Brandenburg


Kaart BrandenburgDe Duitse Deelstaat Brandenburg
Brandenburg ligt in het oosten van Duitsland. Het is een relatief dunbevolkte deelstaat die georiënteerd is op de stad Berlijn. Berlijn behoort wel bij het historische Brandenburg maar ligt er sinds 1920 als een enclave middenin. De hoofdstad is Potsdam. Een andere grotere stad is Cottbus in het zuidoosten. Cottbus ligt in het gebied waar zich de kleine Sorbische minderheid bevindt. Brandenburg grenst in het oosten aan Polen en aan de deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren in het noorden, Saksen in het zuiden, Saksen-Anhalt in het westen en Nedersaksen in het uiterste noordwesten.


Hoofdstad Potsdam
220px-Kirche_St_Peter_und_Paul_PotsdamPotsdam is de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg. De stad heeft in de Tweede Wereldoorlog zwaar geleden onder bombardementen. Na de oorlog viel de stad in Oost-Duitse handen. De DDR wilde zoveel mogelijk de herinnering aan het verleden verwijderen; daarom werden vele monumentale gebouwen afgebroken. Na de Duitse hereniging werd Potsdam de hoofdstad van de nieuwe deelstaat Brandenburg. De grootste bezienswaardigheden zijn het 287 hectare grote Park Sanssouci (een van de mooiste paleiscomplexen van Europa) en het monumentale Neues Palais.


Bezienswaardigheden Brandenburg
Berlijn
In het centrum van de deelstaat Brandenburg ligt Berlijn. Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en tevens als stadstaat een deelstaat van dit land. Berlijn is de grootste stad van Duitsland en er wonen ongeveer 3,5 miljoen mensen. Lees meer.


Brandenburg an der Havel
Brandenburg_an_der_Havel_und_HavellandschaftBrandenburg an der Havel is de oudste stad van de regio en werd al in de 6de eeuw door de Slaven gesticht. De mooi aan de rivier de Havel gelegens stad is tijdens WOII zwaar beschadigd. Ondanks deze verwoestingen zijn de op drie eilanden gelegen historische centra goed bewaard gebleven. Op het Dominsel ligt de romaanse St.-Pieter en St.-Paulusdom met tal van waardevolle gotische objecten. De mooiste voorwerpen kunt u bezichtigen in het Dommuseum. Andere bezienswaardigheden zijn de Katharinenkirche, de Gotthardkirche en het Stadtmuseum dat gewijd is aan de lokale geschiedenis en de productie van speelgoed.


Chorin
170px-2009-08-27-chorin-07Vlakbij Chorin staat een van de mooiste gotische gebouwen van Brandenburg. Het cisterciënzerklooster van Chorin ligt aan de rand van het uigestrekte heidegebied Schorfheide. Dit heidegebied staat op de natuurmonumentenlijst van de Unesco. Men begon aan de bouw van het klooster in 1270. De kerk is een drieschepige basiliek met een dwarsbeuk en een fraaie gevel. Tegenwoordig wordt de kerk voor klassieke concerten gebruikt. In het park rondom het voormalige kloostercomplex kunt u prima wandelen.


Cottbus
220px-Cottbus-Altmarkt_BlickCottbus wordt over het algemeen door weinig toeristen bezocht. Toch bezit de plaats vele bezienswaardigheden. Rondom het mooie dorpsplein staan fraaie barokke gebouwen. Ook de gotische kerken Oberkirche St. Nikolai en de Wendenkirche zijn een bezichtiging waard. In het Wendisches Museum kunt u kennismaken met de Sorbische Cultuur. De Sorben zijn een West-Slavisch minderheidsvolk (ongeveer 60 000 mensen) in het oosten van Duitsland in de deelstaten Saksen en Brandenburg. Zij spreken hun eigen Slavische taal, het Sorbisch. In het laatbarokke Schloss Branitz uit de 18de eeuw kunt u een bezoek brengen aan het Fürst-Pückler-Museum. Dit museum bezit schilderijen van de lokale kunstenaar Karl Blechen. In het rondom gelegen park kunt u mooi wandelen.


Elbedal
In het westelijke deel van het district Prignitz bezit het dal van de Elbe nog ongerepte natuur. Het gebied is erg in trek bij Ooievaars die hier nog hun altijd nesten bouwen. In het dal liggen verschillende bezienswaardige dorpjes. In Pritzwalk staat de laatgotische Nikolaikirche en in Perleberg staat de 15de-eeuwse gotische Jakobskirche. In Bad Wilsnack vindt u de gotische Nikolaikirche en het, fraai op een eiland gelegen, Plattenburgkasteel. Dit gebouw met laatgotische en renaissancistische kenmerken wordt tegenwoordig voor concerten gebruikt.


Frankfurt an den Oder
220px-FFO_04-13_BrunnenplatzFrankfurt, aan de oever van de rivier de Oder, heeft een aantal historische gebouwen. Over het algemeen is de stad echter een ‘modelvoorbeeld’ van hoe een communistische stad er destijds uitzag, gekenmerkt door brede straten en hoge flats. De stad kreeg al in 1253 stadsrechten en werd in 1368 een Hanzestad. Het gotische Rathaus ontsnapte in WOII aan de verwoesting en huisvest tegenwoordig een kunstgalerie. De Mariakerk is sinds 1945 een ruïne. Enkele gotische meubels uit deze kerk kunt u bezichtigen in de St.-Gertraud uit 1368. Deze kerk bezit tevens een hoofdaltaar uit 1489 en een enorme kroonluchter uit 1376.


