Rijnland-Palts


Kaart Rheinland-PfalzDe Duitse deelstaat Rijnland-Palts
Rijnland-Palts (Rheinland-Pfalz) heeft een oppervlakte van 19.853,44 km² en ruim 4.000.000 inwoners. De hoofdstad is Mainz. Rijnland-Palts ligt in het zuidwesten van Duitsland en grenst aan Noord-Rijnland-Westfalen, Hessen, Baden-Württemberg, Frankrijk, Saarland, Luxemburg en België. De Rijnvallei werd al vroeg door de Romeinen bezet. Hiervan getuigen verschillende archeologische vondsten. In de middeleeuwen had het aartsbisdom Mainz grote invloed op politiek en cultuur. Vele koningen werden in Mainz gekroond. Sinds de 18de-eeuw werd de streek regelmatig door Franse troepen bezet. In 1797 werd de Palts bij de Franse Republiek ingelijfd. In 1816 werd de streek tijdens het Congres van Wenen aan het koninkrijk Beieren toegewezen. Rijnland-Palts is in 1946 door het bestuur van de Franse sector gevormd uit de voorheen Beierse Palts, het zuidelijke deel van de Pruisische Rijnprovincie (Regierungsbezirke Koblenz en Trier), de voorheen tot Hessen-Darmstadt behorende provincie Rheinhessen, delen van de Pruisische provincie Hessen-Nassau en het voorheen Oldenburgse gebied rond Birkenfeld.


Bacharach
In Bacharach vindt u tal van historische bouwwerken. Bezienswaardigheden zijn de stadsmuren, de St. Petrus, de resten van de kapel St. Werner en het kasteel ‘Burg Stahleck’. Dit kasteel is tegenwoordig een jeugdherberg.


Bad Dürkheim
Deze beroemde stad ligt op de route van Die Deutsche Weinstraße en ieder jaar vind er in september het grootste wijnfeest ter wereld plaats. De naam van dit festival is de ‘Wurstmarkt’. De nadruk ligt hierbij op de wijnoogst, de worst komt op de tweede plaats.


Cochem
Cochem is vooral bekend als een toeristisch plaatsje dat gedomineerd wordt door een bergslot, de Rijksburcht Cochem. Lees meer.


GuelsKoblenz
Koblenz is gelegen aan de monding van de Moezel in de Rijn. Het is de op drie na grootste stad van de deelstaat Rijnland-Palts. De naam van de stad verwijst naar haar ligging: ze gaat terug tot de Romeinen, die hun kampement ‘castrum ad confluentes’ noemden (kamp bij de samenvloeiing). De stad ligt voor het grootste deel op de linker Rijnoever.


Landau
In Landau kunt u de door Sébastien de Vauban (Franse bouwmeester van vestingwerken) gebouwde vesting bezichtigen. Een andere bezienswaardigheid is de Augustinerkirche.


220px-Mainz_altstadtMainz
Mainz is de hoofdstad en grootste stad van Rijnland-Palts. Mainz ligt op de linkeroever van de Rijn tegenover de monding van de Main. Mainz heeft een bezienswaardige binnenstad, met als belangrijkste monument de dom van Mainz, een van de drie Romaanse ‘Kaiserdome’ langs de Rijn.


Maria Laach
De abdij van Maria Laach ligt in het Eifelgebied nabij Andernach. De abdijkerk geldt als een van de belangrijkste bouwwerken in Staufische stijl.


Nationaal Park Hunsrück-Hochwald (Rijnland-Palts, Saarland)
Dit park is het jongste nationale park van Duitsland en werd pas geopend in het voorjaar van 2015. Dunne beuken, mystieke venen, gracieuze wilde katten, uit blokken steen bestaande hellingen, bonte bloemenweides en indrukwekkende rotslandschappen bepalen het beeld van het eerste nationale park in Rijnland-Palts en het Saarland. Een route die zich er perfect voor leent om de regio te leren kennen, is de 410 kilometer lange Saar-Hunsrück-Steig. De etappes 9 t/m 12 lopen direct door het Nationale Park Hunsrück-Hochwald: via de Keltische ringwal door beukenbossen en door de Dollberge naar het hoogveengebied rondom de Erbeskopf en de ruïne Wildenburg met het daarbij gelegen 10 hectare grote wildpark, waar naast inheemse bosdieren ook wilde katten en wolven te zien zijn.


Speyer_dom_11Speyer
Speyer ligt aan de monding van de Speyerbach in de Rijn, 25 km ten zuiden van Ludwigshafen am Rhein. Speyer telt ongeveer 50.000 inwoners. De stad wordt vooral gedomineerd door de Oude Poort (Altpörtel) en de Dom van Speyer (Speyerer Dom), de grootst bewaarde kathedraal in Romaanse stijl ter wereld.


Trier_Porta_Nigra_outsideTrier
Trier is de oudste stad van Duitsland. Trier ligt op de rechteroever van de Moezel en telt ruim 100.000 inwoners. De opdracht tot de bouw van de stad werd gegeven door de Romeinse keizer Augustus in 16 v.Chr.. Een bekend historisch monument in de stad is de 2de-eeuwse Porta Nigra, de best bewaarde Romeinse stadspoort ten noorden van de Alpen. Er zijn nog verschillende andere monumenten uit de Romeinse tijd.


Worms
Worms is gelegen aan de Rijn en tel ruim 80.000 inwoners. Worms is een zogenoemde ‘Nibelungenstad ‘met vele middeleeuwse bouwwerken. De Dom St. Peter is een van de grootste laat-Romaanse kathedralen van Duitsland.

Copyright: weginduitsland.nl