Thüringen


Kaart Thuringen
De Duitse deelstaat Thüringen
Thüringen heeft een oppervlakte van 16.171 km² en ruim 2.300.000 inwoners. De hoofdstad is Erfurt. Thüringen ligt in het midden van Duitsland en grenst aan de deelstaten Hessen, Beieren, Saksen, Saksen-Anhalt en Nedersaksen. Het zuiden van Thüringen wordt gedomineerd door het bosgebied het Thüringer Woud. De Vrijstaat Thüringen ontstond op 1 mei 1920 door samenvoeging van de Thüringse staten.


Bezienswaardigheden Thüringen
220px-Schloss_Altenburg_02Altenburg
De stad Altenburg herbergt een kleine 50.000 inwoners  en staat bekend als ‘Skastadt’, ofwel stad van het skat, een populair traditioneel kaartspel. De stad bezit enkele fraaie bezienswaardigheden. Het hertogelijk kasteel dat boven de stad uittorent heeft een 10de-eeuwse barokke toren. Nu huist in het kasteel een speelkaartenmuseum. Ook de laatgotische kasteelkerk is fraai om te bezichtigen. Naast de tuinen van het kasteel ligt het Lindenau-Museum. Het museum bezit een collectie 16de-20ste-eeuwse kunstwerken zoals beelden en schilderen van bekende kunstenaars zoals Ernst Barlach, Max Liebermann, Simone Martini en Auguste Rodin. In het oude stadscentrum staat een mooi stadhuis uit de renaissance met een enorme achthoekige toren. Op de Brühl Platz staan het barokke Seckendorffdche Palais en de renaissancistische kanselarij.


Eisenach-Wartburg
250px-Wartburg_EisenachEisenach ligt in het westen van Thüringen en is bekend als geboorteplaats van Johann Sebastian Bach, als woonplaats van Maarten Luther en als vestigingsplaats van auto-industrie. De geschiedenis van Eisenach is verbonden met het machtige fort Wartburg, die ouder is dan de stad zelf. Het fort dat boven de stad uittorent is waarschijnlijk aan het eind van de 11de eeuw gesticht door de vorst Lodewijk. Tussen 1211 en 1228 woonde de heilige Elizabeth van Thüringen in het kasteel. Vanaf mei 1521 tot maart 1522 verbleef Maarten Luther er toen hij het Nieuwe Testament vertaalde in de Duitse taal. De huidige romantische uitstraling komt voort uit een restauratie in de 19de eeuw. Erg indrukwekkend is de Festsaal. De rijkversierde feestzaal strekt zich uit over de hele lengte en breedte van het romaanse Palas. Eisenach zelf bezit interessante resten van fortificaties uit de late 12de eeuw. Deze resten bestaan onder andere uit de Nikolaitor, een romaanse poort met vlakbij de eveneens in romaanse stijl gebouwde Nikolaikirche. De kerk behoorde ooit toe aan benedictijner zusters. Aan de Lutherplatz kunt u een bezoek brengen aan het huis waarin Maarten Luther ooit woonde. Het is nu een museum. In het Bachhaus kunt een kennis maken met het leven en werk van de componist Johann Sebastian Bach. Zijn geboortehuis bestaat niet meer maar dit kleine museum staat vlakbij. www.eisenach.info.


Erfurt


Gera


Gotha


Heiligenstadt
220px-St_Marien_Heiligenstadt_2Heiligenstadt is een kuuroord en tevens de geboorteplaats van Tilman Riemenschneider, een gerenommeerd beeldhouwer uit de gotische tijd. De stad bezit verschillende bezienswaardige kerken, waaronder de gotische Pfarrkirche St. Marien met originele muurschilderingen uit circa 1500. Vlakbij staat de Friedhofskapelle St. Annen, een gotische achthoekige begraafplaatskapel. Ook het bekijken waard is de Stiftskirche St. Martin uit de 14de-15de eeuw. De kerk bezit een goed conserveerde romaanse crypte en een bijzondere preekstoel in de vorm van een koorknaap die een boek vasthoudt. www.heilbad-heiligenstadt.de.


Jena


Kyffhäuser gebergte


Mühlhausen
250px-Frauentor_Mühlhausen2Mühlhausen is een van de oudste plaatsen van Thüringen. De vroegste vermelding stamt uit 775 n.C. uit een oorkonde van Karel de Grote waarin men spreekt over een door de Franken bewoonde nederzetting genaamd Mulinhuso. De stad is in goede staat en wordt omringd door stadsmuren met torens en poorten die bijna allemaal intact zijn gebleven. In de stad zelf staan mooie vakwerkhuizen en 6 gotische kerken. De Pfarrkirche Divi Blassii heeft een hoogkoor met fraaie glas-in-lood uit de 14de eeuw. De kerk is gebouwd voor de Teutoonse ridders. De aan de Kornmarkt gelegen ex-franciscaner Barfüsserklosterkirche bezit een museum over de door Thomas Müntzer geleide boerenopstand in 1525. Ook fraai is de enorme vijfschepige Marienkirche uit de 14de eeuw. Deze hallenkerk is een van de grootste religieuze gebouwen in Thüringen. De kerk bezit een mooi hoofdportaal en laatgotische altaren. www.muehlhausen.de.


Nationaal Park Hainich
Dit vroegere militaire gebied is tegenwoordig het grootste aaneengesloten gemengde loofbosgebied van Europa en het thuis van zeldzame dieren als de wilde kat, zwarte ooievaar en langoorvleermuis. Een bijzonderheid van dit nationale park is het wildekattendorp Hütscheroda, dat u het beste kunt leren kennen door een bezoek aan het wildekattenverblijf, het informatiecentrum en het uitkijkplatform ‘Hainichblick’. Het aan de Thiemsburg gelegen boomtoppenpad met een boomhuis op 44 meter hoogte brengt de Hainich-bezoekers naar een verder ontoegankelijk gedeelte van het nationale park, het ‘oerbos midden in Duitsland’.


Rudolstadt


Saalfeld


Sonderhausen


Weimar

Copyright: weginduitsland.nl