge eucharistie van eikenhout. In de prachtige graftombes liggen o.a. de leiders van Mecklenburg, de Deense koningin Margaret en de Zweedse koning Albrecht.


Gadebusch
220px-Rathaus_GadebuschGadebusch ligt dicht bij de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland. De stad telt een kleine 7000 inwoners en bezit twee historische monumenten. De Stadtkirche dateert uit 1220 en is de oudste bakstenen kerk in Mecklenburg. De kerk bezit een fraai bronzen doopvont uit 1450 waarop 22 taferelen van het lijdensverhaal van Christus staan afgebeeld. Het ‘Schloss’ van Gadebusch was in de 16de en 17de eeuw de residentie van een verre familie van de hertogen van Mecklenburg. Het kasteel heeft veel weg van het kasteel in Wismar door de gelijksoortige geglazuurde reliëfs en pilasters. Het slot is niet toegankelijk voor het publiek.


Greifswald
220px-Rathaus_GreifswaldGreifswald ligt 5 kilometer vanaf de Greifswaldbaai en maakte vroeger deel uit van de Hanze. Tegenwoordig heeft het vooral een regionale functie. In de stad is sinds 1456 de Ernst Moritz Arndt Universiteit gevestigd, een van de oudste universiteiten in Noord-Europa. Greifswald is de geboorteplaats van de beroemde romantische schilder Caspar David Friedrich. Deze schilder geniet bekendheid vanwege zijn vele mysterieuze, mistige schilderijen van het eiland Rügen. U kunt zijn werk bewonderen in het stedelijk museum. De 14de-eeuwse Marienkirche bezit een grote vierkante toren die de kerk de bijnaam Dikke Maria heeft opgeleverd. Op het marktplein vindt u een barok stadhuis en verschillende patriciërswoningen. Vlakbij staat de grote Dom St. Nikolai met een achtkantige toren.


Güstrow
220px-GüstrowSchloss&ParkGüstrow telt ruim 30.000 inwoners en is in het bezit van enkele fraaie historische gebouwen. Het imposante Schloss dat vanaf 1558 is gebouwd door Franz Parr is een mengemoes van Duitse, Italiaanse en Hollandse stijlen. De vlakbij gelegen bakstenen dom uit de 13de en 14de eeuw bezit een fraai gotisch altaar uit 1500. Dichtbij het marktplein staat de Pfarrkirche St. Marien met in het interieur een fraai hoog altaar en een door Belgische kunstenaars gemaakt kunstwerk op panelen uit het begin van de 16de eeuw.


Ludwigslust
Schloss_Ludwigslust_in_Ludwigslust_IMG_1976In Ludwigslust staat de barokke residentie van de hertogen van Mecklenburg-Schwerin. Dit ‘Versailles van Mecklenburg’ lijkt niet echt op zijn Franse naamgever. Het kasteel is opgetrokken uit baksteen dat verborgen is achter zandsteen uit de Rudaheuvels. Ludwigslust werd in het begin van de 18de eeuw gesticht onder de naam Klenow. Het dorpje groeide vanaf 1765 uit tot een stadje rondom het slot van de hertogen. In het fraaie interieur kunt u decoraties tegenkomen van ‘Ludwigsluster-karton’. Deze soort van papier-maché werd gebruikt om de kosten te drukken. Rondom het kasteel ligt het grote Schlosspark dat in de 19de eeuw opnieuw werd aangelegd in Engelse stijl. In het mausoleum in het park ligt Helena Pavlovna begraven, de dochter van tsaar Peter I. In Ludwigslust zelf staat de protestantse Stadtkirche uit 1765-1770 met in het interieur een enorme muurschildering van ‘De aanbidding der herders’.


 Nationaal Park Jasmund met krijtrotsen op Rügen
In het noordoosten van Duitsland bevindt zich een uniek en fascinerend landschap met krijtrotsen, venen, eeuwenoude beukenbossen en een afwisselende dieren- en plantenwereld. Het grootste eiland van het land wordt omzoomd door een 10 kilometer lange en tot 117 meter hoge krijtkust. De wereldberoemde krijtrotsen rondom de Königsstuhl behoren tot de absolute highlights. De wandelroute in het Nationale Park Jasmund is een bijna 10 kilometer lange, lichte rondwandeling, die vanuit Lohme door een ongerept groen beukenbos hoog boven het water met prachtige uitzichten op de blauwe zee naar de Königsstuhl loopt. Andere attracties zijn de hoog boven het klif gelegen vuurtoren van Ranzow en de Herthasee met zijn vestingwallen uit de Slavische tijd.


