Beieren


Kaart BeierenDe Duitse deelstaat Beieren
De Vrijstaat Beieren (Freistaat Bayern) ligt in het zuiden van Duitsland en is de grootste deelstaat van Duitsland. De hoofdstad van Beieren is München. Beieren ontstond toen een Germaanse stam, de Baiovarri, in de 5de- en 6de-eeuw het gebied binnenviel en er een hertogdom stichtte onder de naam Agilolfingen. Beieren is een paradijs voor toeristen. Naast de berggebieden en de onaangetaste natuur van het Beierse Woud vindt men hier tevens de Duitse Alpen met uitgebreide skimogelijkheden. Beieren bezit verder vele steden en pittoreske dorpjes met schitterende historische bezienswaardigheden.


Bezienswaardigheden Beieren
München
München is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren en met 1,3 miljoen inwoners de derde stad van het land.


220px-Shrine_of_Europe03Altötting
Altötting telt ongeveer 12.500 inwoners en is een belangrijk katholiek bedevaartsoord. Altötting is de oudste bestemming voor pelgrimstochten naar het ‘Miraculeuze Standbeeld’ van de Heilige Maagd Maria (1330). Ter plaatse wordt de Maria-devotie sterk beleefd. Vele kerkelijke plechtigheden kenmerken dan ook het leven in Altötting, voornamelijk rond de basiliek van het stadje.


220px-Amberg_Marktplatz-RathausAmberg
Amberg telt een kleine 45.000 inwoners en ligt aan de rand van de Frankische Jura aan de oevers van de Vils. De stad dankt zijn rijkdom aan de staalindustrie. Amberg wordt omgeven door middeleeuwse muren. Bezienswaardig zijn het mooie marktplein met de laatgotische hallenkerk ‘Pfarrkirche St. Martin’ uit de 15de-eeuw en het gotische stadhuis uit 1356. De brug over de rivier de Vils noemt men de ‘Stadtbrille’, aangezien de bogen van de brug aan een bril doen denken.


220px-Andechs,_Wallfahrt-HB-03.2Andechs
Het dorp Andechs telt ruim 3.000 inwoners en ligt op de top van de 700 meter hoge Heilige Berg. Andechs is een bestemming voor pelgrimstochten naar de plaatselijke kerk. De kloosterkerk is van oorsprong gotisch, maar tussen 1751 en 1755 in rococostijl aangepast. U vindt er fresco’s van Johann Baptist Zimmermann (1680-1758). De kloosterkerk bevat een zijkapel waar de toondichter Carl Orff begraven ligt.


Ansbach
Ansbach ligt ten westen van Neurenberg en telt ongeveer 40.000 inwoners. In Ansbach vindt u in de Markgräfliche Residenz een museum met majolica en porselein. De Markgräfliche Residenz is meermaals verbouwd paleis dat tegenwoordig een neoclassicistisch uiterlijk heeft. Het paleis bezit 27 originele staatsiekamers. In de Hofgarten ligt de 102 meter lange orangerie van de markgraven von Brandenburg-Ansbach.


Aschaffenburg
220px-Aschaffenburg_Muttergottespfarrkirche_innen_9996_7_8Aschaffenburg telt ongeveer 68.000 inwoners en ligt bij de monding van het riviertje de Aschaff in de Main aan de rand van de Spessart-gebergte. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn het renaissanceslot ‘Schloss Johannisburg’ en de Stiftsbasiliek. De kerk op de Stiftsberg dateert uit de 10de eeuw. Schloss Johannisburg is een in het noordwestelijke deel van de stad gelegen kasteel dat prachtig is uitgevoerd in rode zandsteen. Het kasteelmuseum bezit een fraaie collectie Europese schilderijen uit de 15de tot 18de-eeuw. In de kasteelbibliotheek vindt u middeleeuwse geschriften.


Augsburg
Augsburg ligt op de plek waar de Lech en de Wertach samenvloeien. Augsburg is de op twee na grootste stad van Beieren en telt ongeveer 260.000 inwoners. De stad ligt aan de Romantische Strasse.


