Bezienswaardigheden Oost-Berlijn


Bezienswaardigheden Oost-Berlijn
Alte Nationalgalerie
AlteNationalgalerie_1aDe Alte Nationalgalerie is een museum voor kunst uit de negentiende eeuw en is gelegen op het Museumsinsel. De Alte Nationalgalerie toont de belangrijkste werken uit de negentiende eeuw van de verzameling Nationalgalerie. Hiertoe behoren kunstwerken van het classicisme en de romantiek, de Biedermeierperiode, het Franse impressionisme en de vroegmoderne. www.smb.museum.de.


Altes Museum
220px-Lustgarten_1Het Altes Museum (tot 1845 Königliches Museum geheten) is gelegen op het Museumsinsel. Het gebouw dat geldt als een hoogtepunt van het neoclassicisme werd tussen 1823 en 1828 gebouwd naar een ontwerp van Karl Friedrich Schinkel. In 1830 opende het zijn deuren. Oorspronkelijk werd het Altes Museum gebouwd om onderdak de verschaffen aan de kunstcollectie van de Koninklijke familie van Pruisen. Na WO II werd het gebouw alleen voor tijdelijke tentoonstellingen gebruikt. De collectie werken uit de klassieke oudheid keerde in 1998 terug. Nu zit hier het Antikensammlung en het Egyptische museum met een collectie Griekse, Romeinse en Egyptische oudheden. www.smb.museum.de.


230px-Bodemuseum_-_FrontHet Bode-Museum
Het Bode-Museum is gelegen op het Museumsinsel. In oktober 2006 werd het opnieuw geopend na een restauratie die zes jaar in beslag nam. In de zesenzestig zalen van het Neobarokke gebouw worden hoofdzakelijk beeldhouwwerken getoond. www.smb.museum.de.


Checkpoint Charlie
220px-Checkpoint_Charlie_BerlinCheckpoint Charlie was tijdens de verdeling van Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector. Deze oude doorgang ligt in de Friedrichstraße en is vernoemd naar de derde letter van het spellingsalfabet van de NAVO. Grote bekendheid bij toeristen geniet het Museum Haus am Checkpoint Charlie. Dit is een museum met beelden en voorwerpen die de geschiedenis vertellen over vluchtpogingen van Oost naar West. www.mauermuseum.de.


Douglas_C-47B_Raisin_Bomber,_German_Museum_of_Technology.webmDeutsches Technikmuseum
Het Deutsches Technikmuseum Berlin werd in 1982, onder de naam Museum für Verkehr und Technik in Berlijn geopend. Het is één van de grootste techniekmusea ter wereld, met een tentoonstellingsoppervlak van ongeveer 50 000 m². www.sdtb.de.


Jüdisches Museum
Het Jüdisches Museum Berlin, het Joods Museum Berlijn, werd in september 2001 geopend. De bedoeling van dit Joodse museum is de bezoekers te laten nadenken over antisemitisme en Jodenvervolging. www.jmberlin.de.


Märkisches Museum
Het museum stamt uit 1874 en is gewijd aan de geschiedenis van Berlijn. Het is gevestigd in een gebouwencomplex van rode baksteen dat tussen 1901 en 1908 werd gebouwd. Het ontwerp van dit gebouw is geïnspireerd op de gotische bouwstijl uit Brandenburg. Op de afdeling met Berlijnse kunst vindt u een collectie schilderijen, beelden, glas en porselein. www.stadtmuseum.de


Neues Museum
220px-Neues_Museum_Berlin_EP1Het Neues Museum is een museum gelegen op het Museumsinsel in Berlijn. Het gebouw werd tussen 1843 en 1855 gebouwd naar een ontwerp van Friedrich August Stüle. In WOII werd het gebouw zwaar beschadigd. Pas in 1999 is men begonnen met de reconstructie van het gebouw. In 2009 opende het Neues Museum opnieuw zijn deuren voor het publiek. De collectie bestaat voor een groot deel uit Egyptische kunst. Ook het Museum voor Vroege Geschiedenis wordt er gevestigd. www.smb.museum.de.


Pergamonmuseum
220px-Pergamonmuseum_FrontHet Pergamonmuseum is een van de bekendste en belangrijkste musea van Berlijn. Het museum is gelegen op het Museumsinsel. Het museum heeft drie afdelingen met Assyrische, Babylonische en Perzische kunstwerken evenals de Islamitische kunstafdeling. Elk van deze afdelingen was vroeger een apart museum. www.smb.museum.de.


