Alle deelstaten in Duitsland

 

U bent hier: Home > Verkeer > Verkeersregels Duitsland

Verkeersregels Duitsland

Alcohol

Het maximaal toegestane alcoholpercentage bedraagt 0,5 promille. Bestuurders die het rijbewijs minder dan 2 jaar in het bezit hebben mogen sinds de zomer van 2007 in het geheel geen alcohol drinken.

 

Antiradar

Het in het gebruik hebben en/of bezitten van antiradarapparatuur is in Duitsland verboden.

 

Autobussen

Een stilstaande autobus mag door zowel achteropkomend als tegemoetkomend verkeer slechts stapvoets voorbijgereden worden.

 

Bergwegen

Op smalle bergwegen moet degene die het makkelijkst kan uitwijken dat doen.

 

Brandblusser

Niet verplicht.

 

Brom- en snorfietsen

In Duitsland wordt een snorfiets een 'Mofa' genoemd en een bromfiets een 'Kleinkraftrad'. Bromfietsen mogen niet sneller kunnen dan 45 kilometer per uur en snorfietsen niet sneller dan 25 kilometer per uur. Bromfietsen mogen alleen op de rijbaan. Een rijbewijs en een helm zijn verplicht. De verkeersborden die voor motoren gelden zijn ook van toepassing op brom- en snorfietsen. Bestuurders en passagiers van een bromfiets, snorfiets of scooter moeten een goedgekeurde valhelm dragen.

 

Fietsen

Fietsers moeten (indien aanwezig) het fietspad gebruiken. Kinderen tot 8 jaar moeten op het trottoir fietsen, ook als er een fietspad aanwezig is. Kinderen van 8 tot 10 mogen kiezen tussen het trottoir of het fietspad. Wanneer u linksaf wilt slaan mag u voorsorteren. U mag ook rechts blijven rijden tot over de weg en dan linksaf slaan. Naast elkaar fietsen is niet toegestaan wanneer het verkeer hierdoor wordt belemmerd. Personen die ouder zijn dan 16 jaar mogen een kind dat jonger is dan 7 jaar op de fiets vervoeren. Het kind moet een behoorlijke zitplaats hebben met steunen voor handen en voeten. De wielen moeten zo zijn afgeschermd dat de beentjes niet tussen de spaken kunnen komen.

 

Filerijden buiten de bebouwde kom

Bij filevorming buiten de bebouwde kom op wegen met twee rijstroken per richting moeten voertuigen in de rechterbaan zoveel mogelijk naar rechts en voertuigen in de linkerbaan zoveel mogelijk naar links uitwijken, zodat er in het midden een vrije doorgang ontstaat voor hulpdiensten. Telt de weg drie rijstroken per richting dan moeten de middelste en de linkerrijstrook deze ruimte creŽren. Wanneer de file overgaat van twee naar een rijstrook dan dient u verplicht te ritsen.

 

Gehandicaptenparkeerkaart

De Europese gehandicaptenparkeerkaart kunt u gebruiken op parkeerplaatsen die zijn aangegeven met het rolstoelsymbool en op wegen met een parkeerverbod, of wegen alleen bestemd voor bewoners. Hier mag u maximaal drie uur parkeren. Ook mag u parkeren op wegen waar parkeren gratis is, maar wel een tijdslimiet geldt. Hier mag u maximaal 24 uur parkeren. Op woonerven mag u ook maximaal 24 uur parkeren, mits u geen hinder veroorzaakt. In gebieden met betaald parkeren moet ook worden betaald. In verband met lokale verschillen is het aan te raden om altijd ter plaatse te informeren naar de faciliteiten. Deze faciliteiten gelden in het algemeen alleen wanneer er binnen een redelijke afstand geen andere mogelijkheden zijn.

 

Gevarendriehoek

Op de openbare weg moeten stilstaande of achtergelaten voertuigen 24 uur per dag worden aangeduid door een gevarendriehoek die op enige afstand van het voertuig wordt opgesteld. Op de Autobahn moet de gevarendriehoek op 200 meter worden opgesteld. U dient de driehoek te plaatsen in de richting van het naderende verkeer en u moet de alarmlichten gebruiken.