Bamberg
Bamberg telt ongeveer 70.000 inwoners en ligt aan de Regnitz vlak voor haar monding in de Main en het is de op een na grootste stad van de regio Opper-Franken. De stad beschikt over de grootste bewaard gebleven historische binnenstad van Duitsland en deze staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.


Bayerischer Wald (Beierse Woud)
220px-Bayerischer_Wald_-_Falkenstein_001Het Nationaal Park Bayerischer Wald werd in 1970 het eerste Nationale park van Duitsland. Sinds de uitbreiding in 1997 heeft het een oppervlakte van 24.250 hectare. Het park ligt in het oosten van Beieren in de districten Regen en Freyung-Grafenau langs de grens met Tsjechië. Een groot deel van het nationale park ligt boven de 1000 meter hoogte. Het doel van het nationale park is om de natuur de ‘natuur’ te laten. In bijna 25% van de totale oppervlakte wordt niet meer ingegrepen door de mens.


Bayreuth
Bayreuth telt ongeveer 75.000 inwoners en beschikt over een universiteit en een botanische tuin, de ‘Ökologisch-Botanischer Garten’. De stad is bekend vanwege de Wagnerfestspiele die elk jaar in de zomer plaatsvinden. Uit de hele wereld komen operaliefhebbers om de voorstellingen te bekijken.


Berching
Berching is gelegen in het dal van de rivier de Sulz en telt ongeveer 7.500 inwoners. Berching heeft een goed bewaard gebleven middeleeuwsstadscentrum. U vindt er middeleeuwse stadsmuren met poorten en torens. De mooiste toren is de Chinese toren. Bezienswaardige kerken zijn de vroeggotische Mariä Himmelfahrt-Kirche en de barokke St. Lorenz.


Berchtesgadener Land
Het Berchtesgadener Land ligt prachtig in het zuidoostelijke hoekje van Beieren. Het  gebied wordt begrensd door de Berchtesgadener Alpen, het Steinernes Meer en de 1972 meter hoge Untersberg. In deze streek liggen de bekende plaatsen Berchtesgaden, Schönau am Königssee en Bad Reichenhall.


Burghausen
Het leuke plaatsje Burghausen ligt aan de rivier de Salzach en telt ongeveer 17.500 inwoners. U vindt er het meest uitgestrekte versterkte kasteel van Duitsland met muren van meer dan 1 kilometer lang. Onderweg naar het museum komt u langs het fotografie- en het martelwerktuigenmuseum. Een andere bezienswaardigheid is de Stadtplatz, een mooi plein met beschilderde huizen rondom. In 1809 verbleef Napoleon vier dagen in het paleis van de Tauffkirchen op nummer 97.


Chiemsee
266px-Chiemsee021De Chiemsee (ook wel het Beierse Meer genoemd) is het grootste meer in Beieren. Het is na de Müritz en het Bodenmeer het derde meer qua grootte in Duitsland. De Chiemsee is gelegen tussen Rosenheim en Salzburg. Het is 80 km² groot en en gemiddeld 25 meter diep. Het meer ontstond aan het einde van de laatste ijstijd als bed van een gletsjer. Het is een paradijs voor watersportliefhebbers. Het meer ligt in een mooi berggebied, genaamd de Chiemgau. Rond de Chiemsee liggen veel kleine plaatsjes en dorpjes. In de Chiemsee liggen enkele eilandjes, waaronder de Herrenchiemsee, Frauenchiemsee en Krautinsel. Deze drie eilanden vormen samen de gemeente Chiemsee.


Coburg
220px-Coburg-Landestheater1
Coburg ligt op de oever van de rivier de Itz en telt een kleine 45.000 inwoners. Het is de voormalige residentie van de familie Wettin. In Coburg ligt een enorm fort, de Veste Coburg,  die de stad domineert. Het is een van de grootste Duitse vestingenen en werd in zijn huidige vorm gebouwd tussen de 16de en 17de-eeuw. Het kasteel bezit een museum met verschillende collecties, waaronder wapentuig en harnassen. Tevens bezit het een collectie tekeningen en etsen. Andere bezienswaardigheden zijn de St. Mauritiuskerk, een schoolgebouw uit de renaissancetijd, het stadhuis en het kasteel van de stad, Schloss Ehrenburg.


