Nedersaksen


Kaart NiedersachsenDe Duitse deelstaat Nedersaksen
Nedersaksen ligt in het noordwesten van Duitsland. Nedersaksen is met bijna acht miljoen inwoners op 47.600 km² de op drie na volkrijkste deelstaat. Qua oppervlakte is het de op een na grootste deelstaat van Duitsland. De hoofdstad is Hannover. De Oost-Friese Waddeneilanden behoren ook bij Nedersaksen. Nedersaksen grenst aan (met de klok mee) de Noordzee, de deelstaten Sleeswijk-Holstein, Hamburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Brandenburg, Saksen-Anhalt, Thüringen, Hessen, Noord-Rijnland-Westfalen en aan Nederland (respectievelijk Overijssel, Drenthe en Groningen). De deelstaat Bremen ligt binnen Nedersaksen. Nedersaksen werd in 1946, net na de Tweede Wereldoorlog, gesticht nadat het deel van de Britse bezettingszone was geweest. Het werd samengesteld uit Hannover (voorheen een provincie van Pruisen) en de vrijstaten Oldenburg, Brunswijk (Braunschweig) en Schaumburg-Lippe. Na een referendum werden in 1993 het historisch tot Hannover behorende Amt Neuhaus en een deel van de gemeente Garlitz van Mecklenburg-Voor-Pommeren afgescheiden en bij Nedersaksen gevoegd. In Nedersaksen worden Hoogduits en verschillende varianten van het Nedersaksisch gesproken. In het Saterland, in het landkreis Cloppenburg, wordt nog door een kleine groep een Fries dialect gesproken.


Bezienswaardigheden Nedersaksen
170px-Willkommen_Altes_Land_1Altes Land
Het Altes Land is een uiterwaardengebied van ruim 30 kilometer en ligt tussen Hamburg en Stade. Op de vruchtbare grond bevinden zich het grootste aantal boomgaarden van Duitsland. Vooral in de maand mei, wanneer de kersen- en appelbloesem wit en roze kleuren, is het hier bijzonder fraai. De mooiste dorpen in het gebied zijn Neuenfelde, Jork, Hollern, Steinkirchen en Borstel. Deze dorpjes zijn in het bezit van rijk ingerichte barokke kerken. Temidden van de boomgaarden vindt u mooie roodbakstenen huizen met witte vakwerkpanelen en rieten daken.


Braunschweig
220px-Braunschweig_KohlmarktBraunschweig was sinds de middeleeuwen een belangrijk politiek- en handelscentrum. Hendrik de Leeuw, vorst van Saksen en Beieren, had er zijn residentie. Op een fontein op het Bäckerklintplein vindt u Tijl Uilenspiegel. In de 16de eeuw werd er al geschreven over de deugniet die vrij als een vogel door de Nederlanden en Duitsland trok en iedereen voor de gek hield met zijn streken. In 1944 werd Braunschweig bijna volledig verwoest. Bij de herbouw werd er gebouwd volgens het concept van ‘Traditionsinsel’. Deze eilandjes van gereconstrueerde monumenten liggen in een ‘zee’ van modernisme. Op de Burgplatz staat een monument van een leeuw dat Hendrik in 1166 liet maken (het origineel staat in een museum). Het staat symbool voor zijn macht. Het was voor het eerst sinds de overheersing van de Romeinen dat er weer een dergelijk standbeeld werd neergezet. De Dom is het bezichtigen waard. In het noordelijke schip staan ongebruikelijk gedraaide pilaren. Tevens vindt u er fraaie 13de-eeuwse fresco’s. Tot de kerkschatten behoren het graf van Hendrik en zijn vrouw Mathilde, een zevenarmige kandelaar, het kruisbeeld van Imerward en een houten kruis met Christusfiguur naar voorbeeld van het beeld Voltosanto in Lucca (Italië). Ook is er een door Hans Witten bewerkte zuil te zien waarop het lijdensverhaal van Christus is afgebeeld. Op de Altadtmarkt staat het L-vormige Rathaus met een open kruisgang van twee verdiepingen.