Topographie des Terrors
220px-Das_Gesicht_des_Gettos.Topographie des Terrors is een expositie gewijd aan de wandaden van de nazi’s. Ten tijde van het naziregime waren in de Prinz-Albrecht-Strasse drie nazi-instanties gevestigd. De Sicherheitsdienst (SD), de Gestapo en de Schtzstaffel (SS). Na WO II werden de gebouwen gesloopt. Het museum vindt u in de Stresemannstrasse (ingang via Niederkirchner Strasse). www.topographie.de.


Zeughaus (Deutsches Historisches Museum)
Fassade_der_Stiftung_Deutsches_Historisches_Museum_(ehem._Zeughaus)_-_BerlinHet Zeughaus is het oudste gebouw van de straat Unter den Linden. Tegenwoordig is het Deutsches Historisches Museum hierin gevestigd. Het werd tussen 1695 en 1706 gebouwd als wapenarsenaal en wordt als één van de mooiste barokke gebouwen van Noord-Duitsland beschouwd. In 1875 werd het gebouw tot legermuseum verbouwd. Het werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd maar is inmiddels totaal gerenoveerd. Er is nu een permanente tentoonstelling met allerlei voorwerpen uit de Duitse geschiedenis. Enkele opvallende voorwerpen zijn de steek van Napoleon Bonaparte die in Duitse handen kwam tijdens de slag bij Waterloo en de globe van Hitler. www.dhm.de.


Alexanderplatz
Alexanderplatz_in_Berlin_-_PanoramaDe Alexanderplatz, in de volksmond ook wel Alex genoemd, is een plein en verkeersknooppunt in het Oost-Berlijn. Dagelijks komen er meer dan 300.000 mensen een bezoekje aan het plein brengen. Het plein ligt in het stadsdeel Mitte en is vernoemd naar Tsaar Alexander I. De fontein op het plein is lokaal een bekende ontmoetingsplaats. Vlakbij het plein bevindt zich een grote toeristische trekpleister, namelijk de Fernsehturm (televisietoren).


Bebelplatz
420px-Bebelplatz_looking_SouthDe Bebelplatz (voormalige Opernplatz) ligt aan de brede boulevard Unter den Linden in het stadsdeel Mitte. Het plein ligt in Oost-Berlijn, vlakbij de Opera. Het plein is voornamelijk bekend door de boekverbranding op 10 mei 1933 door de Nazi’s. Onder meer boeken van Heinrich Heine, Karl Marx, Thomas Mann en Erich Maria Remarque werden verbrand omdat ze verwerpelijk werden geacht. Onder het plein is tegenwoordig een parkeergarage, waarin een monument ter nagedachtenis van die gebeurtenis is opgenomen. Vanaf het plein zijn in de diepte lege boekenkasten te zien. Naast het raam dat op het monument zicht geeft, staat het toepasselijke citaat van Heinrich Heine: “Wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen”, dat hij overigens ver daarvoor schreef.


Nikolaiviertel
250px-Nikolaivrtl_1aHet Nikolaiviertel (Nikolaiwijk) is een wijk aan de oostelijke oever van de rivier de Spree. De wijk ligt in het gebied Berlin-Mitte, niet ver van de Alexanderplatz. Het is het oudste woongebied van Berlijn en was tot 1990 een deel van Oost-Berlijn. In het midden van de wijk staat de Nikolaikirche. De oorspronkelijke bebouwing van het gebied werd in de Tweede Wereldoorlog totaal verwoest. Een aantal gebouwen werd gerestaureerd maar het grootste gedeelte bestaat uit kopieën van historische gebouwen. Tegenwoordig is deze kleine wijk geliefd bij toeristen en Berlijners, mede door de vele traditioneel-Duitse restaurants.


Schlossplatz
Mitte_Schloßplatz_April_2012De Schlossplatz (Paleisplein) is een plein op het Museumsinsel. Op dit plein stond ooit het enorme Berliner Stadtschloss. In WO II brandde het paleis voor een groot deel uit. In de jaren 50 is het gebouw daarom gesloopt. Nu staat alleen nog een op een triomfboog lijkend portaal overeind. Het plein kreeg zelfs de nieuwe naam: Marx-Engels-Platz (naar Karl Marx en Friedrich Engels). Er werden nieuwe gebouwen op het plein gezet, zoals het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Palast der Republik. Het Palast de Republik werd in 2006 weer gesloopt wegens het grote aantal asbestplaten die in het gebouw waren verwerkt. Er zal vanaf 2010 een nieuw gebouw verrijzen met een nieuwe indeling achter de oude buitenkant. Van buitenaf zal het Berliner Stadtschloss er weer gaan uitzien zoals vroeger.


