Berlijn


Kaart BerlijnDe Duitse deelstaat Berlijn
Wat heeft Berlijn dat andere wereldsteden niet hebben? In de eerste plaats de Berlijners zelf, die de stad met hun ruwe maar hartelijke charme zijn typische, geheel eigen sfeer geven. En natuurlijk een ongelooflijke rijkdom aan bezienswaardigheden, die niet alleen de grootse historie en de drama’s van de 20ste eeuw weerspiegelen, maar ook een sfeer van verandering en de geest van de tijd uitademen. Wie Berlijn zegt, denkt waarschijnlijk als eerste aan de Brandenburger Tor, het beroemdste bouwwerk van de Duitse hoofdstad. Tientallen jaren lang het symbool van de verdeling, maar ook het middelpunt van een metropool die door de tijden heen altijd vol ideeën en impulsen, kunst, cultuur en creativiteit is geweest. De Kurfürstendamm als toonbeeld van een elegante stadsboulevard, het Kaufhaus des Westens, beter bekend als ‘KaDeWe‘, trendy boetieks en chique winkelgalerijen zijn in het westen van de stad al even sfeer- en beeldbepalend als de prachtige burgerwijken en natuurlijk het beroemde Berlijnse nachtleven. Wat daar absoluut bij hoort, is een avond in het Friedrichstadt-Palast, het grootste variététheater van Duitsland.

BrandenburgerTor2014Ook de regeringswijk, die zich van de Brandenburger Tor en de vlak daarbij gelegen Rijksdag naar het oosten uitstrekt, straalt zonder meer de sfeer van een wereldstad uit. Vrede en vrijheid zijn hier in goede handen – anders dan in de tijd waarin er vanuit Berlijn onvoorstelbare misdaden werden begaan. Het monument voor de vermoorde Joden in Europa naar een ontwerp van de New Yorkse architect Peter Eisenman vlak bij de Brandenburger Tor en de gedenkplaats ‘Topographie des Terrors’ op de plek waar vroeger het hoofdkwartier van de Gestapo stond, herinneren hieraan. www.visitberlin.de/nl.


Onderverdeling in Oost-Berlijn en West Berlijn
West-Berlijn
Flag_of_Germany.svg West-Berlijn is de benaming voor het westelijke gedeelte van Berlijn, ter onderscheiding met Oost-Berlijn in de tijd dat West- en Oost-Duitsland aparte landen waren. De politieke scheiding van Berlijn begon in 1948 in de vorm van vier geallieerde sectoren, waarvan er drie het latere West-Berlijn besloegen. Vanaf 1949 tot 1990 bestond West-Berlijn als één gebied. De officiële benaming van West-Berlijn was Berlin (West); de DDR hanteerde de naam Westberlin, terwijl zij voor Oost-Berlijn de naam Berlin, Hauptstadt der DDR gebruikte.

Oost-Berlijn
Flag_of_East_Germany.svg Oost-Berlijn was ten tijde van de Duitse deling het oostelijke deel van Berlijn. Het werd gevormd door de Sovjet-Russische bezettingszone van Groot-Berlijn. Volgens de afspraken van het Akkoord van Potsdam was Oost-Berlijn geen onderdeel van de Sovjet-bezettingszone in Duitsland (vanaf 1949 Duitse Democratische Republiek), hetgeen vanaf 1961 door de DDR-regering werd betwist door het uitroepen van (Oost-) Berlijn als Hauptstadt der DDR. Oost-Berlijn telde in 1986 ongeveer 1,2 miljoen inwoners.

Van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 was West-Berlijn van Oost-Berlijn en de rest van de DDR gescheiden door de Berlijnse Muur. Alhoewel de meeste Oost-Duitsers niet naar het Westen konden, was er verkeer tussen Oost- en West-Berlijn mogelijk bij verschillende grensovergangen, waarvan Checkpoint Charlie de bekendste is. Er was ook treinverkeer mogelijk. Met de S-Bahn en U-Bahn kon men vanuit het westen reizen naar het in het oosten gelegen station Friedrichstraße, waar men na (te voet) de grenscontroles gepasseerd te hebben, Oost-Berlijn kon binnengaan.

220px-Bundesarchiv_Bild_173-1282,_Berlin,_Brandenburger_Tor,_WasserwerferDie Wende
Sinds die Wende van 1989/1990 werden Oost- en West-Berlijn weer tot één stad samengevoegd. Met het verdwijnen van de Muur en de bestuurlijke verschillen zijn de verschillen in geschiedenis en ontwikkeling van vier decennia niet verdwenen. In veel opzichten is West-Berlijn nog steeds duidelijk te onderscheiden van Oost-Berlijn, ook al heeft men veel moeite gedaan alle restanten van de scheiding zo veel mogelijk weg te poetsen. De betekenis van West-Berlijn binnen de stad is sinds de hereniging afgenomen; het centrum van het voormalige Oost-Berlijn, Berlin-Mitte, heeft zijn functie als stadscentrum van Berlijn weer teruggekregen.

Bezienswaardigheden
In Berlijn is ontzettend veel te zien. De vele bezienswaardigheden hebben wij gesplitst in twee overzichten. Een pagina met de bezienswaardigheden in Oost-Berlijn en een pagina met de bezienswaardigheden in West-Berlijn.


Natuurpark Barnim (Berlijn, Brandenburg)
Dit ten noorden van Berlijn gelegen natuurpark wordt gekenmerkt door uitgestrekte bossen, idyllische meren, snelstromende rivieren en authentieke veengebieden en is buitengewoon afwisselend. Het onder monumentenzorg vallende Finowkanal getuigt van historische waterbouwkunde, terwijl konik- en fjordenpaarden samen met Schotse hooglanders en runderen uit de Uckermark het halfopen bos- en weidelandschap een bijzonder aanzien geven.
Wie op zijn gemak door het Barnimer Land wil reizen, kan dat doen in een traditionele stoomtrein op het traject van de zogenaamde Heidekrautbahn van de halte Wilhelmsruher Damm via Basdorf naar Schmachtenhagen.

Copyright: weginduitsland.nl