Sleeswijk-Holstein


Kaart Schleswig-HolsteinDe Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein
Sleeswijk-Holstein is de noordelijkste van de zestien deelstaten van Duitsland. Met een oppervlakte van 15.761,4 km² is Sleeswijk-Holstein na Saarland en de stadsdeelstaten Hamburg, Bremen en Berlijn de kleinste deelstaat van het land. Sleeswijk-Holstein ligt in de kern van het schiereiland Jutland in het noorden van Duitsland. De deelstaat grenst aan Denemarken in het noorden, de Noordzee in het westen, de Oostzee en Mecklenburg-Voor-Pommeren in het oosten en Nedersaksen en Hamburg in het zuiden. De hoofdstad is Kiel.


Bezienswaardigheden Sleeswijk-Holstein
Ahrensburg
Ten noorden van Ahrensburg ligt het in 1595 gebouwde kasteel van Ahrensburg. Sinds 1955 is dit kasteel in laatrenaissancistische stijl geopend voor publiek. De voorkant van het kasteel bestaat uit drie topgevels die worden geflankeerd door twee torens. Het interieur is in de loop der eeuwen weinig veranderd en bezit fraaie meubelen en schilderijen.


Flensburg
Glückstadt
Helgoland
Kiel
Lübeck
Meldorf
Natuurpark Holsteinische Schweiz


Natuurpark Schlei
In het meest noordelijke natuurpark van Sleeswijk-Holstein nodigen idyllische dorpen, uitgestrekte weilanden, gele koolzaadvelden en stille zwembaaien uit tot onthaasten. Als oeroude levensader van de regio en de stad Schleswig loopt de Schlei, een zijarm van de Oostzee, meer dan 40 kilometer het land in en biedt deze door de overgang van zout naar brak water leefruimte voor een groot aantal verschillende dier- en plantensoorten. Een wirwar van masten, schoten en zeilen met daartussendoor af en toe een zeerob: in de museumhaven Kappeln is er ook voor landrotten van alles te zien. En veel booteigenaren bieden de mogelijkheid om van hieruit de Duitse en Deense wateren te leren kennen.


Ratzeburg
Ratzeburg is met drie dammen en bruggen verbonden met het vasteland en ligt in het 470 km2 grote natuurpark ‘Lauenburgische Seen’. In Ratzeburg vindt u een indrukwekkende Romaanse kathedraal van rode baksteen. De dom behoort tot de grootste en oudste Romaanse kerken in Noord-Duitsland. Deze in het noorden van het eiland gelegen kerk is in 1154 gesticht door Hendrik de Leeuw. Bezienswaardig zijn de schilderijen in de kruisgang en de kapel in de zuidelijke zijbeuk met prachtige decoraties van bladgoud. Vlak bij de kerk vindt u het ‘Herrenhaus’. Dit door de hertogen van Mecklenburg gebouwde herenhuis is tegenwoordig een ‘Kreismuseum’. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van Ratzeburg en het hertogdom Lauenburg.


Sleeswijk
Sylt

Copyright: weginduitsland.nl