Unter den Linden
300px-Über_den_Dächern_von_BerlinUnter den Linden is de praalweg van Pruisische koningen en de Duitse Keizers geweest en de flaneerlaan van de bourgeoisie. Later is het de laan van de commerciële industriële revolutie en tevens de laan van het triomferende socialisme van de toenmalige DDR geworden. Als men langs deze laan loopt van de Brandenburger Tor tot aan de Alexanderplatz krijgt men binnen een afstand van 2 kilometer veel belangrijke bezienswaardigheden van Berlijn te zien.


Berliner Dom
Berliner_Dom_vor_SonnenuntergangDe Berliner Dom is de grootste kerk van Berlijn en bevindt zich aan de Karl-Liebknecht-Straße in de wijk Mitte. Na WO II is de kerk gerestaureerd en sindsdien heeft het een eenvoudiger uiterlijk. Het neobarokke interieur is echter de moeite van het bezichtigen waard. De crypte bevat een van de groootste familiegraven van Europa. Hier liggen familieleden van de Hohenzollers begraven. Van deze vorstenfamilie was de Berliner Dom vroeger de hofkerk.


290px-Berlin_Deutscher_Dom_ApelDeutscher Dom
Deze oude Duitse protestantse kerk staat aan de zuidkant van de Gendarmenmarkt en is ontworpen door Martin Grünberg. De kerk heeft een vijfbladige vorm en werd in 1708 gebouwd door Giovanni Simonetti. De kerk werd in 1945 door brand verwoest maar in 1993 weer herbouwd. De kerk doet tegenwoordig dienst als tentoonstellingsruimte.


Französischer Dom
220px-Glockenspiel_Französischer_Dom_BerlinDe twee kerken aan weerszijden van het plein (zie ook Deutscher Dom) zien er in eerste instantie hetzelfde uit, maar zijn wel verschillend. De Französischer Dom (aan de rechterzijde van het concertgebouw) is gebouwd tussen 1701 en 1705 voor de Hugenoten die Frankrijk ontvlucht waren. Aan beide kerken liet de Pruisische koning Frederik II in 1785 twee bijna identieke, functieloze torens bouwen, die enkel dienden als prestigeobjecten en voor de stedenbouwkundige uitstraling. De Französischer Dom werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest en later weer gerestaureerd. In de Französischer Dom is het Hugenotenmuseum gevestigd.


Friedrichswerdersche Kirche
220px-Berlin_friedrichswerdersche_kircheDe Friedrichswerdersche Kirche is gelegen aan de Werderscher Markt in het district Berlin-Mitte. De kerk werd van 1824 tot 1831 gebouwd door Karl Friedrich Schinkel . Het was de eerste nieuwgotische kerk van de stad Berlijn. Tijdens WOII werd de kerk ernstig beschadigd. De restauratie begon men pas in 1982 en eindigde in 1987. In 1987 werd de Friedrichswerdersche Kirche als dependance van de Nationalgalerie en als Schinkelmuseum in gebruik genomen. Naast de “Prinzessinnengruppe” worden hier werken van classicistische beeldhouwers van de Berlijnse School tentoongesteld. U vindt er o.a werk van Johann Gottfried Schadow, Christian Daniel Rauch, Emil Wolff en Friedrich Tieck.


Marienkirche
Altar,_Marienkirche,_BerlinDe Marienkirche werd in de tweede helft van de 13de eeuw als parochiekerk gebouwd. De bouw werd pas aan het begin van de 14de eeuw voltooid. In de 15de eeuw werd er tegen de voorgevel een een toren gebouwd die in 1790 werd voorzien van een koepel. Deze door Carl Gotthard Langhans ontworpen koepel is voorzien van barokke en neogotische elementen. Door de vroeggotische hal en de fraaie decoraties is de Marienkirche één van de meest bezienswaardige kerken van Berlijn.


St Hedwigs-Kathedrale
St._Hedwigs_Kathedrale_InnenansichtDe St Hedwigs-Kathedrale is een reusachtige koepelkerk en de katholieke kathedraal van het aartsbisdom Berlijn. Men begon in 1747 aan de bouw van deze kathedraal die bestemd was voor katholieken uit Silizië. In 1742 ging Silizië (nu een deel van Polen) deel uitmaken van Pruisen na een nederlaag in de Silezische Oorlogen. In WO II werd de kathedraal verwoest en tussen 1952 en 1963 gerestaureerd. In het moderne interieur vindt u tomben van vele Berlijnse bisschoppen en een Madonna uit de 16de eeuw.