Bremen
Bremen vormt samen met de havenstad Bremenhaven een onafhankelijke stadstaat. Bremen is meer een vredige provinciestad dan een een moderne metropool. Sinds 1358 is Bremen een Hanzestad. De oude stad bezit een schitterende kathedraal en stadhuis.


Bückeburg
250px-Schloss-bueckeburgBückeburg behoorde aanvankelijk tot het graafschap Schaumburg. Het werd in 1640 residentiestad van het graafschap Schaumburg-Lippe. De Duitse dichter en filosoof Johann Gottfried von Herder was hier predikant. De Stadtkirche in Bückeburg was een van de eerste protestantse kerken in Duitsland. De kerk heeft een bijzonder fraaie ‘fantasiegevel’ in Italiaanse stijl. Verder vindt u er het interessante Schloss Bückeburg met een mooie kapel. De ‘Gouden Zaal’ uit 1605 bezit een ‘Godenpoort’ en een bijzonder panelenplafond. De vorsten resideren nog steeds in het slot, een van de vroegste Duitse barokkastelen.


Celle
220px-CelleRathausCelle ligt aan de rivier de Aller aan de zuidrand van de Lüneburger Heide. De binnenstad van Celle bezit fraaie vakwerkhuizen waarvan de oudste uit de vijftiende eeuw dateren. Het voornaamste bouwwerk is het hertogelijke slot in de stijl van de Wezerrenaissance. Het Schloss dat na 1533 is herbouwd bezit nog een oude oostgevel met achtkantige torens op de hoeken, frontons en erkers. Het behoort tot de belangrijkste vroegrenaissancistische gebouwen in Duitsland. De gotische kapel is in 16de-eeuwse Italiaanse stijl herbouwd naar ontwerp van Martin de Vos die hiervoor 76 schilderijen maakte. In heel Celle staan zo’n 500 vakwerkhuizen. De mooiste exemplaren staan in de Kalandgasse en de Zöllnerstrasse. Het Hoppner Haus in de Poststrasse (nummer 8) is gedecoreerd met reliëfs van mythologische dieren. Ook het Rathaus bezit fraai geschilderde decoraties en is tevens een voorbeeld van bouwkunst uit de Wezerrenaissance. Vanaf de toren van de Stadtkirche heeft u fraai uitzicht over de stad en de omgeving. De barokke synagoge, gelegen in de Im Kreise (nummer 24), is als enige overgebleven in Noord-Duitsland.


Clemenswerth
235px-Clemenswerth_Palace_in_Sögel_12Het district Eemsland ligt ten zuiden van Oost-Friesland langs de Nederlandse grens. Eemsland was tot de hereniging van beide Duitslanden de grootste Landkreis van Duitsland en daarmee groter dan bijvoorbeeld de deelstaat Saarland. Dit gebied is altijd een arm gebied geweest met voornamelijk heide en veenmoeras. Pas na de ontdekking van olie in de 20ste eeuw kwam er vooruitgang voor het gebied. De plaats Sögel bezit de grootste attractie van dit gebied: het barokke jachtslot annex slot Clemenswerth, dat van 1737-1749 is gebouwd. Het jachtslot is gebouwd door Johann Conrad Schlaun in opdracht van de keurvorst en aartsbisschop van Keulen, Clemens August I von Bayern. Het ontwerp is gebaseerd op de paviljoenpagode van Nymphenburg in München. Er zijn zeven paviljoens met mansardedaken en een kapel. Rondom de bakstenen gebouwen ligt een groot gazon in de vorm van een ster. In het slot vindt u een streekmuseum.