Dachau
300px-Schlossdachau1Dachau werd in de 8ste-eeuw gesticht en was in de 19de- en 20ste-eeuw geliefd bij kunstenaars. In het historisch stadscentrum van Dachau staat een kasteel uit de 18de-eeuw, Schloss Dachau. In dit kasteel vestigde zich een groep kunstenaars die genoeg hadden van het leven in de stad. Deze groep stond bekend als de ‘Gruppe Neu Dachau’. In de Dachauer Gemäldegalerie vindt u werk van deze kunstenaars. De stad is bekend van het concentratiekamp van Dachau, het eerste concentratiekamp in Nazi-Duitsland, gebouwd in 1933. Het is tot op vandaag betrekkelijk goed bewaard gebleven en is daardoor uiteraard in de eerste plaats een bezinningsoord. In dit concentratiekamp lieten 32.000 gevangenen het leven. In de voormalige barakken vindt u een permanente expositie.


Dingolfing
Dingolfing telt ruim 15.000 inwoners en ligt op de oever van de rivier de Isar. De belangrijkste bezienswaardigheid in Dinglofing is het gotische kasteel uit de 15de-eeuw. Tegenwoordig huisvest het een museum gewijd aan de geschiedenis van de streek. De laatgotische Pfarrkirche St. Johannes is ook de moeite waard. De buitenkant van deze kerk wordt nog steeds beschouwd als een van de mooiste gotische gebouwen in Beieren.


Dinkelsbühl
Hezelhof_in_Dinkelsbühl_1993-05-29Dinkelsbühl is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Duitsland. Het nog volledig ommuurde stadscentrum van Dinkelsbühl wordt gekenmerkt door gebouwen uit de middeleeuwen en de renaissance. De muren rond de stad zijn voorzien van vier torens, de Wörnitzer, de Nördlinger, de Seringer en de Rothenburger Tor. Deze torens zijn nog bijna volledig intact. Tevens bezit Dinkelsbühl een groot aantal vakwerkuizen. Het hotel “Deutsches Haus”, uit het eind van de 15de-eeuw, is een van de bekendste vakwerkhuizen van Duitsland. Dinkelsbühl ligt aan de Romantische Strasse.


Donaustauf
Donaustauf ligt in het district Regensburg en telt een kleine 4.000 inwoners. Leo von Klenze begon in 1830 met de bouw van het Walhalla. Het Walhalla werd voltooid in 1841. Deze neoclassicistische ‘Tempel Deutscher Ehren’  is gevuld met 121 bustes van belangrijke Germaanse (dus ook Nederlandse) dichters, militairen, wetenschappers en componisten.


Eichstätt
220px-2000-07-04_Eichstaett_DomWillibald was een gezel van Bonifatius, een van de belangrijkste missionarissen en kerkhervormers in het Frankische rijk. Wilibald stichtte in Eichstätt een missieabdij. Niet veel later werd de stad een bisschopsstad. Na een verwoestende stadsbrand in 1634, waarbij het grootste gedeelte van de stad afbrandde, werd de stad in barokke stijl herbouwd. Aan de rand van de stad vindt u het mooie kasteel Willibald, vanwaar u een mooi uitzicht heeft op de rivier de Altmühl. Dit kasteel was tot de 18de-eeuw de zetel van de bisschoppen. Tegenwoordig huisvest het een museum met attributen uit het Juratijdperk. Sinds 1980 bevindt zich hier de enige Rooms-katholieke universiteit van Duitsland, de Katholieke Universiteit Eichstätt-Ingolstadt. Ook de Dom is bezienswaardig.


Oberammergau
220px-Schloss_Linderhof_-_HauptgebäudeVlak bij Oberammergau ligt het ruim 750 inwoners tellende stadje Ettal. De plaats is bekend vanwege de Abdij van Ettal en het Slot Linderhof. De Abdij werd in 1330 gesticht door keizer Lodewijk IV. De kerk werd de thuishaven voor een Mariabeeld dat de keizer uit Pisa had meegebracht. In het begin van de 18de-eeuw verbouwde men de kerk en de kloostergebouwen. Een brand in 1740 verwoestte een groot deel van de abdij die vanaf 1745 opnieuw werd opgebouwd. Een vijftigtal benedictijnen voorzien in hun onderhoud en dat van de gebouwen door het geven van middelbaar onderwijs. Een deel van de leerlingen verblijft in een internaat. Slot Linderhof is een barokslot in het Graswangtal in Ettal. Het is de kleinste van de drie kastelen gebouwd in opdracht van Lodewijk II en het enige dat vóór zijn dood werd voltooid. Het slot en bijbehorende park zijn het gehele jaar te bezichtigen. In de wintermaanden zijn de (bij)gebouwen in het park gesloten.