Brandenburger Tor
BrandenburgerTor2014De Brandenburger Tor (Brandenburgse Poort) is de belangrijkste poort van Berlijn. De poort werd gebouwd in 1788 en staat aan de Pariser Platz. De Brandenburger Tor vormt de afsluiting van de boulevard Unter den Lindenen en is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. Vroeger was de plek waar de poort staat de stadsgrens van het centrum. Wie door de poort wilde, moest tol betalen. De eerste poort stamt uit 1734. Na de val van de Berlijnse Muur werd de Brandenburger Tor gerenoveerd. Heden ten dage is de poort het symbool van de Duitse eenheid. De loop van de Muur is met stenen in het wegdek aangegeven.


Fernsehturm
220px-Fernsehturm2De Fernsehturm is 368 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van de stad. De toren staat bij de Alexanderplatz. De toren is gebouwd in 1969 met hulp van Zweedse ingenieurs. De toren bestaat uit een betonnen mast met daarin twee liftschachten. Bovenop het betonnen deel bevindt zich een bol bedekt met plaatstaal met daarin het uitzichtplatform en een restaurant. Bovenop de bol staat een rood-witte televisieantenne. Op 203 meter hoogte bevindt zich het uitzichtplatform. Bij goed weer kan men tot 40 km ver kijken. De toren is het gehele jaar door geopend voor bezoekers.


Humboldt-Universität
Frontansicht_des_Hauptgebäudes_der_Humboldt-Universität_in_BerlinDe Humboldt-Universität Berlin is de oudste universiteit van Berlijn en werd in 1810 opgericht onder het bewind van de Pruisische koning Frederik Willem III. Het hoofdgebouw van de universiteit is al sinds de oprichting gevestigd in het voormalige paleis van prins Hendrik van Pruisen aan de beroemde boulevard Unter den Linden. Aan de Humboldt Universiteit studeerden of doceerden 29 Nobelprijswinnaars.


Konzerthaus
220px-Konzerths_3aHet Konzerthaus is een fraai neoklassiek theatergebouw dat tussen 1818 en 1821, onder de naam Berliner Schauspielhaus, werd gebouwd rond de ruïnes van het door brand verwoeste Nationale Theater. Het gebouw staat aan de Gendarmenmarkt. In WO II werd het gebouw verwoest. Na de restauratie werd het exterieur in zijn oude hoedanigheid hersteld en kreeg het de functie van concertgebouw. Het Konzerthaus is de thuisbasis van het Konzerthausorchesters Berlin.


Neue Wache
Neue_Wache,_Unter_den_Linden,_Berlin-Mitte,_Nacht_(HDR)De Neue Wache is het centrale gedenkteken van de Bondsrepubliek Duitsland en is in 1960 opgedragen aan de slachtoffers van fascisme en militarisme. In 1993 is het monument gewijd aan de slachtoffers van oorlog en dictatuur. Dit in de periode 1816-1818 door Karl Friedrich Schinkel gebouwde monument is een prachtig voorbeeld van neoklassieke architectuur.


Rotes Rathaus
Rotes_rathausHet Rotes Rathaus (Rode Raadhuis) is het stadhuis van Berlijn. Zijn naam dankt het gebouw aan de rode bakstenen waaruit het is opgetrokken. Het Rotes Rathaus staat aan de Rathausstrasse, nabij de Alexanderplatz, en werd gebouwd tussen 1861 en 1869. Het gebouw is versierd met een doorlopende fries. Op deze ‘stenen kroniek’ zijn taferelen en figuren uitgebeeld uit de geschiedenis van Berlijn. Sinds de Duitse hereniging in 1990 huist het Berlijnse gemeentebestuur in het gebouw.


Schlossbrücke
De Schlossbrücke is wellicht de mooiste brug van Berlijn en verbindt de Schlossplatz met de boulevard Unter den Linden. De brug dateert uit 1824 en is ontworpen door Friedrich Schinkel. In 1953 zijn op de roodgranieten pijlers beelden van wit carraramarmer geplaatst. Deze beelden zijn ook door Friedrich Schinkel ontworpen en stellen o.a. de Griekse godinnen Iris, Nike en Athene voor. Op de smeedijzeren balustrade vindt u ineengestrengelde zeedieren.

Copyright: weginduitsland.nl