Hessen


Kaart HessenDe Duitse deelstaat Hessen
Hessen is een deelstaat met grote economische kracht. De hoofdstad van Hessen is Wiesbaden, de grootste stad is Frankfurt am Main. Gelegen in het midden van Duitsland, grenst Hessen aan (vanuit het noordwesten en met de klok mee) de Duitse deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen, Nedersaksen, Thüringen, Beieren, Baden-Württemberg en Rijnland-Palts. Hessen ontstond in de 13de-eeuw toen het werd losgemaakt van Thüringen. Het huidige Hessen werd in 1945 gevormd door samenvoeging van Hessen-Nassau en Hessen-Darmstadt. In het zuiden van Hessen ligt het Rijn-Main-gebied met de grote steden Frankfurt am Main, Hanau, Wiesbaden, Mainz en Darmstadt. Het Rijn-Main-gebied ligt overigens gedeeltelijk buiten Hessen.


Bezienswaardigheden Hesse
Alsfeld
De mooie oude stad Alsfeld staat vooral bekend vanwege de vele 16de en 17de-eeuwse vakwerkhuizen. Aan de oostkant van het centrale plein staat het laatgotische Rathaus uit 1512-1516. Het raadhuis is een mooi voorbeeld van vakwerkbouw. Tevens vindt u aan het plein het Weinhaus uit 1538, het Hochzeithaus uit 1565 en het Stumpfhaus uit 1609. Ook de Walpurgischekirche uit de 13de-15de eeuw is de moeite waard. De kerk bezit mooie muurschilderingen uit de 15de eeuw. In de aan de Rossmarkt gelegen Dreifaltigkeitskirche begon de monnik Tilemann in 1522 met de verspreiding van de Reformatie in Alsfeld. Twee kilometer buiten Alsfeld ligt het 18de-eeuwse kasteel van Altenburg.


Bad Homburg
Bad Homburg is ontstaan rond een fort waarvan voor het eerst melding werd gemaakt in het jaar 1180. Dit middeleeuwse kasteel liet Frederik II von Hessen-Homburg in 1678-1686 verbouwen tot een barokpaleis. In het interieur vindt u een prachtige balzaal en Speigelkabinett. Na de annexatie van Hessen-Homburg door Pruisen in 1866 werd het slot de zomerresidentie van de Koninklijke familie en later de keizerlijke familie. Bad Hoburg behoorde rond deze tijd tot de populairste kuuroorden van Duitsland. Stille getuigen uit deze tijd zijn het tussen 1854 en 1867 aangelegde Kurpark en het tussen 1887 en 1890 gebouwde Kaiser-Wilhelm-Bad dat tot op heden in gebruik is. Tevens vindt u in Bad Homburg een in 1899 voltooide orthodoxe kapel die speciaal werd gebouwd voor de Russisch-orthodoxe aristocratie.


Darmstadt
Darmstadt is ontstaan aan het einde van de 11de eeuw en kreeg in 1330 stadsrechten van keizer Lodewijk van Beieren. Op 11 september 1944 werd het centrum van de stad volledig verwoest door een Brits bombardement waarbij 11.000 slachtoffers vielen. Noordelijk van de oude stad ligt het Residenzschloss. Dit renaissancistisch-barokke gebouwencomplex ligt om drie binnenplaatsen heen en is in verschillende fasen gebouwd. In de Neubau zijn de provinciale en universiteitsbibliotheek gevestigd en in de Glockenbau het mooie Schlossmuseum. In dit museum vindt u een fraaie collectie koetsen en meubilair. Andere bezienswaardigheden zijn het Rathaus uit het eind van de 16de eeuw, de Stadtkirche en de orthodoxe Russische Kapelle. De Technische Universiteit van Darmstadt staat bekend als één van de belangrijkste in Duitsland.


Eltville
Eltville behoort tot het bisdom Mainz en is beroemd vanwege de uitstekende mousserende wijn die men hier voortbrengt. In de stad staan verschillende mooi herenhuizen en de tweeschepige Pfarrkirche St.-Peter und St.-Paul bezit mooi bewaard gebleven muurschilderingen en friezen. De middeleeuwse Burg van Eltville bezit alleen nog een woontoren. De rest van het gebouw is vervallen tot een schilderachtige bouwval.