Fränkische Schweiz
220px-Burgruine_Neideck_05112008De Fränkische Schweiz (Frankisch Zwitserland) ligt in Noord-Beieren, in de stedendriehoek Nürnberg-Bamberg-Bayreuth. Deze streek is bij toeristen erg populair. Het gebied biedt o.a. prachtige natuurschoon, indrukwekkende kastelen en diepe grotten. Door de Fränkische Schweiz stromen de rivieren de Trubach, Wiesent, Leinleiter en Püttlach. Een bezienswaardige plaats is Forchheim met vakwerkhuizen uit de 14de- tot 16de-eeuw. Ander bezienswaardige plaatsjes zijn Ebermannstadt, Tüchersfeld en Pottenstein. Op wandelgebied biedt de Fränkische Schweiz, met zijn mooi uitgezette en goed gemarkeerde routes, onbeperkte mogelijkheden.


Freising
Freising ligt aan de oevers van de rivier de Isar en telt een kleine 45.000 inwoners. In de Kathedraal van de Geboorte van Maria en St.-Korbinian vindt u in de crypte de resten van Korbinian. Hij stichtte hier in de 8ste-eeuw een bisdom. In de buurt van de kathedraal staat het Diözesanmuseum met een grote collectie kerkelijke kunst. In Freising vindt u tevens het voormalige klooster ‘Weihenstephan’. Hierin bevindt zich de oudste bierbrouwerij ter wereld.


Füssen
220px-Füssen_-_LechfallFüssen ligt in het district Ostallgäu aan de Lech, tussen de Ammergauer en de Allgauer Alpen. De stad telt een kleine 15.000 inwoners.  Füssen is mede bekend vanwege de zwavelbronnen van Bad Faulenbach. De stad is eindpunt van de beroemde Romantische Strasse. Op een steile rots verheft zich boven de stad het ‘Hohe Schloss’ uit de 13de-16de eeuw. Dit slot is de voormalige zomerresidentie van de Augsburger vorstbisschoppen. Andere bezienswaardigheden zijn de in 728 gestichte benedictijner abdij St. Mang en de barokke Stadtkirche. In de wijk Bad Faulenbach vindt u de warme zwavelbronnen en de bijbehorende baden en kuren. 1 km noordelijk van Füssen ligt de Forggensee.


Garmisch-Partenkirchen
220px-Garmisch-PartenkirchenGarmisch-Partenkirchen ligt in het dal van de rivier de Loisach en telt ongeveer 27.500 inwoners. Het is het bekendste vakantieoord van de Beierse Alpen. Aan drie zijden wordt de stad omgeven door hooggebergte. In het zuiden door het Wettersteingebergte. In het oosten en noordwesten door respectievelijk het Estergebergte en het Ammergebergte. In het noorden wordt Garmisch-Partenkirchen omsloten door de 1985 meter hoge Kramerspitz. Vanaf de stad kunt u via smalspoor naar Zugspitzblatt en vandaar, via een kabelbaan, naar de hoogste berg van Duitsland, de 2963 meter hoge Zugspitze. Bezienswaardig zijn o.a. de Alte Pfarrkirche St. Martin, de skispringschans en het streekmuseum in het Wackerle Haus.


