Hamburg


Kaart HamburgDe Duitse deelstaat Hamburg
Hamburg is de op één na grootste stad van het land en tevens de belangrijkste havenstad. De stad ligt aan de rivier de Elbe. De stad maakt geen deel uit van een deelstaat, maar vormt er zelf een. Binnen de officiële grenzen, die ongeveer 755 km² omsluiten, wonen 1,7 miljoen mensen. In de aangrenzende stedelijke gebieden wonen er nog eens 750.000. In de agglomeratie als geheel wonen, op 18.100 km², 4 miljoen mensen. Hamburg kent diverse vormen van industrie. Hamburg heeft een uitgebreid metrostelsel en vliegvelden, waaronder Hamburg Airport. De Alte Elbtunnel uit 1911 was de eerste rivierondertunneling op het Europese continent. Er zijn diverse wetenschappelijke instellingen, onder andere een universiteit en het Max-Planck-Institut. De meeste historische gebouwen zijn in de Tweede Wereldoorlog verwoest tijdens het bombardement van Hamburg.


Bezienswaardigheden Hamburg
Alster
Vanaf de Rathausmarkt is het een klein stukje lopen naar het Binnenalster. Dit grote meer is midden in de stad gelegen en is ontstaan door een dam in de rivier de Alster. Langs het meer ligt de mooi boulevard Jungfernstieg waarlangs u heerlijk kunt flaneren. Vanaf de kade vertrekken er boten voor de Alsterrundfahrt. Deze rondvaart brengt u langs het Aussenalster en naar de kleinere kanalen in de stad. De rondvaart leidt u onder andere langs fraaie villa’s in Noord-Hamburg.


Altstadt
Ten zuiden van het Rathaus ligt de Hamburger Altstadt. Ten gevolge van de grote stadsbrand in 1842 en de bombardementen in WOII zijn er nog maar weinig echt oude gebouwen. Ook de Katharinenkirche en de Nikolaikirche zijn niet ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog gekomen. De uit de 13de eeuw stammende Katharinenkirche is na de oorlog gerestaureerd en de restanten van de Nikolaikirche dienen tegenwoordig als oorlogsmonument. De Deichstrasse met zijn originele gevels behoort tot de weinige straten die alle verwoestingen hebben overleefd.


Fischmarkt
De vismarkt in Hamburg is legendarisch en een must voor iedere bezoeker van Hamburg. Op de meest traditierijke markt van Hamburg wordt sinds 1703 in zowat alles gehandeld wat u maar kunt bedenken. In de hallen van de visveiling zijn er verschillende activiteiten, zoals een brunch met muziek. De markt vindt plaats op zondag.


Haven
Hamburg ligt 104 kilometer landinwaarts langs de rivier de Elbe. De haven is na Rotterdam de grootse van Europa. Vanaf het Baumwallmetrostation is het aan te raden om naar de Landungsbrücken te lopen. Vanaf dit gebouw vertrekken veel passagiersschepen. Ook vindt u aan de kade enkele museumschepen, zoals een vrachtschip en een zeilschip. Een rondvaart door de haven is zeer aan te raden.


Jakobikirche
De St.-Jakobikirche heeft veel te lijden gehad in WOII maar is nadien in zijn oorspronkelijk stijl herbouwd. De kerk is in het bezit van het grootste barokorgel in Noord-Duitsland. In het prachtige interieur vindt u o.a. het drieluik van St.-Lucas. De prachtige voorbeeld van laatgotische kunst werd oorspronkelijk in 1499 gemaakt voor de kathedraal die in 1804 is afgebroken.


Kontorhausviertel
Het Kontorhausviertel is een kantoorwijk die na WOI werd gebouwd tussen de Steinstrasse en de Messberg. In de wijk staat het Chilehaus dat ontworpen is door Fritz Höger. Dit tussen 1922 en 1924 gebouwde pand was een experiment waarbij een modern ontwerp werd gecombineerd met het traditionele bouwmateriaal baksteen. Het tien verdiepingen hoge gebouw bezit een puntige oostgevel die veel weg heeft van een scheepsboeg. Het gebouw is internationaal bekend als symbool van expressionistische architectuur. In de nabij gelegen Deichtorhallen, die tussen 1911 en 1912 zijn gebouwd als markthallen van de haven, worden sinds 1997 kunsttentoonstellingen gehouden.