Frankfurt am Main
Frankfurt am Main is de grootste stad in Hessen en de vijfde stad van Duitsland. De stad is gelegen op de rechteroever van de rivier de Main en telt ongeveer 650.000 inwoners. Frankfurt am Main is het voornaamste financiële centrum van Duitsland: de Bundesbank, de Duitse beurs en de Europese Centrale Bank (ECB) zijn er gevestigd. Kenmerkend voor Frankfurt is het moderne stadsbeeld dat als een van de weinige Europese steden gedomineerd wordt door hoge wolkenkrabbers. Hierdoor wordt de stad ook wel “Mainhattan” genoemd. De stad kent vele bezienswaardigheden en is tevens in het bezit van prachtige kunstcollecties.


Fritzlar
Het mooie stadje Fritzlar geeft u het gevoel terug in de tijd te gaan. U vindt er nog altijd de oorspronkelijke middeleeuwse stadsmuren met wachttorens en bastions. Ook staan er nog ruim 450 vakwerkhuizen uit verschillende eeuwen. Het moderne historische beginpunt van Fritzlar moet gezocht worden in de tijd dat de H. Bonifatius hier de heilige eik van de Germaanse god Donar liet omhakken. Op de plek van de eik stichtte hij in 723 een kerk die gewijd was aan St. Petrus. In 1118 werd deze kerk vervangen door een gewelfde, kruisvormige basiliek. Naast de kerk bevindt zich een mooie 14de-eewse kloostergang. De kerk zelf bezit fraaie historische schatten.


Fulda
Fulda ontstond in 744 toen Sturmius, een leerling van Bonifatius, in opdracht van zijn meester hier een benedictijnenklooster stichtte. De bijzetting van de bij Dokkum vermoorde Bonifatius in de abdij maakte van de stad een belangrijke bedevaartplaats. Op de fundamenten van het oude klooster werd in de periode tussen 1704 en 1712 de Dom St. Salvator und Bonifatius gebouwd. De relieken van Bonifatius bevinden zich nu in de crypte onder de dom, die van later datum is. Ten noorden van de Dom staat de romaanse Michaelskirche. Deze Karolingische kapel is gebouwd tussen 818 en 822 en behoort tot de oudste kerken in Duitsland. Tegenover de Dom staat het voormalig bisschoppelijke paleis. Dit Stadtschloss bezit een fraai interieur en een imposante verzameling porselein. Na grote schade te hebben geleden in de Dertigjarige Oorlog beleefde Fulda in de 18de eeuw een nieuwe bloeiperiode, die de stad haar huidige barokke uiterlijk bezorgde.


Giessen
De aan de rivier de Lahn gelegen stad Giessen kreeg in 1248 stadrechten en in 1607 werd er een universiteit gesticht. Deze Justus-Liebig-Universiteit zorgt er samen met de bedrijfshogeschool Giessen-Friedberg voor dat de stad de hoogste studentendichtheid van Duitsland heeft . Op 73.000 inwoners zijn er rond de 28.000 studenten. Op de Brandplatz staat het Altes Schloss. Dit gedeeltelijk gerestaureerde gebouw uit de 14de-15de eeuw dient tegenwoordig als museum. In dit ‘Oberhessisches Museum bevindt zicht een een grote collectie gotische kunst. De Botanischer Garten van Giessen werd in 1609 aangelegd voor wetenschappelijk onderzoek en behoort tot de oudste tuinen in Duitsland. Ten noorden van de botanische tuin staat het Neues Schloss uit 1533-1539. Van de in WOII verwoeste Pfarrkirche St. Pankratius staat alleen de toren uit 1500 nog overeind.


Kassel
Kassel werd voor het eerst vermeld in 913 en kreeg in 1189 stadsrechten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van de stad verwoest. Na de oorlog werd de stad volgens een geheel nieuw stratenplan opgebouwd met een moderne bebouwing. Kassel is tegenwoordig vooral bekend vanwege de tentoonstelling documenta. Deze tentoonstelling van moderne kunst wordt iedere vijf jaar gehouden. Ook bezit Kassel een voorname collectie Europese kunst in Schloss Wilhelmshöhe. Hier vindt u werk van oude meesters zoals Rubens, Rembrandt en Dürer. Naast Schloss Wilhelmshöhe ligt een schitterend boomrijk park. Tevens bezit Kassel verschillende musea. Het gebroeders Grimm-Museum is gewijd aan het werk en leven van de beroemde sprookjesvertellers. De Neue Galerie bezit een collectie 19de en 20ste-eeuwse kunst en het Hessisches Landesmuseum bezit o.a. een afdeling Hessische klederdracht en kunstnijverheid. In dit museum vindt u ook het behangmuseum.


