Bezienswaardigheden West-Berlijn


Bezienswaardigheden West-Berlijn
Bauhaus-Archiv
Het Bauhaus-Archiv is een museum over het Bauhaus, een invloedrijke Duitse school voor design, architectuur, kunst en fotografie uit het Interbellum. Het werd gedeeltelijk naar ontwerpen van voormalig Bauhaus-directeur Walter Gropius gebouwd en opende zijn deuren in 1979. Het bevat afdelingen met veel voorbeelden van kunst, fotografie & architectuur.
www.bauhaus.de


Berlin,_Tiergarten,_Reichpietschufer,_Bendler-Block_02Bendlerblock
Het Bendlerblock dateert uit de tijd van het Derde Rijk en deed dienst als extra kantoorruimte voor de Duitse marine. In dit gebouwencomplex beraamde een groep officieren een aanslag op Adolf Hitler. De aanslag die op 20 juli 1944 moest plaatsvinden mislukte en de initiatiefnemers werden geëxecuteerd. In het gebouw vindt u een tentoonstelling over de geschiedenis van de Duitse antinazibeweging.


Gemäldegalerie
De Gemäldegalerie is een museum met een grote collectie Europese schilderkunst van de 13de tot 18de eeuw. Het museum bezit onder meer werken van Jan van Eyck, Brueghel, Albrecht Dürer, Raphael, Titiaan, Caravaggio, Peter Paul Rubens, Albrecht Altdorfer, Quiringh van Brekelenkam, Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn. Het museum beschikt over meer dan 70 expositieruimtes met schilderijen.


Hamburger Bahnhof
Hamburger_Bahnhof_(Berlin)_(6342999201)Het Hamburger Bahnhof is een voormalig spoorwegstation dat tegenwoordig is ingericht als museum voor hedendaagse kunst (Museum für Gegenwart). Het neoclassicistische gebouw uit 1846-47 is het enige Berlijnse kopstation dat behouden gebleven is en een van de oudste stationsgebouwen van Duitsland. Het Hamburger Bahnhof ligt aan de Invalidenstrasse in het stadsdeel Moabit, ten noorden van Berlin Hauptbahnhof en tegenover het ziekenhuis Charité. Het Hamburger Bahnhof is een van de beste Europese musea voor moderne kunst. Het museum heeft ook aandacht voor video, film, muziek en design.


170px-Käthe-Kollwitz-Museum.BerlinKäthe Kollwitz Museum
In Duitsland zijn drie musea aan de kunstenares Käthe Kollwitz (1867 – 1945) gewijd. Deze musea staan in Keulen, Berlijn en Moritzburg. Käthe Kollwitz was een grafisch kunstenares en beeldhouwster. Het sinds 1986 in de Berlijnse Fasanenstrasse gevestigde Käthe-Kollwitz-Museum heeft een collectie werk van de kunstenares, afkomstig uit de nalatenschap van de in 1993 gestorven galeriehouder en verzamelaar Hans Pels-Leusden. In een permanente tentoonstelling wordt op vier verdiepingen van het museum een belangrijk deel van het werk van Käthe Kollwitz, die vijftig jaar in Berlijn heeft gewoond en gewerkt, tentoongesteld.


Kunstgewerbemuseum
Het Kunstgewerbemuseum is een museum voor toegepaste kunst. Hier vindt u allerlei soorten kunstnijverheid en decoratieve kunst. De collectie beslaat een periode van de vroege middeleeuwen tot aan de moderne tijd en bestaat o.a. uit edelmetalen, porselein, meubelen en glaswerk.


Kupferstichkabinett en Kunstbibliothek
220px-Laurentius_de_Voltolina_001Het Kupferstichkabinett is een museum c.q. prentenkabinet met een grote collectie tekeningen, gravures, etsen en andere grafische werken. De prentenverzamelingen zijn afkomstig uit de musea in het voormalige Oost- en West-Berlijn. Het museum maakt deel uit van het Kulturforum Berlin (culturele centrum van Berlijn) aan de Potsdamerstrasse in de wijk Berlin-Tiergarten. In de Kunstbibliothek vindt u een ruime collectie kunstboeken, een grote collectie affiches en andere praktische toepassingen van ontwerpkunst.


Musikinstrumenten-Museum
Het Musikinstrumenten-Museum is gevestigd in een klein gebouw achter de  Philharmonie en ligt aan de Tiergartenstrasse. Het museum is gewijd aan de ontwikkeling van de muziekinstrumenten vanaf de 16de eeuw. De oudste exemplaren dateren uit 1888. Het museum bezit een zeer fraai Wurlitzerbioscooporgel uit 1929.


Neue Nationalgalerie
De Neue Nationalgalerie is een museum waarvan de collectie grotendeels bestaat uit 20ste-eeuwse kunst (van klassiek modern tot kunst van de zestiger jaren). Het museum is gelegen aan het Kulturforum. Het museumgebouw is ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe en geldt als een van de klassiekers van de moderne architectuur. U vindt er o.a. werk van de Bauhausbeweging.


