Saksen


Kaart SachsenDe Duitse vrijstaat Saksen
De vrijstaat Saksen (Freistaat Sachsen) heeft een oppervlakte van 18.338 km² en ruim 4.200.000 inwoners. De hoofdstad is Dresden. Saksen grenst aan (van het oosten met de klok mee) Polen, Tsjechië en aan de Duitse deelstaten Beieren, Thüringen, Saksen-Anhalt en Brandenburg. De hoofdstad is Dresden. Andere belangrijke steden zijn Leipzig, Chemnitz en Zwickau. De eerste Vrijstaat Saksen ontstond in 1918 nadat koning Frederik August III aftrad en het Koninkrijk Saksen werd opgeheven. In 1945 ontstond de deelstaat Saksen als onderdeel van de door de Sovjets bezette zone en omvatte het grondgebied van de voormalige vrijstaat en delen van de Pruisische provincie Silezie ten westen van de rivier de Neisse. In 1952 werd de deelstaat Saksen opgeheven en opgedeeld in drie kleinere districten van de Duitse Democratische Republiek (DDR): Leipzig, Dresden en Chemnitz (dat later zou worden omgedoopt tot Karl-Marx-Stadt). De deelstaat Saksen werd via het grondwetsartikel voor de vorming van deelstaten in de voormalige DDR van 22 juli 1990 opnieuw opgericht. De wet trad in werking op 3 oktober 1990 (Dag van de Duitse Hereniging). Met het bijtreden van de DDR tot het grondwettelijke gebied van de Duitse Bondsrepubliek werd de deelstaat Saksen weer de Vrijstaat Saksen.


Augustusburg
220px-Ort_augustusburg_sachsenHet kleine Augustusburg geniet bekendheid vanwege het enorme paleiscomplex met dezelfde naam. De beste manier manier om bij het paleis te komen is via de kabelbaan uit Erdmannsdorf. Het renaissancistische jachtslot staat op de plek van het voormalige Schloss Schellenberg en werd gebouwd tussen 1567 en 1572 voor de keurvorst August. Het gebouw is ontworpen door Hieronymus Lotter en Erhard van der Meer. Het symmetrische, vierkante gebouw heeft torenpaviljoens op elke hoek. Aan de oostzijde bevinden zich galerijen en een kapel met een altaar door Lucas Granach de Jongere. In het gebouw bevinden zich verschillende musea die gewijd zijn aan o.a. de jacht, motorfietsen en koetsen.


Bad Muskau
220px-1024_2012-1-sept-5093In het kuuroord Bad Muskau bevindt zich een van de mooiste parken van Saksen. Het park staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en werd tussen 1815 en 1845 aangelegd door de schrijver Hermann von Pückler-Muskau. Het neorenaissancistische paleis in het centrum is fraai gerestaureerd. Het eromheen gelegen landschapspark in Engelse stijl is tevens een bezoek waard. Dit 545 hectare grote park ligt aan weerszijden van de rivier de Lausitzer Neisse. Het belangrijkste deel ligt in Polen, op de noordelijke oevers van de rivier. Het hele park is open voor zowel Polen als Duitsers.


Bautzen
Wasserkunst_und_MichaeliskircheBautzen is fraai gelegen op een hoge heuvel en kijkt uit op het dal van de rivier de Spree. Omdat Bautzen de culturele hoofdstad is van de Sorben zijn veel borden in deze stad tweetalig, namelijk Duits en Sorbisch. Het oude stadsdeel heeft een middeleeuws karakter. In de tijd van de DDR was aan de achterzijde van het Paleis van Justitie een politieke (Stasi-gevangenis). Een leuke bezigheid is de beklimming van de 15de-eeuwse Alte Wasserkunst, een toren die diende om water uit de rivier naar de stad te pompen. De Dom in Bautzen is de enige simultaankerk in Saksen. De katholieken gebruiken het koor en de protestanten het schip. In het laatgotische Schloss Ortenburg bevindt zich een Sorbisch museum. De Sorben zijn een West-Slavisch minderheidsvolk die leven in een gebied dat 80 kilometer ten zuidoosten van Berlijn ligt. Zij spreken hun eigen Slavische taal, het Sorbisch.


