Noordrijn-Westfalen


Kaart Nordrhein-WestfalenDe Duitse deelstaat Noorrijn-Westfalen
Noordrijn-Westfalen (Nordrhein-Westfalen) is met 18 miljoen inwoners op 34.080 km² de dichtstbevolkte, maar qua oppervlakte de vierde, van Duitslands zestien deelstaten. De hoofdstad is Düsseldorf. Noordrijn-Westfalen grenst (met de klok mee) aan België, Nederland (provincies Limburg, Gelderland en Overijssel) en de Duitse deelstaten Nedersaksen, Hessen en Rijnland-Palts. De deelstaat staat vooral bekend om het zeer uitgebreide industriële en stedelijke Ruhrgebied (Essen, Dortmund, Duisburg, Oberhausen, Gelsenkirchen en Bochum), maar ook om de aangrenzende stedelijke gebieden langs de Rijn (Krefeld, Düsseldorf, Neuss, Leverkusen, Keulen en Bonn). Samen noemt men dit de Rijn-Ruhrregio en het is de grootste en belangrijkste economische regio van Duitsland. Andere belangrijke steden zijn Bielefeld, Münster, Mönchengladbach en het historische Aken. Het noordelijke deel van het vroegere Westfalen, behoort nu bij de deelstaat Nedersaksen (omgeving Osnabrück). Voor veel mensen is de naam Noordrijn-Westfalen synoniem aan grote industriële complexen en uitgebreide, aan elkaar vastzittende, steden. Men vergeet dan echter dat het grootste deel van de deelstaat bedekt is met bossen en agrarisch gebied. De zuidelijke delen van het Teutoburgerwoud bevinden zich in het noordoosten. In het zuidwesten bevindt zich de noordflank van de Eifel. In het zuidoosten bevinden zich het dunbevolkte, bosrijke en toeristische Bergische Land, Sauerland, Siegerland en Westerwoud. Het Sauerland is zeer geliefd als wintersportgebied, vooral ook bij Nederlanders. De belangrijkste rivieren die (deels) door Noordrijn-Westfalen lopen zijn, de Rijn, de Ruhr, de Eems, de Lippe en de Wezer. De Ruhr is een zijrivier van de Rijn. Die laatste komt bij Bad Godesberg de deelstaat binnen en verlaat deze bij Emmerik in het noordwesten. Er wordt een groot project uitgevoerd om heel Noordrijn-Westfalen van fietsbewegwijzering te voorzien.


Bezienswaardigheden Noord-Rijnland-Westfalen
Aken (Aachen)
Aken is een stad met een lange geschiedenis en een beroemde Dom.


Altenberg
In Altenberg, bij Odenthal, vindt u de Bergischer Dom. Deze voormalige cisterciënzerkerk is nu een belangrijk bedevaartsoord.


Bielefeld
Bielefeld geldt als het wetenschappelijke en culturele centrum van de regio.


Bonn
Bonn is een gelegen aan de Rijn op 20 km ten zuiden van Keulen. De bekendste inwoner uit Bonn Ludwig van Beethoven. Tussen 1949 en 1991 was Bonn de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland.


Brühl
In Brühl ligt het Max Ernst Museum van de kunstschilder Max Ernst. Verder is de stad vooral bekend doordat het grote attractiepark Phantasialand in Brühl ligt.


Dormagen
Dormagen geniet bekendheid door twee opmerkelijke historische gebouwen. Dit zijn de oude tolvesting Zons en 12de-eeuwse norbertijnenklooster. Het klooster ligt iets ten westen van Dormagen in Knechtsteden.


Dortmund
Dortmund biedt de bezoeker een complete winkelstad en is de grootste stad van het Ruhrgebied. Dortmund is de zevende stad van Duitsland.


Duisburg
De stad telt een kleine 500.000 inwoners en is de derde grootste stad in het Ruhrgebied. Duisburg ligt op het punt waar de Ruhr en de Rijn samenvloeien. De musea in Duisburg behoren tot de grootste attracties van de stad.