Krameramtswohnungen
In een gedeelte van de Hamburger Altstadt vindt u de op wonderbaarlijke wijze bewaard gebleven Krameramtswohnungen. Deze door de koopmansgilde gebouwde vakwerkhuizen waren bestemd voor de weduwen van winkeliers. De dicht bij de Michaeliskirche gelegen woningen zijn tegenwoordig in gebruik als café, restaurant of souvenirwinkel.


Kunsthalle
De Kunsthalle in Hamburg is het interessantste museum van Noord-Duitsland. Traditioneel ligt het zwaartepunt bij kunst uit de negentiende eeuw met o.a. werk van Max Liebermann, Lovis Corinth, Pierre Bonnard en vooral Caspar David Friedrich. Tevens bezit het museum een afdeling oude meesters met werk van o.a. Rembrandt van Rijn, Jacob van Ruisdael en Peter Paul Rubens. Op de afdeling klassiek moderne kunst vindt u o.a. werk van Picasso, Kadinsky, Munch en Max Beckmann. Tevens bezit de Kunsthalle een prentenkabinet met ruim 100.000 bladen.


Michaeliskirche
De Michaeliskirche in Hamburg is gewijd aan de Aartsengel Michaël. De kerk werd gebouwd tussen 1647 en 1669. Op 10 maart 1750 brandde deze volledig af na een blikseminslag. Hierna werd de huidige kerk neergezet. De kolossale, barokke Michaeliskirche bezit een 132 meter hoge toren die het belangrijkste symbool van Hamburg is. Vanaf de toren heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de haven.


Rathausmarkt
Het plein voor het stadhuis wordt aan een kant begrensd door de Alster. Tegenwoordig is dit vroegere riviertje gekanaliseerd. De vele kanaaltjes die door Hamburg lopen hebben de stad de bijnaam ‘Ventie van het Noorden’ opgeleverd. Op het plein staat een kunstwerk ter nagedachtenis aan de slachtoffers van WOI. Het stadhuis kende vier voorgangers die tijdens eerdere oorlogen of tijdens de brand van 1842 zijn verwoest. Het neonrenaissancistische stadhuis is het symbool van Hamburg en behoorlijk kolossaal van opzet. Tussen de Rathausmarkt en de Gänsemarkt vindt u fraai overdekte winkelgalerijen.


Speicherstadt
De Speicherstadt is een enorm gebied met pakhuizen bij de haven. Dit pakhuizencomplex is het grootste ter wereld. De wijk ligt in het belastingvrije havengebied en is te bereiken via het gebouw van de douane. Er worden onder andere partijen koffie en thee opgeslagen die hier belastingvrij liggen tot ze verkocht worden. De Speicherstadt staat sinds kort op de monumentenlijst. De neogotische gebouwen uit het einde van de 19de eeuw worden door kanalen gescheiden. U kunt een rondvaart boeken voor een tochtje door de Speicherstadt in combinatie met een tocht door de havens.


St. Pauli
In de wijk St. Pauli vindt u de rosse buurt van Hamburg. De wijk wordt ook wel Reeperbahn genoemd naar de gelijknamige hoofdstraat. Hier vindt nachtclubs, bars, theaters, seksclubs en bordelen. Op de Herbertstrasse bieden prostituees hun diensten aan. Dit gebied is niet toegankelijk voor vrouwen en mannen jonger dan 18 jaar. Veel toeristen nemen graag een kijkje in dit gebied.


St. Petrikirche
Deze kerk is tijdens de grote brand van 1842 verwoest. De van oorsprong gotische kerk werd hierna in neogotische stijl herbouwd. Het Grabower Altar uit de St. Petrikirche kunt u tegenwoordig bezichtigen in de Hamburger Kunsthalle. In het interieur bevindt zicht een fraai gotisch madonnabeeld uit 1470.

Copyright: weginduitsland.nl