Kiedrich
In Kiedrich vindt u de Pfarrkirche St. Valentin. Dit prachtige staaltje van gotische architectuur stamt oorspronkelijk uit de 14de eeuw. Vanaf de 15de eeuw is de kerk een populaire bestemming voor bedevaartgangers. Deze bedevaartgangers kwamen voor de relieken van de heilige Valentijn die er sinds 1454 worden bewaard. De kerk bezit daarnaast een ongelofelijke rijkdom aan oude kunstschatten. Kiedrich zelf is in het bezit van enkele interessante oude herenhuizen.


Limburg
In Limburg staat de St. Georgskirche die oorspronkelijk dateert uit de 12de eeuw. De Dom die een combinatie is van laatromaanse en vroeggotische stijl torent hoog boven de rivier de Lahn uit. De kerk is rijk aan historische kunstschatten. U vindt er o.a. 13de-eeuwse muurschilderingen, een doopvont u dezelfde periode en de grafsteen van Konrad Kurzbold, de oorspronkelijke stichter van de eerste kerk op deze plek. Zuidelijk van de Dom staat de Burg van Limburg. Deze onregelmatig gevormde burcht is gebouwd tussen de 13de en de 16de eeuw. In de burcht is het bezienswaardige Diözesanmuseum gevestigd. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van het bisdom waar Limburg sinds 1821 deel van uitmaakt. Limburg zelf kent fraaie vakwerkhuizen waarvan enkele dateren van kort voor 1300. Bij de Alte Lahnbrücke uit de 14de eeuw staat een herenhuis dat aan de cisterciënzers van Eberbach toebehoort. De Sebastiankirche is gebouwd in postfranciscaanse stijl en stamt oorspronkelijk uit de 14de eeuw.


Lorsch
Lorsch is vooral bekend vanwege het ‘Kloster’ dat er in 764 werd gesticht door Graaf Cancor en zijn moeder Williswinda. In de Karolingische tijd was het klooster een belangrijk cultureel en intellectueel centrum in Europa. Eerst was het klooster privaat bezit van een Franse aristocratische familie.  In 1232 werd het klooster verkocht aan de aartsbisschop van Mainz, waarna de benedictijnenmonniken plaats maakten voor de cisterciënzers. In de tijd van de reformatie werd het klooster opgeheven en in 1621 werd het bijna in zijn geheel met de grond gelijk gemaakt door het Spaanse leger. De tegenwoordige resten bestaan uit het 13de-eeuwse schip, de torens en het poorthuis. In de oorspronkelijk uit de 8ste eeuw daterende kerk ligt in de crypte de eerste heerser van Oost-Franken, Lodewijk II de Duitser. Sinds 1991 staat een deel van de restanten op de Werelderfgoedlijst van Unesco.


Marburg
Marburg ligt aan de rivier de Lahn en heeft een goed bewaard middeleeuws stadscentrum. De stad geniet vooral bekendheid vanwege zijn universiteit, de Philipps-Universität. Deze universiteit was in 1527 de eerste protestantse universiteit ter wereld was. De stichter en naamgever was Filips I van Hessen. De Elisabethkirche, door de Marburgers gewoonlijk ‘E-Kirche’ genoemd, is de oudste gotische kerk op Duits grondgebied. De kerk is een meesterwerk van de Duitse vroege gotiek. Samen met de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Trier is deze hallenkerk het eerste puur gotische kerkgebouw in het Duitse taalgebied. Zij diende als voorbeeld voor de dom van Keulen. Het graf van de Heilige Elisabeth van Thüringen bevindt zich in de kerk. Met de bouw werd in 1235 begonnen. Het Landgrafenschlossligt ligt op een 287 meter hoge heuvel aan de westkant van de stad. Naast zijn historische betekenis als eerste residentie van de landgraven van Hessen is het kasteel van groot belang voor kunst- en bouwhistorici. De oudste delen van het kasteel dateren uit de 11de en 12de eeuw. Tegenwoordig wordt het kasteel gedeeltelijk ingenomen door het universiteitsmuseum voor cultuurgeschiedenis. De oude bovenstad (Oberstadt) bezit een groot aantal zeer goed onderhouden en gerestaureerde vakwerkgebouwen rondom het Rathaus uit 1527.


Michelstadt
Michelstadt ligt in de heuvels van het Odenwald en bezit vele historische vakwerkhuizen. De 16de-eeuwse Kellerei (wijnproductiebedrijf) is gebouwd rond de resten van een kasteel uit de 9de eeuw. Tegenwoordig is hierin een streekmuseum gevestigd. Het uit 1484 daterende Rathaus in vakwerkstijl bezit drie torens en een open galerij op de begane grond. Vlakbij vindt u de laatgotische Pfarrkirche St. Michael uit de 15de eeuw. In de kerk liggen de overblijfselen van Philipp I en Georg I uit dezelfde periode. In Michelstadt staat tevens een zeldzame synagoge uit de 18de eeuw. Deze synagoge is een van de weinige die niet door de nazi’s is verwoest. In de wijk Steinbach staat de uit 820 daterende Einhardsbasilika. In de apsis vindt u kostbare relikwieën.