Kurfürstendamm
De Kurfürstendamm (Keurvorstendam) is de grootste winkelboulevard in Berlijn. De winkelboulevard is gelegen in het stadsdeel Charlottenburg in Berlijn West. Tot het uitgebreide winkelaanbod behoren warenhuizen als Wertheim en vestigingen van diverse grote modehuizen. Het wereldberoemde KaDeWe (het grootste warenhuis in Europa) ligt in het verlengde van de Kurfürstendamm, in de Tauentzienstrasse. Langs de Kurfürstendamm en zijstraten als de Fasanenstrasse, de Meinekestrasse, de Bleibtreustrasse en de Wielandstrasse liggen veel horecagelegenheden, zoals hotels, pensions, bars en restaurants.


Potsdammer Platz
De Potsdamer Platz is een druk verkeersplein in het centrum van Berlijn en is genoemd naar de nabijgelegen stad Potsdam. Voor WOII was het een levendig plein. Tijdens de oorlog is het plein verwoest. In 1961 werd de Berlijnse Muur dwars over het plein aangelegd. Na de afbraak van de Muur in 1989 ontstond de grootste bouwput van Europa. Er werden veel nieuwe gebouwen neergezet op de lege vlakte die was ontstaan. U vindt er kantoren van Daimler-Chrysler, Sony en Deutsche Bahn. Het plein staat bekend om zijn vele theaters, filmhuizen en bioscopen. Er zijn onder andere twee IMAX-theaters gevestigd met het grootste bioscoopscherm van Duitsland. Onder het plein ligt het station Potsdamer Platz. De voormalige loop van de Berlijnse Muur is op sommige plaatsen met stenen in het wegdek aangegeven.


Tiergarten
250px-Berlijn_tiergarten_parkHet park Grosser Tiergarten, meestal kortweg Tiergarten genoemd, ligt in het centrum van Berlijn in het district Mitte en het stadsdeel Tiergarten. Tiergarten is 210 hectare groot en het meest omvangrijke park van Berlijn. Het park wordt doorsneden door een aantal grote verkeersaders. De wegen komen samen op het plein Grosse Stern (Grote Ster). In het midden van dit verkeersknooppunt staat de Siegessäule. Deze Siegessäule (overwinningszuil) is ontworpen door Heinrich Stracks na aanleiding van de overwinning in de oorlog tussen Pruisen en de Denen in 1864.


266px-Giraffe-berlin-zooZoologischer Garten Berlin
De Zoologischer Garten Berlin is onderdeel van de Tiergarten en stamt uit 1844. De Zoologischer Garten Berlin, kortweg Zoo Berlin is een van de oudste dierentuinen ter wereld. De dierentuin ligt in het centrum van Berlijn bij Bahnhof Zoologischer Garten. De dierentuin is 35 hectare groot en de soorten rijkste ter wereld. De dierentuin werkt nauw samen met het in Berlijn Oost gelegen Tierpark Friedrichsfelde.


Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche (ook bekend onder de afgekorte naam Gedächtniskirche) is een van de belangrijkste monumenten in Berlijn. Tijdens WOII werd de kerk door bommen zwaar beschadigd. Van de kerk is alleen de ruïne van de toren bewaard gebleven als monument voor de vrede. Bij de ruïne werd tussen 1951 en 1961 een moderne kerk gebouwd, ontworpen door Egon Eiermann. Het kerkgebouw staat op de Breitscheidplatz in het stadsdeel Charlottenburg. In de Gedenkhalle vindt u een tentoonstelling over de geschiedenis van de kerk.


Philharmonie
Dit concertgebouw lijkt aan de buitenkant op een circustent en is de thuisbasis van een van de beroemdste orkesten in Europa. Het gebouw is ontworpen door Hans Scharoun en werd tussen 1960-1963 gebouwd. Tussen 1978 en 1981 is de buitenkant bedekt met goudkleurige platen.


Reichstag
220px-Berlin_reichstag_CPHet Rijksdaggebouw is het huidige Duitse parlementsgebouw in de hoofdstad Berlijn. Het gebouw is in een combinatie van verschillende stijlen ontworpen door de Frankfurter architect Paul Wallot. De bouw begon in 1884 en de laatste hand werd eraan gelegd in 1894. Het gebouw is tijdens de Rijksdagbrand van 1933 zwaar beschadigd geraakt. Tijdens de Koude Oorlog werd het gebouw opnieuw gerestaureerd en gemoderniseerd. Toen in oktober 1990 Oost- en West-Duitsland herenigd werden kwam de pas gekozen Bundestag voor het eerst in de Reichstag bijeen. Na toevoegingen aan het gebouw door sir Norman Foster werd er op 19 april 1999 de eerste parlementszitting gehouden.

Copyright: weginduitsland.nl