 

Inhalen

Op zebrapaden mag niet worden ingehaald. Ook niet wanneer er geen voetgangers te bekennen zijn.

 

Kinderzitjes

Kinderen tot 12 jaar en kleiner dan 150 centimeter moeten in een goedgekeurd 'kinderbeveiligingsmiddel' vervoerd worden op zowel de voor- als achterbank.

 

Lading op voertuig of aanhanger

De lading mag niet naar voren uitsteken. De lading mag in de breedte 40 centimeter uitsteken, mits de maximale breedte van het voertuig en de lading niet breder is dan 2,55 meter. Wanneer de lading meer dan 1 meter naar achteren uitsteekt dan moet u een helrode vlag van 30 x 30 cm of een helrood bord van 30 x 30 cm aanbrengen.

 

Links afslaan

Elkaar tegemoetkomende bestuurders die op hetzelfde kruispunt linksaf willen slaan dienen elkaar links te passeren, dus een korte bocht te maken.
 

Luchtvervuiling en rijverbodPer 1 oktober 2007 moeten voertuigen die een 'Umweltzone' (milieuzone) willen inrijden voorzien zijn van een 'Umweltplakette' (milieusticker). De sticker geeft aan hoe milieuvriendelijk de auto is. Afhankelijk van de kleur (groen, geel of rood) mag u wel of niet binnen de milieuzone komen. Ook voor auto's met een niet-Duitse registratie is een milieusticker verplicht. Voor voertuigen die niet voorzien zijn van de juiste sticker is het verboden om de in de genoemde zone te rijden, zelfs wanneer da auto aan de normen van de milieuzone voldoet. De sticker kunt u kopen bij de ANWB. Vergeet niet uw kentekenbewijs mee te nemen.

 

Minimumsnelheid

Op bepaalde wegen geldt een minimumsnelheid. Dit wordt aangegeven met een rond blauw bord met cijfers in wit.

 

Motor

Motoren moet ook overdag dimlicht voeren.

 

Overnachten langs de weg

Het is toegestaan om langs de openbare weg te overnachten in uw auto, caravan of camper. U mag niet langer dan 1 nacht op dezelfde plaats doorbrengen. Ook kunnen plaatselijke verordeningen overnachten langs de weg verbieden. Kamperen langs de openbare weg is verboden.

 

Parkeren

De Nederlandse parkeerschijf is toegestaan. Op voorrangswegen buiten de bebouwde kom mogen voertuigen niet op de rijbaan parkeren. Ook is het verboden om uw voertuig aan de linkerkant van een weg te parkeren (uitgezonderd eenrichtingswegen). Parkeren op smalle wegen, binnen vijftien meter van een bus- of tramhalte en ter hoogte van een verlaagde stoeprand is eveneens verboden. Bij parkeren 's nachts moeten auto's (incl. aanhangwagen) die aan de kant van de rijbaan op een openbare weg zijn geparkeerd  verlicht zijn. Dit is niet verplicht wanneer er binnen de bebouwde kom voldoende verlichting aanwezig is of wanneer de auto op een officiŽle parkeerplaats is geparkeerd.

 

Pech langs de weg

Het is wettelijk verboden om langs de snelweg reparaties uit te voeren. Het voertuig dient te allen tijde naar een veilige plek te worden gesleept.

 

Rotonde

Verkeer op een rotonde heeft voorrang op verkeer dat de rotonde nadert.

 

Rijverboden

Op zon- en feestdagen van 0 tot 22 uur geldt het gehele jaar op de meeste snelwegen een rijverbod voor vrachtwagen boven de 7.500 kg toelaatbaar gewicht. Dit verbod geldt ook voor vrachtwagens met een aanhangauto ongeacht het gewicht. Dit verbod geldt ook op zaterdagen in de maanden juli en augustus van 7 tot 20 uur.

 

Schoolbussen

Schoolbussen die bij een halte met ingeschakelde alarmlichten stilstaan mogen niet ingehaald worden, ook niet als er geen kinderen in- of uitstappen.

 

Ski's in de auto

Ski's in de auto zijn alleen toegestaan wanneer dit geen gevaar oplevert voor de inzittenden.