Cloppenburg
In Cloppenburg vindt u het oudste openluchtmuseum in Duitsland. Dit in 1934 opgerichte museum bezit 50 bouwkundige monumenten uit heel Nedersaksen. Er staan ondermeer huizen in de vakwerkstijl van Wehlburg, windmolens en een 17de-eeuws kerkje uit Klein-Escherde. Iets ten oosten van Cloppenburg ligt Visbek. Hier bevinden zich megalithische graven uit 3500 tot 1800 v.Chr. Onder deze graven uit het stenen tijdperk bevinden zich twee uitzonderlijke graven, het 80 meter lange graf dat bekend staat als de Visbeker Bräutigam en het nog langere graf van 100 meter, de Visbeker Braut.


Duderstadt
220px-Westerturm_09-08-02Duderstadt ligt ten zuiden van het Harzgebergte, vlak bij de voormalige grens met Oost-Duitsland. In het centrum van deze mooie middeleeuwse stad ligt de Obermarkt. Aan dit marktplein ligt het Rathaus met een interessante vakwerkgevel en puntige torens. Het Rathaus doet tevens dienst als cultureel centrum en expositieruimte. Ten oosten van het stadhuis staat de katholieke Probsteinkirche St. Cyriakus. In het interieur bevinden zich fraaie altaren en barokke beelden. De protestantse St. Servatius bezit een combinatie van gotische architectuur en een sezessioninterieur. De nabij gelegen Westertorturm is de enig nog overgebleven stadspoort.


Einbeck
220px-Altes_Rathaus_Einbeck_IMG_3654Einbeck is beroemd vanwege het hier gebrouwen Bockbier. In de middeleeuwen bezat de stad meer brouwerijen dan woonhuizen (600). Na een tweetal stadsbranden, halverwege de 16de eeuw, werd de stad in uniforme renaissancistische stijl herbouwd. Rondom het historische centrum kunt u een bezoek brengen aan de nog aanwezige stadswallen. Ook bezit Einbeck nog ongeveer 100 vakwerkhuizen. Vooral het Eikesches Haus aan de Markstrasse 13 is een bezoekje waard. Dit huis bezit een gebeeldhouwde gevel met klassieke verhalen en Bijbelverhalen. Andere mooie vakwerkhuizen bevinden zich in de Tiedexer Strasse en bij het Marktplein. Aan deze Marktplatz bevinden zich ook het Rathaus, de Ratswaage en de Ratsapotheke. De aangrenzende Pfarrkirche St. Jakobi hangt 1,5 meter uit het lood. Deze constructiefout heeft men in 1741 proberen te verbergen door er een barokke gevel bij te bouwen.


Goslar
Het beschermde stadsgezicht van Goslar staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en ligt aan de voet van het Harzgebergte. Deze fascinerende stad bezit ongeveer 1800 vakwerkhuizen, het grootste aantal in Duitsland. Goslar, dat bekend stond als ‘de schatkist van het noorden’, was 300 jaar lang de zetel van de leiders van het Heilige Roomse Rijk. Goslar dankte zijn welvaart vooral aan de vlakbij gelegen mijn in Rammelsberg waaruit men zink, koper en zilver dolf.


Göttingen
220px-Goe_Ritterplan_panoGöttingen behoort samen met Tübingen, Marburg en Heidelberg tot de beroemdste universiteitssteden van Duitsland. De in 1737 opgerichte universiteit was het opleidingsinstituut voor de zonen van rijke Duitse, Engelse en Russische aristocraten. Vanwege de vele studenten is Göttingen een levendige stad met tientallen cafés, bars en restaurants. De universiteitsgebouwen zijn door de hele stad verspreid. Op het marktplein staat het Rathaus met gotische gevel. De fontein die ervoor staat dateert uit 1901 en heet de Gänseliesel-brunnen. Deze ganzenhoedster wordt gekust door studenten die hun examen hebben gehaald. Vanaf het marktplein zijn de vier grootste kerken van Göttingen te zien. In het zuiden staat de St. Michael, in het westen de St. Johannis, in het oosten de St. Albani en in het noorden de St. Jakobi. De St. Albani en de St. Jakobi bezitten fraaie laatgotische altaren.