Düsseldorf
Düsseldorf is de hoofdstad en de op twee na grootste stad van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. De metropool is een van de belangrijkste industriële en culturele centra van het Rijndal.


Essen
Essen heeft een rijk cultureel leven. Het stadsbeeld wordt bepaald door de na de zware oorlogsverwoestingen verrezen nieuwbouw. Het historisch middelpunt van de stad is de Romaanse kathedraal. Verder kent de stad nog een aantal middeleeuwse kerken.


Hagen
Hagen geniet bekendheid aan Karl Ernst Osthaus, die hier aan het begin van de 20ste-eeuw een kunstenaarskolonie stichtte.


Höxter
Höxter ligt aan de rivier de Wezer en heeft een historisch centrum met een nog grotendeels middeleeuwse structuur. Onder de vele vakwerkhuizen zijn er enkele in de stijl van de Wezerrenaissance.


Kalkar
Kalkar bouwde aan het eind van de Middeleeuwen grote rijkdom op met de wolweverij. Het middeleeuwse centrum is nog steeds intact. Kalkar is vooral bekend vanwege het attractiepark Wunderland Kalkar (tot 2005: Kernwasser-Wunderland). Dit park is sinds 1995 gevestigd in de nooit in gebruik genomen kweekreactor Kalkar.


Keulen (Köln)
Keulen is gelegen aan de Rijn, ten noorden van Bonn en ten zuiden van Neuss en Düsseldorf. Keulen is bekend vanwege zijn Dom, de vele beurzen, het carnaval, de verschillende kerstmarkten en het Kölsch-bier dat hier wordt gebrouwen.


Kevelaar,_de_genadekapel_bij_de_basiliek_DmA12_foto5_2013-04-3014.50Kevelaer (Kevelaar)
In Nederland en België is Kevelaer vooral bekend als bedevaartsoord. Sinds 1642 wordt er in het plaatsje een als wonderbaarlijk beschouwde afbeelding van de Maagd Maria vereerd. Naast Heiloo, Maastricht en ‘s-Hertogenbosch is Kevelaer nog steeds één van de belangrijkste pelgrimsoorden voor Nederlandse katholieken.


Kleef (Kleve)
Kleef ligt tien kilometer ten zuiden van de rivier de Rijn, niet ver van de Nederlandse grens bij Nijmegen en ‘s-Heerenberg. Tevens ligt Kleef in de buurt van het bosgebied Reichswald. Een van de bezienswaardigheden is de Domkerk uit de 14de-16de eeuw.


Köningswinter
Köningswinter ligt in het hart van het Siebengebirge. In deze keten van lage beboste bergen is het aangenaam wandelen. Het stadje zelf bezit pittoreske 17de-eeuwse vakwerkhuizen en stadvilla’s.


Lemgo
Lemgo is een zeer fraais stadje, gesticht in 1190 door Bernhard II von Lippe. De grootste attractie van de stad is 15de-17de-eeuwse Rathaus.


Minden
Minden werd in 798 gesticht door Karel de Grote. Hij stichtte hier een bisdom. Het belangrijkste monument is de kathedraal ‘DomPfarrkirche St. Petrus und St. Gorgonius’.


Münster
Münster werd 793 gesticht door Karel de Grote als bisdom. Tijdens de Middeleeuwen was Münster een bloeiende Hanzestad. De gotische Lambertikerk uit de 14de- en de 15de-eeuw is een van de bezienswaardigheden in Münster.