Nationaal Park Kellerwald-Edersee
In het groene hart van Duitsland is dit nationale park met zijn oppervlakte van ca. 5.700 hectare een van de laatste grote aaneengesloten en intacte loofbosgebieden in Midden-Europa. Beuken, zomerlindes en eeuwenoude eiken, essen, ruwe iepen en weilanden met orchideeën en rotsanjers bepalen het landschapsbeeld in het op slechts een half uur van Kassel gelegen park.
Terwijl er in het nationaal park een nieuwe wildernis aan het ontstaan is, leven er in het WildtierPark Edersee op grote omheinde stukken grond nu alweer inheemse wilde dieren zoals wolven, lynxen, wilde katten, wisenten, edelherten en wilde paarden. Tegen de schitterende achtergrond van de Edersee vinden er dagelijks vliegshows plaats met steenarenden, vale gieren en oehoes.


Rüdesheim
Rüdesheim is een grote toeristische trekpleister die door bijna alle Rijncruiseschepen wordt aangedaan. De Drosselgasse is de hoofdstraat van Rüdesheim en bezit talloze wijnbars, terrassen en souvenirwinkels. Hier bevinden zich ook de ruïnes van de drie kastelen Boosenburg, de Vorderburg en de 12de-eeuwse Brömserburg. In de donjon van de Brömserburg is tegenwoordig een wijnmuseum gevestigd. In Rüdesheim staan verschillende historische herenhuizen. Boven de stad torent een 10,5 meter hoog beeld van Germania uit. Dit ‘Niederwalddenkmal’ werd neergezet ter ere van een zege in de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871. Vanaf het monument heeft u een prachtig uitzicht over het Rijndal en op Bingen.


Willingen
De wintersportplaats Willingen geniet vooral bekendheid vanwege het jaarlijkse FIS wereldkampioenschap skispringen vanaf de Mühlenkopfschanze. Het middelgebergte rond Willingen biedt 17 pistekilometers. Voor langlaufers is het aanbod  groter. U kunt gebruik maken van één van de vijftien afdalingen. De afstand vanuit Utrecht bedraagt ruim 300 kilometer.


Weilburg
Weilburg ligt fraai in een bocht van de rivier de Lahn. Het stadje telt ongeveer 13.500 inwoners en wordt gedomineerd door het slot van de familie Nassau-Weilburg. Dit monumentale slot in renaissancistisch-barokke stijl bezit fraai 16de-eeuws meubilair welke typerend is voor de Duitse renaissance. U vindt er ook de ‘Obere Orangerie’ die tegenwoordig in gebruik is als tentoonstellings-ruimte en de ‘Hofkirche’, beide uit het begin van de 18de eeuw. Vanaf het slot kunt via terrassen naar de rivier de Lahn wandelen.


Wetzlar
Wetzlar is mooi gelegen aan de rivier de Lahn en is in het bezit veel historische vakwerkhuizen. De stad wordt gedomineerd door de ruïne van het 12de-eeuwse fort Kalsmunt die in opdracht van keizer Frederik I Barbarossa werd gebouwd. Met de bouw van de Dom van Wetzlar is in 897 begonnen en in het begin van de 15de eeuw was hij nog maar gedeeltelijk voltooid. De Dom is een zeldzaam voorbeeld van een nog bestaande kerk uit deze periode en een van vier kerken in Duitsland waarin zowel Katholieke als Protestantse diensten gehouden worden. In 1772 bracht Johann Wolfgang von Goethe 3 maanden door in Wetzlar. In deze periode werd hij verliefd op Charlotte Buff. In het ‘Lottehaus’ vindt u voorwerpen die met dit liefdesverhaal te maken hebben. De drukste winkelstraat van Wetzlar is de Bahnhofstrasse. Tevens vindt u er twee grote winkelcentra.


Wiesbaden
Wiesbaden is de hoofdstad van Hessen en doorstond de Tweede Wereldoorlog relatief ongeschonden. Bezienswaardig zijn o.a. Hessisches Staatstheater uit het eind van de 19de eeuw, het Altes Rathaus uit 1610 en het Schloss Biebrich waar de graven van Nassau-Usingen tot het begin van de 19de eeuw woonden.

Copyright: weginduitsland.nl