Hamburg
Hamburg is de op een na grootste stad van Duitsland. In 1945 werd het een stadstaat van de Bondsrepubliek. Toeristen komen vooral voor de enorme haven midden in het stadscentrum, de rosse buurt St. Pauli en de vele parken en meren.


Hannover
Hannover is de hoofdstad van Nedersaksen. De oude stad is in 1944 vrijwel totaal verwoest. Na de bombardementen in WOII zijn veel van de historische monumenten herbouwd. Door de vele groenstroken in de stad is het aantrekkelijk om de stad te voet te doorkruisen. De stad bezit interessante architectuur in het historische centrum, prachtige barokke tuinen en het Sprengel-Museum, een van Europa’s mooiste musea voor moderne kunst.


Hildesheim
Hildesheim heeft zwaar geleden onder de zware bombardementen op 22 maart 1945. De belangrijkste monumenten van voor die tijd zijn tegenwoordig herbouwd. De Michaeliskirche en de Dom St. Maria staan op de Werelderfgoedlijst van Uneseco. Het Roemer-Pelizaeus-Museum bezit een van de mooiste collecties in Europa uit het oude Egypte met onder meer de dodenmaskers van Hem Om en de schrijver Heti uit het Oude Rijk.


Lüneburg
Lueneburg-RathausHet voormalige Hanzestadje Lüneburg was ooit een van de rijkste steden van Duitsland. De in de streek aanwezige zoutmijnen brachten de stad grote welvaart. Het belangrijkste monument in Lüneburg is het Rathaus. Het interieur is erg fraai, vooral de grote raadzaal met glas-in-loodramen en 16de-eeuwse fresco’s van het laatste oordeel. De in het Rathaus gevestigde museum bezit een bijzondere collectie gemeentelijk zilverwerk. De Johanniskirche is een van de drie gotische kerken in Lüneburg. De westelijke toren is 108 meter hoog en hangt ruim 2 meter uit het lood. Ook de in 1409 ingezegende Michaelskirche is een bezoek waard. Nabij vindt u de oude haven aan de Ilmenau.


Oldenburg
220px-Schloss_OldenburgDeze ruim duizend jaar oude stad behoorde vroeger tot Denemarken en is in het bezit van enkele bezienswaardigheden. De op het marktplein gelegen Lambertkirche is een laatgotische hallenkerk waaraan in 1797 een neoklassieke rotonde is toegevoegd. Het ‘Schloss’ is het hertogelijk verblijf en een mengelmoes van stijlen, vooral barok en neoklassiek. Het in het kasteel gevestigde Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte bezit een collectie schilderijen die verzameld zijn door Wilhelm Tischbein, die hier 25 jaar woonde. In het aangesloten Augusteum bevindt zich een collectie moderne kunst.


Oost-Friese Waddeneilanden
250px-Ostfriesische_InselnVoor de Noordzeekust van Nedersaksen strekken zich de Oost-Friese Waddeneilanden (Ostfriesische Inseln) uit. Van oost naar west zijn dit Wangerooge, Spiekeroog, Langeoog, Baltrum, Norderney, Juist en Borkum. Deze eilanden liggen in het Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer. Deze Waddenzee is een groot nationaal natuurreservaat met een uniek ecosysteem. Bij eb ontstaan er enorme slibvelden waarop men kan lopen. Het Duitse eiland Borkum, dat voor de Groningse kust ligt, is ook te voet bereikbaar. Deze bijzonder zware en lange tocht vanaf de Duitse kust is voor zover bekend nog maar twee keer gelukt. Dat de tocht zo zwaar is komt omdat hij uitzonderlijk lang is en omdat er kilometers lang door diep (okseldiep voor lange mensen) water gewaad moet worden. Door de lengte van de tocht moet er halverwege de tocht op de zandplaat Lütje Hörn ‘overvloed’ worden. Vanaf het Duitse vasteland is het mogelijk om naar Norderney, Baltrum, Langeoog en Spiekeroog te lopen. De eilanden zijn in het bezit van prachtige zandstanden en behoren tot de populairste vakantiebestemmingen in Duitsland. Het autoloze eiland Juist en Norderney zijn de meest interessante eilanden. De drie vuurtorens op het eveneens autoloze Wangerooge zijn ook een bezoekje waard.