Jüterbog
220px-Jüterbog_RathausIn het kleine pittoreske dorpje Jüterborg staan veel gotische gebouwen. Ook bezit het dorpje in goede staat verkerende stadsmuren met poorten en torens. Ook het raadhuis met galerijen is erg fraai. De Nikolaikirche is de grootse van drie kerken. Deze kerk bezit middeleeuwse muurschilderingen en veel gotische meubels. Op 5 kilometer ten noorden van Jüterbog staat het Kloster Zinna. Deze voormalige cisterciënzerabdij bezit een vroeggotische kerk met mooie glas-in-loodramen.


Lehnin
220px-Klosterkirche_St._Marien_2010-08_Bild_1Het kleine plaatsje Lehnin wordt vooral bezocht vanwege de grote Klosterkirche. Deze cisterciënzerabdij werd door Otto I, zoon van Albrecht de Beer, gesticht. De kerk werd gebouwd in de 12de en de 13de eeuw. Na de opheffing van het klooster, halverwege de 16de eeuw, raakte de gebouwen in verval. Een deel van de gebouwen is nog intact.


Natuurpark Uckermärkische Seen
Meer dan 200 meren bepalen het beeld van dit ongerepte natuurpark en bieden een thuis aan visarenden, kraanvogels, bevers, visotters en zelfs aan de Europese moerasschildpad. Ook venen, beken en talloze andere kleine watertjes maken het landschap mooi en waardevol en nodigen uit tot het maken van lange tochten op de fiets, te voet of met de kano. Een heel bijzondere belevenis is een vakantie op een vlot. Dit fungeert niet alleen als vervoermiddel, maar u kunt er ook op slapen – en een vaarbewijs is niet nodig. Of u nu met zijn tweeën bent, met een groep vrienden of met familie en of u nu wilt zwemmen, vissen of luieren in de zon, vakantie op een vlot is pure onthaasting.


220px-Pfarrkirche_NeuruppinNeuruppin
Neuruppin is fraai gelegen aan de oevers van de Ruppiner See. Na een grote brand in 1787 is het plaatsje herbouwd naar een ontwerp van Bernhard Matthias Brasch. De enige oudere gebouwen, in het overwegend neoclassicistische plaatsje, zijn de gotische postdominicaner kerk en twee kleine ziekenhuiskapellen. Tussen Neuruppin en Fürstenberg/Havel ligt het voormalige concentratiekamp voor vrouwen Ravensbrück. Het is nu een gedenkplaats.


Oranienburg
220px-Schloss_Oranienburg_-_Jan_2013Oranienburg ligt ongeveer 20 kilometer ten noorden van Berlijn en is ontstaan rond 1200. De stad heette aanvankelijk Bötzow. In de Dertigjarige oorlog werd dit stadje verwoest. In 1652 liet Frederik Willem van Brandenburg voor zijn echtgenote Louise Henriëtte van Oranje-Nassau de stad opnieuw aanleggen als Oranienburg en bouwde er ook het slot Oraniënburg in Nederlandse stijl. Eromheen ligt een enorm park. De naam kreeg een wrange bijsmaak omdat hier in 1933 een van de eerste concentratiekampen gebouwd werd; kamp Oranienburg. Het kamp werd in 1934 opgeheven. In 1935 werd in de wijk Sachsenhausen een nieuw concentratiekamp gebouwd. Dit kamp is over de hele wereld bekend als Sachsenhausen. Het kamp waar 100.000 mensen om het leven kwamen is tegenwoordig een herdenkingsplek met museum.


Spreewald
220px-Spreewald_kahn_01Het Spreewald is een bosrijk veengebied in het zuidoosten van Brandenburg. Het landschap van het Spreewald is ontstaan als gevolg van de laatste ijstijd, het Weichselien. Het gebied is gevormd door de vele vertakkingen van de rivier de Spree; daarnaast zijn voor de ontwatering van het gebied vele kleine kanalen aangelegd. De totale lengte van de waterlopen bedraagt meer dan 970 kilometer. Sinds 1991 is het Spreewald door de Unesco erkend als biosfeerreservaat. Het gebied van het Spreewald is dun bevolkt. Hier woont een groot deel van de Sorbische minderheid in Duitsland. Vanuit Lübben of Lübbenau kunt u een dagtocht per Kahn (boot) maken. In de prachtige natuurgebied kunt u bij een van de vele kleine restaurants een maaltijd aan de steiger nuttigen.


Wittstock
Het plaatsje Wittstock kreeg al in 1284 stadsrechten. De topattractie van de stad is de gotische Marienkriche. De kerk is in het bezit van een laatgotische retabel van de kroning van de Heilige Maagd. Deze retabel is afkomstig uit het atelier van Claus Berg. 10 kilometer ten westen van Wittstock ligt Heiligengrabe. De hier gelegen gotische cisterciënzerabdij kent vele hoogtepunten, waaronder de Kapel van het Heilige Graf uit 1512 met een gebeeldhouwde gevel.

Copyright: weginduitsland.nl