Bremen


Kaart BremenDe Duitse deelstaat Bremen
Bremen is met 404 km² de kleinste deelstaat van Duitsland. De staat ligt aan de Wezer en omvat de 60 km van elkaar verwijderde stadsdistricten (kreisfreie Städte) Bremen en Bremerhaven als enclaves in de deelstaat Nedersaksen. De vredige provinciestad Bremen kent een geschiedenis die teruggaat tot de tijd van Karel de Grote. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in de oude stad (Bremer Altstadt) op de westoever van de Wezer. Sinds 1358 is Bremen een Hanzestad. De stad verkreeg voorspoed dankzij de handel in koffie en wol. De grootste werkgever in de stad is DaimlerChrysler. Vanuit de haven worden jaarlijks circa 700.000 auto’s verscheept. Het gebied van de Bremer Alstadt is makkelijk te vinden omdat het omzoomd wordt door een groengordel die is aangelegd toen de stadswallen werden afgebroken.


Bezienswaardigheden Bremen
Böttcherstrasse
220px-Böttcherstraße4De Böttcherstrasse is een ongeveer 100 meter lange straat in de ‘Bremer Altstadt’ die tussen 1922 en 1931 door de rijke koffiekoopman Ludwig Roselius werd omgevormd in art-decostijl. De straat behoort tegenwoordig tot de belangrijkste toeristische attracties in Bremen. Bij de ingang van de straat bevindt zicht een bas-reliëf van Bernhard Hoetger uit 1920 dat de aartsengel Michaël voorstelt die met een draak vecht. Het in expressionistische stijl gebouwde Paula Modersohn-Becker-Museum is een museum voor beeldende kunsten. In het Roseliushaus kunt u originele stijlinterieurs bewonderen. Het carillon speelt elke dag om 12.00, 15.00 en 18.00 uur vrolijke melodieën.


Dom
Bremen_Dom_Nord&Querschiff_20h03De Dom van Bremen is een romaanse kathedraal uit de 11de eeuw en heeft twee torens. In de loop der eeuwen is de kathedraal regelmatig gerestaureerd. Tijdens de restauratie in de 19de eeuw is er een tweede toren bijgekomen. In het interieur vindt u fraaie zandstenen bas-reliëfs die de westelijke koorbanken scheiden. Tevens is de Dom van Bremen in het bezit van een barokke kansel die betaald is door koningin Christina van Zweden en het oudste Christusbeeld in Bremen uit 1050.


Focke-Museum
FockeMuseum-08-1_BHet Focke-Museum is in 1918 opgericht vanwege de fusie tussen het geschiedkundig museum en het museum voor decoratieve kunsten. De prachtige collectie toont de Bremense kunst en cultuur van de middeleeuwen tot heden. U vindt er voorwerpen uit patriciershuizen, archeologische streekvondsten, de walvisvaart en de emigratie naar de VS in de 19de en 20ste-eeuw. Vlakbij het museum ligt een Rododendronpark. Er staan ongeveer 1600 verschillende rododendrons die het park tussen april en juni veranderen in een zee van bloemen. www.focke-museum.de.


Vincent_van_Gogh_-_Field_with_Poppies_(1889)Kunsthalle
De Kunsthalle Bremen is een museum dat gelegen is aan de rand van de oude stad. Het museum heeft een belangwekkende collectie. De vroegere collectie is het museum tijdens WOII grotendeels kwijtgeraakt aan Rusland. Wat is overgebleven is samen met nieuw werk van groot belang. De collectie bestaat uit werk van Van Gogh, Dürer, Rubens, Van Dyck, Rembrandt, en Monet. Ongeveer 40 schilderijen van Paula Modersohn-Becker vormen het hart van het museum. www.kunsthalle-bremen.de.


Marktplatz
245px-RathausDomBuergerschaft-01Op het marktplein van Bremen bevinden zich aan de westzijde diverse huizen met topgevels. Ook vindt u er het stadhuis, de kathedraal en een 10 meter hoog standbeeld van Roland. Roland was een neef van Karel de Grote en symboliseert de onafhankelijkheid van de stad. Het zwaard van Roland staat voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de inscriptie bevestigt de verordening waarmee Bremen stadrechten verkreeg. Ook staat er een beeld van de Bremer stadsmuzikanten uit het sprookje van de gebroeders Grimm.


Rathaus
Het Rathaus is een belangrijk gotisch bouwwerk uit 1405-1410 met een façade in de stijl van de Wezerrenaissance. Het raadhuis staat sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en is tegenwoordig in gebruik bij de deelstaatsregering. In het interieur vindt u bijzondere ontwerpdetails die ontsproten zijn aan het brein van de ontwerper Lüder von Bentheim. Aan de westzijde van het stadhuis vindt u de ingang van de Ratskeller. In de Ratskeller kunt u genieten van ongeveer 600 verschillende soorten wijn. Ook vindt u er mooie muurschilderingen uit 1927 van de impressionist Max Slevogt.


Schnoorviertel
140px-SchnoorDeze historische wijk was voor WOII een van de armste wijken van Bremen. Sinds het einde van de jaren vijftig van de vorige eeuw is de wijk beetje bij beetje gerestaureerd. De wijk bezit kleine huizen uit de 15de tot 18de eeuw. Tegenwoordig is er veel horeca in de wijk aanwezig. In het centrum van de wijk staat de gotische Johanniskirche. De kerk heeft in overeenstemming met de regels van deze franciscaner orde geen toren. Ook het nabij gelegen Speilzeugmuseum is het bezichtigen waard.


HB_2016-0607_photo02_SchuettingSchütting
Dit herenhuis staat aan de zuidwestkant van de Marktplatz en werd vroeger gebruikt voor bijeenkomsten van het koopmansgilde. Het door de Antwerpse bouwmeester Johann den Buscheneer ontworpen herenhuis werd tussen 1537 en 1539 gebouwd in de stijl van het Hollands maniërisme. De oostelijk topgevel is ontworpen door de lokale bouwer Carsten Husmann en bezit een meer klassiek renaissancistische stijl.


220px-Überseemuseum_Bremen_2009_004Übersee-Museum
Dit museum is opgericht in 1891en was bij het begin gewijd aan het Duitse kolonialisme. Tegenwoordig is het gewijd aan de culturen van niet Europese landen. Bijzonder is de tentoonstelling over de culturen in Oceanië met o.a. replica’s van huizen en boten die voorkomen op de Salomonseilanden. www.uebersee-museum.de.


Bezienswaardigheden Bremerhaven
Deutsches Schifffahrtmuseum
Op 60 kilometer ten noorden van Bremen ligt de diepzeehaven Bremerhaven. In deze plaats vindt u het Deutsches Schifffahrtmuseum. Dit door de bekende architect Hans Scharoun ontworpen museum bezit een collectie replica’s en originelen van verschillende schepen die terug gaan tot aan de Romeinse tijd. In het openluchtgedeelte liggen o.a. een poolschip, een zeilschip en een onderzeeër uit WOII. www.dsm.museum.

Copyright: weginduitsland.nl