Oost-Friesland
220px-Abbruchkante2Het schiereiland Oost-Friesland ligt in het uiterste noordwesten van Nedersaksen. Oost-Friesland wijkt behalve landschappelijk vooral in cultureel opzicht af van de rest van Duitsland. De bevolking voelt zich sterk verbonden met de Oost-Friese identiteit die zich uit in een streektaal, streekspecialiteiten, gewoonten, gebruiken en ten dele in godsdienstbeleving. Het landschap bestaat uit vlakke weiden met grazende koeien en windmolens. Emden is de hoofdstad van de streek en de westelijkste havenstad van Duitsland. Hier staat een fraai gemeentehuis dat lijkt op dat van Antwerpen. Door het centrum stromen verschillende kanalen. De in 1990 door Henri Nannen (uitgever van het tijdschrift Stern) opgerichte Nannen-Kunsthalle Emden bezit een fraaie collectie 19de-eeuwse schilderijen met werk van verschillende Duitse expressionisten, zoals Nolde, Beckmann en Kokoschka. In Elisabethfehn vindt u het Moor- und Fehnmuseum dat gewijd is aan het turfsteken.


Osnabrück
220px-OSMarktOsnabrück ligt aan de rivier de Hase, tussen het Teutoburger Woud in het zuiden en het Wiehengebergte in het noorden. De stad is sinds de tijd van Karel de Grote een bisschopszetel. Het is een van de twee steden waar in 1648 de Vrede van Westfalen werd gesloten. Dit verdrag beëindigde de Dertigjarige Oorlog en werd bekendgemaakt op de trappen van het stadhuis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de binnenstad zwaar gebombardeerd. Het noordelijke gedeelte van de Altstadt biedt nog een historische aanblik, gedeeltelijk door restauraties. Hier bevinden zich op korte afstand van elkaar twee pleinen: de Markt en de Domhof. Aan de Markt staat het gotische stadhuis uit 1512, waarin zich de historische Vredeszaal bevindt. Aan het plein staan verder de Stadswaag en de Mariakerk (St. Marienkirche). Aan het grotere Domhof staat de 13de-eeuwse Dom St. Peter met in het interieur een bronzen doopvont, een reusachtig triomfkruis en het laatgotische Snetlage-Altar van de Kruisiging. Ten zuiden van Osnabrück ligt het westelijke deel van het Teutoburger Wald. Op 12 km ten zuiden van de stad vindt u in het kuuroord Bad Iburg een monumentaal benedictijnenklooster en een bisschoppelijk paleis.


Soltau
170px-Big_LoopSoltau trekt veel bezoekers vanwege het Heide-Park Soltau. Dit pretpark is qua oppervlakte (85 hectare) het grootste pretpark van Duitsland. In totaal zijn er in het Heide-Park ongeveer 40 attracties te vinden, waaronder zes achtbanen en drie waterattracties. Natuurliefhebbers kunnen terecht in het Vogelpark Walsrode. Dit grootste vogelpark ter wereld ligt zo’n twintig kilometer ten zuidwesten van Soltau op de Lüneburger Heide. Er wonen ongeveer 1000 vogelsoorten, van pinguïns tot paradijsvogels. In de volières probeert men de natuurlijke leefomgeving van de vogels zoveel mogelijk na te bootsen. www.heide-park.de.