Neubrandenburg
220px-Broda's_BelvedereNeubrandenburg werd in 1248 gesticht als zusterstad van Brandenburg aan de Havel en is nog in het bezit van vrijwel intacte middeleeuwse stadswallen. De stadswallen hebben een lengte van bijna 2,5 kilometer die onderbroken worden door ‘Wiekhäuser’ (vakwerkhuizen). Ook bezit Neubrandenburg nog vier stadspoorten waarvan de Friedländer Tor uit 1300 de interessantste is. In het centrum staat de in WO II beschadigde Marienkirche. De restanten van deze kerk zijn omgebouwd tot een concertzaal.


Peenemünde
220px-Peenemünde-V1-090903Peenemünde ligt op het eiland Usedom. In de Tweede Wereldoorlog werd er vlak naast het dorp onderzoek en ontwikkeling gedaan naar V-wapens die werden gebruikt als geheime wapens van de Duitse Wehrmacht. Het museum bevindt zich op militair grondgebied en is historisch gezien het interessantste van het eiland. Het is gewijd aan de ontwikkeling van de ruimtevaart waarmee sinds 1936 op dit onderzoeksstation wordt geëxperimenteerd. Peenemünde zelf is grotendeels verlaten.


Rostock
Steintor-RostockRostock is de grootste stad van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren en telt een kleine 200.000 inwoners. Rostock was een lid van de Hanze en werd daarmee in de Middeleeuwen een rijke stad. In 1419 werd hier de eerste universiteit van Noord-Europa gesticht. In WOII raakt de stad zwaar beschadigd. Na de oorlog werd Rostock uitgebreid herbouwd als paradepaardje van de DDR. In deze periode werd onder meer de zeehaven gebouwd, de belangrijkste zeehaven van de DDR. Na de Duitse Hereniging verloor Rostock haar bijzondere positie. Het inwoneraantal nam sterk af, vooral door emigratie naar het rijkere westen van Duitsland. Een bezoek aan Rostock kunt u het beste beginnen op de Neuer Markt. Vanaf hier zijn de belangrijkste monumenten eenvoudig per voet te bereiken. Op de Neuer Markt zelf vindt u het Rathaus dat in 1727-1729 voorzien is van een barokke gevel waaruit zeven gotische torens van het oorspronkelijke gebouw steken. In de achtergelegen Grosse Wasserstrasse staat het best bewaarde gotische huis in Rostock met geglazuurd metselwerk uit 1470. Iets ten zuiden van de Neuer Markt staat de Steintor. Deze karakteristieke poort is een van de drie overgebleven poorten uit de oorspronkelijke stadsmuur die ooit 22 poorten telde. De in de 15de eeuw voltooide Marienkirche bezit een astronomische klok die in 1472 is gebouwd. De klok die tot 2017 de juiste tijd en datum zal laten zien is uitgevoerd met mechanische apostelen. In de Kröpelinerstasse staan huizen uit de 17de tot de 19de eeuw.


Rügen
220px-Königsstuhl_und_Viktoria-SichtRügen is met een oppervlakte van 926 km² het grootste eiland van Duitsland en ligt in de Oostzee. Het eiland heeft een maximale lengte van 52 km en een maximale breedte van 41 km. Het eiland is te bereiken vanaf de op het vaste land gelegen Hanzestad Stralsund. Rügen is een belangrijke toeristenbestemming en erg geliefd bij natuurliefhebbers. Het eiland is voor een groot deel natuurgebied (drie natuurparken) en heeft behalve stranden ook hoge krijtrotsen. Bezienswaardig is de fraaie, laatneoklassieke stad Putbus uit het begin van de 19de eeuw, het Nationalpark Jasmund en het karakteristieke vissersdorp Waase op het eiland Ummanz.