Chemnitz
Altes_und_Neues_Rathaus_am_Chemnitzer_Marktplatz_2015De stad Chemnitz is in de 12de eeuw ontstaan rondom een Benedictijnenklooster en is vernoemd naar de gelijknamige rivier. Op 5 maart 1945 werd de stad gebombardeerd door de geallieerden. Na WOII werd de stad in sociaal-realistische stijl herbouwd en omgedoopt tot Karl-Max-Stadt. Slechts enkele historische gebouwen hebben de oorlog overleefd. Het interessantste gebouw is de aan een meer gelegen Schlosskirche. Tot de bezienswaardigheden in de stad behoren het gereconstrueerde oude stadhuis, de gotische Roter Turm en restanten van vestingwerken. Op het centrale plein staat het tussen 1737 en 1741 gebouwde Siegertsches Haus. Dit barokke gebouw is ontworpen door Johann Christoph Naumann. De Köning-Albert-Kunstsammlungen omvatten een natuurhistorisch museum en een kunstcollectie met met werk van Karl Schmidt-Rottluff.


Dresden
260px-Dresden_from_AlbertbrückeDresden behoort tot de mooiste steden van Duitsland. Vanaf 1485, toen de regerende familie Wettin zich er vestigde, werd Dresden een belangrijke stad. Onder vorst August de Sterke werd de stad in de 18de eeuw een kunst- en cultuurcentrum. Vanwege de vele barok- en rococoarchitectuur kreeg de stad de bijnaam Elbflorenz (Florence aan de Elbe). Deze gebouwen werden bijna allemaal verwoest in de nacht van 13 op 14 februari 1945, toen de geallieerden de stad bombardeerden. Na de zware overstromingen in 2002 wordt nu opnieuw een poging ondernomen om het historische centrum in zijn oude glorie te herstellen.


Freiberg
220px-Freiberg_Obermarkt_RathausFreiberg bezit sinds 1186 stadsrechten en dankt zijn ontwikkeling aan de ontdekking van zilverafzettingen in de omgeving. Tot de bezienswaardigheden behoren de gereconstrueerde binnenstad met als hoogtepunt de Maria kathedraal. Deze laatgotische hallenkerk uit het einde van d 15de eeuw bezit een schitterend laatromaans hoofdportaal, de Goldene Pforte. In het interieur bevinden zich een preekstoel uit het begin van de 16de eeuw, de zogenaamde Tulpenkanzel, twee barokke orgels van Gottfried Silbermann en vele beelden. In het Stadt- und Bergbaumuseum kunt u kennismaken met de geschiedenis van de mijnbouw in dit gebied. Rondom de Obermarkt bevinden zich het 15de-eeuwse gotische raadhuis en fraaie huizen.


Görlitz
Goerlitz-Neues_Rathaus_von_Osten-20110626Görlitz is een gedeelde stad. Het ligt aan de rivier de Neisse, die de grens met Polen vormt. Aan de overzijde ligt het Poolse Zgorzelec dat tot 1945 het oostelijke stadsdeel van Görlitz was. De stad is tussen 1210 en 1220 gesticht en kende een grote bloei in de 15de en 16de eeuw. In de jaren 90 van de vorige eeuw is men begonnen met een uitgebreid restauratieprogramma. Tegenwoordig zijn de historische gebouwen weer in hun oorspronkelijke staat te bewonderen. Bezienswaardig zijn o.a. de Obermarkt met fraaie huizen en de 15de-eeuwse Hauptstadtpfarrkirche St. Peter und St. Paul met mooie barokke meubelen. Ook de Oberkirche, met een origineel gotisch altaar en 15de-eeuwse fresco’s is een bezoekje waard. Görlitz bezit tevens het opmerkelijke Heiliges Grab. De groep van drie kapellen is gebouwd tussen 1481 en 1504 als replica’s van kerken in Jeruzalem. Ook bezit de stad nog delen van de middeleeuwse vestingwerken, waaronder de 15de-eeuwse toren ‘Kaisertrutz’ met hierin de kunstcollectie van de stad.


Kamenz
260px-KM_MarktKamenz is de geboorteplaats van de dichter Gotthold Ephraim Lessing. Het in 1929 opgerichte Lessingmuseum is gewijd aan zijn leven en werk. Een groot deel van de stad werd in 1842 verwoest door brand. De 15de-eeuwse St. Marienkirche heeft deze brand doorstaan en is in het bezit van fraaie gotische altaren. De voormalige franciscaner St. Annenkirche en de Katechismuskirche zijn beide in het bezit van mooi meubilair. De Katechismuskirche is een hallenkerk die vroeger een onderdeel was van de stadsversterkingen. Andere bezienswaardigheden zijn de oude begraafplaats, de gotische Begräbniskirche St. Just en het streekmuseum ‘Museum der Westlausitz’. Vanaf eind mei staan de rododendrons op de 294 meter hoge Hutberg prachtig in bloei.