Stade
220px-StadeJohannisklosterStade ligt aan de rivier de Schwinge tussen de landstreken Altes Land en Kehdingen, niet ver verwijderd van de Elbe. In deze middeleeuwse Hanzestad zijn de meeste vakwerkgebouwen bewaard gebleven. De mooiste exemplaren staan in de Alter Hafen. Er staan ook ook een oude hijskraan en een graanschuur. Deze ‘Schwedenspeicher’ dateert uit de tijd van de Zweedse bezetting tijdens de Dertigjarige Oorlog. Tegenwoordig is er een streekmuseum in gevestigd. Stade bestaat uit meerdere wijken. Het historisch centrum ligt binnen de voormalige stadsmuren op het Schwinge-eiland. Overige bezienswaardigheden zijn het barokke Rathaus uit 1667 en de twee gotische kerken St. Wilhadi uit de 14de eeuw en de St. Cosmas und Damiani uit 1659.


Stadthagen
220px-Stadthagen_Schloss_v_SOStadthagen ligt ingeklemd tussen de Bückeberg in het zuiden en het Schaumburger Wald in het noorden. He renaissancistische Schloss in Stadthagen werkt door de graven van Schaumburg-Lippe gebruikt al privéverblijf. Naast het Rathaus is ook de St. Martinikirche een bezoekje waard. Op de oostelijke wal bevinden zich een bronzen beeld monument van Adrian Vries, hofkunstenaar van Rudolf II in Praag, en een mausoleum uit de vroege barok. Liefhebbers van romaanse bouwkunst kunnen in Idensen, 22 km van Stadthagen, een bezoek brengen aan de Sigwardskirche. Deze kerk bezit fresco’s uit 1130 met taferelen uit het Oude en Nieuw Testament.


Wolfenbüttel
220px-August_II-Marktplatz_WolfenbuettelWolfenbüttel kende een roerig verleden voor een kleine stad. In de 15de eeuw vestigden de hertogen van Welf zich hier. In Wolfenbüttel staan zo’n 500 historische vakwerkhuizen en de Herzog August Bibliothek. Deze bibliotheek behoort tot de belangrijkste in Noord-Europa en is gesticht in 1572. De bibliotheek bevat een schat aan middeleeuwse boeken, waaronder het kostbaarste ter wereld, het evangelieboek van Hendrik de Leeuw. In het Lessinghaus is een literatuurmuseum gevestigd. Het centrum wordt gedomineerd door de barokke gevel van Schloss Wolfenbüttel, het grootste kasteel van Nedersaksen. Het kasteel, dat tussen 1714 en 1716 in barokstijl is opgeknapt, herbergt tegenwoordig het Schlossmuseum met een collectie regionale voorwerpen zoals meubilair en tapijten. Verder is van belang de vierhonderd jaar oude Hauptkirche uit 1608. Deze aan Beatae Mariae Virginis gewijde kerk bezit de grafkapel van de Welfen, een uitzonderlijk altaar, kansel en orgel. Het was de eerste grote protestantse kerk in Noord-Duitsland.


Wolfsburg
220px-12-03-01-autostadtr-by-RalfR-08aWolfsburg ligt bij de Allerrivier aan het Mittellandkanaal, ten noordoosten van Braunschweig. De stad is de hoofdzetel van het Volkswagen-concern. Wolsburg is in 1938 door de nazi’s gesticht als woonplaats voor de arbeiders van de autofabriek die hier werd gebouwd. Een ‘wagen voor het volk’ was een idee van Hiltler om voor elke Duitser autorijden bereikbaar te maken. De fabriek ‘Volkswagenwerk’ is te bezichtigen. Wolfsburg heeft geen historische gebouwen. Het kent echter wel mooie voorbeelden van moderne architectuur. De bezienswaardigheden zijn Autostadt (een themapark over auto’s dat is gesticht door het Volkswagen-concern), een planetarium en het Kunstmuseum Wolfsburg met een collectie moderne en hedendaagse kunst. Tot het museum behoort ook een Japanse tuin.

Copyright: weginduitsland.nl