Natuurpark Hohes Venn–Eifel en Nationaal Park Eifel (Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts)
Het landschap van dit grensoverschrijdende Duits-Belgische natuurpark wordt gekenmerkt door bos, water, bergen, burchten en kastelen en miljoenen bloeiende wilde narcissen. Al in de klassieke oudheid was het water hier richtinggevend: door de regio liep de Romeinse Eifelwaterleiding. De Römerkanal-Wanderweg, een 111 kilometer lange wandelroute van Nettersheim naar Keulen, volgt het tracé hiervan. Midden in het natuurpark ligt het Nationale Park Eifel, het enige nationale park in Noordrijn-Westfalen. Wie zich interesseert voor het leven in de verschillende regio’s van het Rijnland, kan in het openluchtmuseum LVR-Freilichtmuseum Kommern ca. 60 gebouwen uit vroegere tijden bekijken. Daartoe behoren boerderijen, windmolens, werkplaatsen, dorpsgebouwen zoals een school en een bakkerij, een danszaal, een kapel, enz.


Neuss
Neuss ligt tegenover Düsseldorf op de linkeroever van de Rijn bij de monding van de Erft. In 1209 werd begonnen met de bouw van de laat-romaanse Quirinusmunster, het belangrijkste monument van de stad. In de middeleeuwen was Neuss een van de belangrijkste bedevaartsoorden in het Rijnland.


Noordelijke Eifel
De Eifel is het oostelijke deel van van het middelgebergte Eifel-Ardennen. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in België. Het Duitse deel van de Eifel ligt in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Rijnland-Palts.


Paderborn
Paderborn is een zeer oude stad. Al in 777 hield Karel de Grote er zijn eerste Rijksdag op Saksisch grondgebied. Een van de bezienswaardigheden is de dom van Paderborn. Deze dom uit de 11de-13e eeuw is een hallenkerk met een opvallende toren, een rijk gebeeldhouwd portaal (de Paradiespforte) en een grote crypte.


220px-Sundern-Amecke,_GermanySauerland
Sauerland ligt nagenoeg geheel in het stroomgebied van de Rijn. In Sauerland ontspringen vanwege de vele neerslag verschillende rivieren. De hoogte varieert van ongeveer 200 meter in het dal van de Ruhr tot ruim 840 meter in Hochsauerland, in de omgeving van Winterberg (Kahler Asten).


Siegen
Siegen is mooi gelegen op de hoge oever van de rivier de Sieg. Het is de grootste stad in de regio Siegerland. Een van de bezienswaardigheden is het kasteel ‘Oberes Schloss’.


Skigebied Winterberg
Dit is het bekendste skigebied van het Sauerland. Hier vindt u ruim 15 kilometer pistes. De afstand vanuit Utrecht bedraagt ruim 300 kilometer.


Soest
In de vroege middeleeuwen was Soest een van de belangrijkste steden van Duitsland. Soest trekt bezoekers met zijn goed bewaarde oude stad. Het belangrijkste monument is de Romaanse ‘Propsteikirche St. Patrokli’.


Solingen
Solingen staat bekend vanwege de metaalindustrie, vooral kleinmetaal zoals messen en scharen van hoge kwaliteit. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Klingenmuseum, dat snijwerktuigen toont van de prehistorie tot heden.


Teutoburger Wald
Het Teutoburgerwoud is een bergrug die loopt van het laagste punt bij Bevergern (10 km ten oosten van Rheine) naar het hoogste punt bij Paderborn, de berg de Velmerstot.


Wuppertal
Wuppertal lis een belangrijk industrieel gebied waarin o.a. textielindustrie, chemische industrie, metaalgieterijen en autofabrieken zijn gevestigd. Eén van de bekendste attracties en tevens belangrijk vervoermiddel, is de hangende monorail (‘Wuppertaler Schwebebahn’), gebouwd in 1901. Het spoor hangt acht meter boven de weg en twaalf meter boven de Wupper.


220px-Xanten_-_Evangelische_Kirche_01_iesXanten
Xanten kan worden beschouwd als de opvolger van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana, die onder andere bewoond werd door Romeinse veteranen van het nabij gelegen Castra Vetera. De gotische kathedraal ‘Dom St. Viktor’ is het belangrijkste historische gebouw van de stad.

Copyright: weginduitsland.nl