Hohenschwangau
220px-HohenschwangauIn het dorp Hohenschwangau staan twee indrukwekkende kastelen. Het betreft het sprookjesachtige Schloss Neuschwanstein (zie onder) en het majestueuze Schloss Hohenschwangau. Hohenschwangau werd in de 12de eeuw gebouwd door de ridders van Schwangau. In de 16de eeuw werd het geheel verbouwd en kwam het in handen van de familie Wittelsbach. Het kasteel werd tijdens de Tiroler Oorlog verwoest en verviel tot een ruïne. In 1832 kocht Koning Maximiliaan II de bouwval en liet het in neogotische stijl herbouwen. De vier markante hoektorens met kantelen laten het middeleeuwse riddertijdperk herleven. Vanuit de terrastuin heeft u een mooi uitzicht op de omgeving.


Ingolstadt
Ingolstadt ligt aan de Donau en kent veel historische gebouwen uit de middeleeuwen, de barok en de renaissance. Bezienswaardig zijn vooral de Maagd Mariakerk, het Neues Schloss en de Maria Victoriakerk.


Kempten
Kempten ligt in het centrum van een van de mooiste toeristische gebieden van Duitsland, de Allgäu. De meer dan twee eeuwen oude stad kent veel bezienswaardigheden, zoals de St.-Lorenzbasiliek , het stadhuis uit 1474 en het Londoner Hof met zijn rococogevel uit 1764.


Landsberg am Lech
Landsberg am Lech heeft een goed bewaard gebleven stadscentrum met een barok raadhuis aan het historische marktplein. Door de ligging tegen een heuvel en haar goed bewaarde middeleeuwse ommuring maakt de stad een schilderachtige indruk. Landsberg kreeg historische bekendheid doordat Hitler hier gevangen zat na zijn mislukte couppoging. In de gevangenis van Landsberg schreef hij Mein Kampf. In het Neues Stadtmuseum kunt u kennismaken met de geschiedenis van deze plaats.


Landshut
Landshut-AnsichtLandshut is nog steeds in het bezit van een middeleeuwse stadsplattegrond dat bestaat uit twee brede parallelle straten, een Aldstadt, een Neustadt en groepen historische gebouwen uit de 15de- en 16de-eeuw. Bezienswaardig zijn de op het Palazzo del Tè gebaseerde Stadtresidenz (stadhuis) en de De St-Martinuskerk. De bouw van de kerk startte in 1389 en nam 120 jaar in beslag. De 130,6 meter hoge toren is de hoogste van Beieren en het hoogste bakstenen gebouw ter wereld. Aan de toren die in 1500 werd voltooid is 55 jaar gewerkt.


Lindau
De historische binnenstad van Lindau ligt op een eiland (0,68 km²) in het Bodenmeer. Het eiland is door een dam en een brug met het vasteland verbonden. Tot Lindau behoort ook het eilandje Hoy. De oude stad telt veel historische gebouwen. Bezienswaardig zijn het gotisch-renaissancistische stadhuis uit 1422-1436, de rijke patriciërswoningen aan de Maximilianstrasse, de St.-Pieterskerk, de protestantse St.-Stefanuskerk en de katholieke Mariakerk.


Linderhof
Slot Linderhof is een barokslot in het Graswangtal in Ettal bij Oberammergau. Het is de kleinste van de drie kastelen die gebouwd zijn in opdracht van Lodewijk II. Slot Linderhof is het enige kasteel dat vóór zijn dood werd voltooid. Linderhof was voor Lodewijk II zijn lievelingsverblijf, dat hij steevast “Mein Villa” noemde. Het slot is symmetrisch ingedeeld en werd geheel ingericht in rococostijl. In 1874 begon de tuinarchitect Carl Joseph von Effner met de aanleg van de tuinen en het park rondom het slot. De tuin staat vol met kleine romantische gebouwen.


Nationaal Park Berchtesgaden
Het nationale park rondom de Watzmann, het Steinernes Meer en het Hagengebirge is een van de oudste beschermde gebieden in de Alpen. De excellente drinkwaterkwaliteit van de beroemde Königssee is typerend voor de natuurlijkheid van deze bergregio. In de vrije natuur van dit unieke gebied leven steenbokken, marmotten, adelaars, sneeuwhazen en alpenlandsalamanders. Plantenliefhebbers kunnen bloeiende plantensoorten als de drakenbek, alpenmansschild en dwergalpenroos tegenkomen. Een spectaculaire belevenis met schitterende uitzichten is een vierdaagse huttentocht rondom de Watzmann, met de Königssee, de Watzmann en het Steinernes Meer als hoogtepunten. Ter afsluiting wordt er een tocht in een elektrische boot over de Königssee gemaakt.