Leipzig
De stad Leipzig werd voor het eerst genoemd in 1015 als burcht. In 1165 verkreeg de stad stads- en marktrechten. Na de stichting van de universiteit in 1409 werd de stad een centrum van cultuur en wetenschap. De interessantste bezienswaardigheden liggen in de oude binnenstad, waaronder het Hauptbahnhof (het grootste station van Europa), de Nikolaikirche, het Altes Rathaus en diverse musea.


Meissen
220px-Meißen_Burgberg_mit_Albrechtsburg_und_DomDe geschiedenis van Meissen gaat terug tot 929, toen Hendrik I de nederzetting gebruikte als uitvalsbasis voor zijn expansiedrift richting het Slavische oosten. In 968 werd Meissen een bisdom. Aan het centrale plein staat het laatgotische raadhuis uit 1472-1478 en enkele renaissancistische huizen. De grootste bezienswaardigheid is de Albrechtsburg. Dit versterkte complex ligt op een heuvel en bestaat uit een kathedraal en een keurvorstenpaleis. Het werd tussen 1471 en 1489 gebouwd voor de gebroeders Albrecht, Wettin en Ernst. Het is ontworpen door Arnold von Westfalen. Het paleis diende vanaf 1710 als porseleinfabriek maar werd in 1864 in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Het interieur bezit kolossale muurschilderingen uit deze tijd. Deze door Wilhelm Römann uitgevoerde werken tonen historische taferelen. Meissen is wereldwijd bekend om zijn porselein. De fabriek in het paleis was de eerste porseleinfabriek van Europa. In 1865 werd het naar het huidige terrein verplaatst. In de expositieruimten kunt u kennismaken met de geschiedenis van de fabriek. Ook kunt u er voorbeelden van hier gemaakte producten bezichtigen of deelnemen aan een rondleiding door de fabriek. De 15de-eeuwse laatgotische Frauenkirche bezit het oudste porseleinen carillon ter wereld.


Moritzburg
220px-Schloss.Moritzburg.Ansicht.von_Osten.2951Het barokke jachtpaleis in het kleine stadje Moritzburg werd gebouwd tussen 1542 en 1546 als jachtslot voor hertog Maurits van Saksen. De kapel werd toegevoegd in 1661-1671 en werd ontworpen door Wolf Caspar von Klengels. De kapel is een mooi voorbeeld van vroege barok en bezit fraai stucwerk. Tussen 1723 en 1733 werd het kasteel omgebouwd volgens de plannen van de architecten Matthäus Daniel Pöppelmann en Longeloune tot buitenverblijf voor Augustus III de Sterke, de keurvorst van Saksen en koning van Polen. Het is nu een vierkant gebouw met vier cilindervormige hoektorens. Het fraaie interieur is voor een groot deel bewaard gebleven en bestaat uit meubels en jachttrofeeën uit die tijd.


Muldetal
Op de heuvels rond de plek waar de rivieren de Zwickauer Mulde en de Freiberger Mulde samenvloeien staan enkele fraaie kastelen. In het stadje Colditz staat een gotische kasteel dat gebouwd is tussen 1578 en 1591 op de plek van een 11de-eeuws kasteel. Colditz bezit verder vakwerkhuizen, een renaissancistisch stadhuis en de gotische kerk St. Egidius. Op 10 km van Colditz staat nog een ander groot kasteel dat tussen de 12de- en 16de eeuw in fasen werd gebouwd. Volgt u het Muldetal verder richting het zuiden dan komt u het gereconstrueerde kasteel Wechselburg met laatromaanse kerk tegen. Ook het renaissancistische kasteel Rochsburg is een bezoek waard. In het ernaast gelegen Zschopaudal staat de fraaie ovale Burg Kriebstein uit het eind van de 14de eeuw.