Schwerin
220px-Schwerin_Castle_Aerial_View_Island_Luftbild_Schweriner_Schloss_Insel_SeeSchwerin is de hoofdstad van Mecklenburg-Voor-Pommeren en wordt omringd door verschillende meren. De grootste van deze meren, het Schwerinermeer, omvat een gebied van 60 km². Op een eiland in de Schweriner See staat het Schweriner Schloss. Op deze locatie staat al sinds de 10de eeuw een kasteel dat in de afgelopen duizend jaar is aangepast en uitgebreid. Het huidige kasteel werd grotendeels in 1843-1857 gebouwd naar een ontwerp van Georg Demmler en Friedrich Stüler. Het ontwerp is gebaseerd op het Franse Château Chambord. Op de rest van het eiland bevindt zich de Burggarten, met een oranjerie en een kunstmatige grot uit ongeveer 1850. Op het stadhuisplein staan talrijke neonrenaissancistische en neogotische gebouwen. De basiliek St. Maria und St. Johannes is gebouwd tussen 1240 en 1416 en wordt beschouwd als het belangrijkste voorbeeld van gotische baksteenarchitectuur in het Oostzeegebied. In het openluchtmuseum Freilichtmuseum Schwerin-Muess kunt u de volksarchitectuur van Mecklenburg bewonderen. In het Staatliches Museum kunt u werk bewonderen van o.a. de Duitse kunstenaars Lierbermann en Corinth, de Hollandse kunstenaars Hals en Fabritius en veel Franse kunstenaars, waaronder Oudry (de hofschilder van Lodewijk XIV).


Stralsund
220px-Stralsund,_Stare_MiastoNa Lübeck is Stralsund de interessantste Hanzestad van Noord-Duitsland. Stralsund ligt aan de Strelasundbaai tegenover het eiland Rügen aan het begin van een brug die de zeestraat overspant. De stad was een van de eerste leden van de Hanze. Van de Hanzetijd getuigt een groot aantal historische bouwwerken in baksteengotiek, waaronder het raadhuis op de Alter Markt en drie grote kerken. De binnenstad staat sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en wordt sinds de Duitse hereniging grondig gerestaureerd. Het centrum van Stralsund wordt aan alle kanten omringd door water. In het Katherinenkloster, een voormalige dominicanenabdij uit de 15de eeuw zijn twee musea gevestigd. Dit zijn een cultuurhistorisch museum en een museum gewijd aan het dorpsleven, klederdracht en de folklore uit het Oostzeegebied. Dit laatste museum is gelegen aan de Böttcherstrasse. Het ‘Deutsches Museum für Meereskunde und Fischerei’ is een wetenschappelijk centrum waar het zeeleven wordt onderzocht. In dit museum bevinden zich o.a. verschillende kleurrijke aquaria en een 16 meter lang skelet van een walvis.


Usedom
220px-Gnitz_usedomHet eiland Usedom ligt in de Oostezee en is met een oppervlakte van 445 km² het op een na grootste van Duitsland. Een klein deel van het eiland behoort tot Polen. Usedom wordt van het vaste land geschieden door de Peenestrom en is bijna net zo aantrekkelijk als Rügen. Usedom is een door heuvels, bossen en binnenmeren gekenmerkt eiland. Het eiland is met gemiddeld 1917 uren zon per jaar de zonnigste regio van Duitsland. Usedom is erg op het toerisme gericht. Belangrijke Oostzeebaden op het Duitse deel zijn Karlshagen, Trassenheide, Zinnowitz, Zempin, Koserow, Kölpinsee, Ückeritz en Heringsdorf. De badplaatsen Bansin, Heringsdorf en Bad Ahlbeck worden met elkaar verbonden door een breed strand en worden daarom ook wel de ‘drie gezusters’ genoemd. De Marienkirche uit de 19de eeuw is een van de topattracties op het eiland.


Wismar
220px-Wismarer_WasserkunstWismar ligt direct aan de Oostzee en is na Rostock de tweede Oostzeehaven van Mecklenburg-Voor-Pommeren. Het treffen tussen Brits-Canadese en Russische troepen in de Tweede Wereoloorlog en de tijd dat Wismar aan de DDR toebehoorde heeft de stad geen goed gedaan. Toch is Wismar nog steeds een zeer bezienswaardige stad. Momenteel wordt er hard gewerkt om de oorlogsschade en de verwaarlozing te herstellen. De stad is in 2002 samen met Stralsund op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. De voornaamste bezienswaardigheden zijn de Nikolaikirche, het op een na hoogste kerkgebouw in baksteengotiek ter wereld, het marktplein met het fraaie huis de ‘Alter Schwede’ uit ongeveer 1380 en de ‘Wasserspiele’, het symbool van de stad. Vanuit dit paviljoen in Hollandse renaissancestijl werd het water over de stad gedistribueerd. Het imposante stadhuis is 19de-eeuws. Van de oude stadsverdediging rest alleen nog een stadspoort. De restauratie van de Georgenkirche, de grootste van Wismar, zal binnenkort worden voltooid.

Copyright: weginduitsland.nl