Neuburg an der Donau
Het op een klip gelegen Neuburg is een van de mooiste steden van Beieren. In deze stad vindt u het fraaie Schloss Neuburg. Dit tussen 1534 en 1665 gebouwde kasteel bezit enorme ronde torens en een met arcaden omringde binnenplaats. In de Amalienstrasse staan het voormalige jezuïetencollege en de Hofkirche. In het stadscentrum staan veel oude gebouwen, waaronder het Graf-Veri-Haus en het Baron-von-Hartman-Haus in de Herrenstrasse.


Nördlingen
Noerdlingen_Daniel2De oude vestingstad Nördlingen ligt in het Riesbassin. Deze immense krater is miljoenen jaren gelden ontstaan door een meteoorinslag. De verdedigingswerken zijn bijna geheel intact gebleven en bestaan o.a. uit een vestingmuur die voorzien is van vijftien torens. De laatgotische St.-Joriskerk is een drieschepige hallenkerk die in het bezit is van een indrukwekkende westelijke toren. Deze zogenaamde Daniel Toren biedt u een fraai uitzicht over de stad. Andere bezienswaardigheden zijn de St.-Salvatorkerk met gotische altaren en het Stadtmuseum.


Neurenberg
Neurenberg telt ruim een half miljoen inwoners. Samen met de omliggende gemeenten Fürth, Erlangen en Schwabach vormt het een agglomeratie van 2,5 miljoen inwoners.


Oberammergau
Het aan de rivier de Ammer gelegen Oberammergau is wereldberoemd om de tienjaarlijkse passiespelen. De eerstvolgende passiespelen vinden plaats in 2010. Bij elke uitvoering nemen ongeveer 2000 mensen deel aan de zes uur durende voorstelling. Tussen half mei en half oktober worden ongeveer 100 voorstellingen gegeven in het Passionspielhaus. Deze voorstellingen worden opgevoerd om een in 1633 gemaakte belofte na te komen. In dit pestjaar beloofden de overlevende inwoners dat als zij voor de pest gespaard zouden blijven zij een toneelstuk over het lijden van Jezus Christus zouden uitvoeren. Na deze belofte vonden er wonderwel geen sterfgevallen meer plaats. Bezienswaardig zijn de 18de-eeuwse St.-Pieter en Pauluskerk in rococostijl, het Pilatushaus met de beschilderde gevel die Christus voor Pilatus uitbeeldt. Het Heimatmuseum bezit een bijzonder collectie houten kribben.


Oberstdorf
290px-Oberstdorf_viewOberstdorf ligt in het dal van de rivier de Iller en kent het hele jaar een zacht klimaat. Mede hierdoor is Oberstdorf een van de populairste wintersportplaatsen van Duitsland. Oberstdorf staat bekend als de eerste van de vier locaties van het jaarlijkse Vierschansentoernooi. Het Vierschansentoernooi begint in Oberstdorf in het Schattenberg skistadion en doet verder Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck en Bischofshofen aan. Bezienswaardige bouwwerken zijn de Seelenkapelle, de Lorettokapelle en de Josephskapelle. Iets ten oosten van Oberstdorf ligt de 2224 meter hoge Nebelhorn. De top is per kabelbaan te bereiken en is een goed startpunt voor bergwandelingen.


Ottobeuren
In Ottobeuren staat een van de bekendste benedictijnenabdijen van Duitsland. Sinds de stichting van deze abdij in 764 hebben er altijd monniken gewoond. In de 18de eeuw is de abdij grondig verbouwd door de toenmalige abt Rupert II. Het rijk versierde interieur van de abdij bezit tevens fraai stucwerk.