Nationaal Park Sächsische Schweiz
Ten zuidoosten van Dresden neemt het bizarre erosielandschap van het Elbsandsteingebirge bezoekers mee voor een ontdekkingsreis terug naar de krijtperiode. Rotsformaties, diepe dalen, tafelbergen en ravijnen bepalen het beeld van deze regio en bieden een thuis aan zeldzame diersoorten als de oehoe, de visotter en de zevenslaper. De beroemdste rotsformatie is de Bastei, die een prachtig uitzicht biedt op de Elbe. Ook vanaf de rivier zelf kan het indrukwekkende landschap worden verkend – per kano, roeiboot of raderstoomboot.
Een sport die in de Sächsische Schweiz veel wordt beoefend en hier zelfs zijn oorsprong heeft, is freeclimbing: in het voor weersinvloeden gevoelige zandsteen mogen namelijk geen haken worden geslagen of vergelijkbare hulpmiddelen worden gebruikt. Daarnaast maken de speciale regels voor het klimmen en de mogelijkheid de moeilijkheidsgraad te variëren, het bereiken van de toppen voor iedere klimmer tot iets heel bijzonders.


Pirna
Marktplatz_PirnaDe oude stad Pirna ligt aan de oevers van de rivier de Elbe en heeft een fraai stratenplan in schaakbordpatroon. De historische gebouwen in de stad zijn goed bewaard gebleven. De laatgotische Marienkirche is een hallenkerk met mooie gewelven. De door Peter Ulrich von Pirna ontworpen kerk werd in 1445-1446 beschilderd door Jobst Dorndorff. In het interieur bevinden zich een laatgotische doopvont en een renaissancistisch hoofdaltaar. Andere bezienswaardige gebouwen zijn het raadhuis uit de 16de eeuw met gotische portalen, de voormalige dominicaner St. Hendrikskerk in gotische stijl en de oude huizen rond het plein.


Torgau
Bild_Torgau_Marienkirche_2011_02De kleine stad Torgau is fraai gelegen aan de rivier de Elbe en was vroeger de favoriete verblijfplaats van de Saksische keurvorsten. Op 25 april 1945 stuitten de Amerikaanse troepen hier op die van de Sovjet-Unie tijdens hun invasie van Duitsland aan het einde van WOII. Rondom het belangrijkste plein staan fraaie, overwegend renaissancistische, gebouwen. Het eveneens renaissancistische raadhuis dateert uit 1561-1577. De laatgotische Marienkirche is een andere bezienswaardigheid. Het interieur van deze kerk bevat veel oorspronkelijke elementen waaronder een schilderij van Lucas Cranach de Oudere en het graf van Luthers vrouw, Katherina von Bora. Het belangrijkste gebouw in Torgau is Schloss Hartenfels. Dit renaissancistische gebouw werd gebouwd op de plek van een 10de-eeuws kasteel en bevat een binnenplaats die omringd wordt door groepen van woongebouwen. Tot deze gebouwen behoren het laatgotische Albrechtspalast uit 1470-1785, de Johann-Friedrich-Bau uit 1533-1536 en de vroegbarokke westvleugel uit 1616-1623. De in 1544 door Maarten Luther gewijde Schlosskapelle behoort tot de oudste protestantse kerken in Duitsland.


Zittau
Het plaatsje Zittau is een prima uitvalsbasis voor een bezoekje aan het Zittaugebergte. Dit gebied is zeer geschikt voor wandelaars, rotsklimmers en natuurliefhebbers. Het centrum van Zittau is zeer goed bewaard gebleven en bevat veel historische gebouwen. Bijzonder zijn het fraaie, barokke Noacksches Haus aan de Markt 2, het neorenaissancistische raadhuis uit 1840-1845 en de Johanniskirche (een combinatie van neoclassicistische en neogotische elementen).


170px-ZwickauplatzZwickau
De handelsstad Zwickau kende haar grootste bloei in de 15de en 16de eeuw en is nu vooral bekend om het de Trabants die hier in de DDR-tijd werden gemaakt. Het oude centrum ligt aan de rivier de Mulde. Het belangrijkste gebouw is de tussen 1453 en 1537 gebouwde laatgotische Mariakathedraal. In het interieur van deze hallenkerk vindt u het originele altaar uit 1479, het Heilige Graf van Michael Heuffner uit 1507 en een een preekstoel en doopvont uit 1538 door Paul Speck. Andere bezienswaardigheden zijn de Alte Apotheke en het geboortehuis van de componist Robert Schumann.

Copyright: weginduitsland.nl