Passau
Der_Passauer_Dom_vom__Fünferlsteg__aus_gesehenDe fraaie stad Passau heeft zijn middeleeuwse sfeer behouden en ligt op een schiereiland tussen de rivieren Donau en Inn. Passau ligt vlak bij de grens met Oostenrijk een de Autobahn 3. In de oude binnenstad komen drie rivieren bijeen: de Donau, de Inn en de Ilz. Passau wordt daarom ook wel Dreiflüssestadt genoemd. Hoewel de Inn de breedste van de drie rivieren is,wordt het vervolg van deze drie stromen toch Donau genoemd. De Donau is namelijk de langste rivier van de drie. Bezienswaardig zijn het oude stadhuis, de Dom St.-Stephan, de Wallfahrtskirche Mariahilf en de Veste Oberhaus.


Pommersfelden
In Pommersfelden ligt het schitterende barokke paleis Schloss Weissenstein. Dit paleis werd tussen 1711 en 1716 gebouwd door de Aartsbisschop van Mainz, Lothar Franz von Schönborn. Bezienswaardig zijn het drie verdiepingen hoge plafond van Johan Rudolf Byss, het goed geconserveerde interieur, de bibliotheek en een fraaie collectie meubels en schilderijen. Rondom het kasteel kunt u wandelen in de fraaie kasteeltuin in Engelse stijl.


Regensburg
220px-Regensburger_StadttorRegensburg ligt aan de Donau bij de monding van de Naab en de Regen. Regensburg is een havenstad en kent veel scheepswerven. De binnenstad bleef in WOII ongeschonden en is daarmee een van de beter bewaarde middeleeuwse steden in Duitsland. Al sinds de achtste eeuw is Regensburg een bisschopszetel: Bonifatius stichtte het bisdom in 739. De gotische Dom St.-Peter behoort tot de belangrijkste van Duitsland. Bezienswaardig zijn verder het oude stadhuis uit de 12de eeuw, de eveneens 12de-eeuwse Steinerne Brücke over de Donau, de Goldene Turm uit 1260 en de benedictijnenabdij Sankt Emmeram die in 739 door Bonifatius werd gesticht.


Rothenburg ob der Tauber
Rothenburg ob der Tauber telt ongeveer 11.500 inwoners en is gelegen in het district Ansbach. Het door stadsmuren omringende Rothenburg is een prachtig bewaard gebleven middeleeuwse stad op de oevers van de Tauber en is in de loop der jaren een toeristische trekpleister geworden. Rothenburg o.d. Tauber ligt aan de Romantische Strasse.


Neuschwanstein_castleSchloss Neuschwanstein
Dit sprookjesachtige kasteel ligt langs de oever van de Schwansee (Zwanenmeer). Het kasteel is gebouwd in de 19de eeuw in opdracht van koning Ludwig, ook wel Lodewijk II van Beieren. Het is het beroemdste bouwwerk van Lodewijk II en een van de bekendste toeristische attracties van Beieren. U kunt het kasteel bereiken via een 30 minuten durende wandeling vanuit Hohenschwangau. Vanaf het kasteel heeft u een spectaculair zicht op de omgeving.


Skigebieden Beieren
Beieren telt veel skigebieden met in totaal 1000 kilometer afdalingspistes en 6100 kilometer gespoorde loipen.


Straubing
220px-Straubinger_StadtbildDe marktplaats Straubing ligt aan de rivier de Donau en heeft een schilderachtig stadscentrum met vele historische bouwwerken. De twee helften van het marktplein (Ludwigs- en Theresienplatz) worden gescheiden door de 14de-eeuwse gemeentetoren vanwaar u een fraai zicht heeft op de omliggende plaatsen in het Beierse Woud. Andere bezienswaardigheden zijn o.a. de parochiekerk St.-Jakob en het Gäubodenmuseum met een schitterende collectie Romeinse objecten.


Vierzehnheiligen
De barokke pelgrimskerk van de Veertien Heiligen van de Voorbede werd ontworpen door de beroemde architect Balthasar Neumann. De kerk is enige jaren geleden volledig gerestaureerd en is een van de beroemdste voorbeelden van Zuid-Duitse barok. In het interieur vindt u rijke stucwerkdecoraties en fresco’s van Giuseppe Appiani. De kerk staat in Bad Staffelstein.


Würzburg
Würzburg telt ongeveer 125.000 inwoners en ligt aan de rivier de Main. Het is de hoofdstad van de regio Neder-Franken (Unterfranken) en een populaire toeristische trekpleister.

Copyright: weginduitsland.nl