 

Slepen

Slepen is toegestaan tot de dichtstbijzijnde garage. Slepen op de Autobahn is alleen toegestaan tot de eerstvolgende afrit. Een auto de Autobahn opslepen is verboden. Zowel het trekkende als het gesleepte voertuig moeten de alarmlichten inschakelen. De maximumsnelheid bij slepen mag de 80 kilometer per uur niet overschrijden.

 

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer u dit bord ziet. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen bedraagt 50 kilometer per uur. De kettingen moeten om de twee aangedreven wielen worden gemonteerd. Bij inschakelbare vierwielaandrijving moeten de kettingen om de permanent aangedreven wielen worden gemonteerd. Bij permanente vierwielaandrijving dient u bij de fabrikant te informeren om welke wielen de sneeuwkettingen als eerste moeten worden gemonteerd.

 

Snelheidlimieten in Duitsland

Type motorvoertuig

Binnen bebouwde kom

Buiten bebouwde kom

Wegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken

Autosnelwegen

Snorfiets

25

25

verboden

verboden

Bromfiets

45

45

verboden

verboden

Personenauto, camper, bestelauto < 3500 kg, motor


50


100


130 (A)


130 (A)

Personen-/bestelauto
< 3500 kg met aanhangwagen


50


80


80 (B)


80 (B)

Motor met aanhanger

50

60

60

60


A: Aanbevolen maximumsnelheid. Wanneer u harder rijdt dan kan dit bij een ongeval gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid.
B: Wanneer u in het bezit bent van een auto met aanhanger die door de TUV is goedgekeurd dan mag u 100 kilometer per uur rijden. Wanneer het zicht bij mist, sneeuw of zware regen minder dan 50 meter bedraagt dan is de maximumsnelheid 50 kilometer per uur.

 

Spoorwegovergang

Buiten de bebouwde kom geldt voor een spoorwegovergang dat vrachtauto's bij het 1-streepsbaken (80 meter voor de overgang) moeten stoppen. Personenauto's kunnen dan nog passeren zodat sneller optrekken van de file mogelijk is.

 

Trams

U mag een tram stapvoets passeren wanneer deze stilstaat voor het in en uit laten stappen van passagiers.

 

Vaartuigen

Het is verboden om bagage in een boot  op een trailer te vervoeren. Buitenboordmotoren die aan de boot zijn gemonteerd moet u afschermen of verwijderen.

 

Verbanddoos

Voor auto's die geen Duits kenteken voeren is een verbanddoos niet verplicht.

 

Verkeerstekens en verkeerslichten

Bij sommige kruispunten hangen lichtbakken met hierop een ring in afwisselend rode en groene vlakken waarin een pijl ronddraait. Wanneer de pijl naar rood wijst moet u stoppen; wijst de pijl naar groen dan kunt u doorrijden. Rechts afslaan bij een rood verkeerslicht is toegestaan wanneer er een onderbord met een groene pijl aanwezig.

 

Vluchtstrook

Het is strafbaar om bij een lege tank gebruik te maken van de vluchtstrook. Zorg dus altijd voor voldoende brandstof in uw tank.

 

Winterbanden

Het is in Duitsland verplicht om uw auto aan te passen aan de weersomstandigheden. Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden verplicht, ook voor auto's die geen Duits kenteken voeren. Wanneer u buiten uw schuld om betrokken raakt bij een ongeval en uw auto heeft geen winterbanden dan kan dit gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. Daarom is het ten zeerste aan te raden om uw auto in de winter te voorzien van winterbanden. Banden met de aanduiding M+S of met een sneeuwvloksymbool worden als winterbanden beschouwd. Houdt u aan de voorgeschreven maximumsnelheid die is aangegeven op de lettercode op de zijkant van de band. De maximumsnelheid moet op een zelfgemaakt stickertje duidelijk leesbaar voor de bestuurder worden aangebracht op de voorruit.
 

Zoover - Floppers & Toppers

Op Zoover vindt u vakantiebeoordelingen voor en door reizigers. Op dit moment staan er meer dan 1.000.000 beoordelingen over ruim 250.000 hotels, appartementen, campings, vakantieparken, cruises, vakantiehuizen en meer. Wat dacht u bijvoorbeeld van de meest kindvriendelijke campings, de beste hotels voor een stedentrip of de hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding? Deze accommodaties zijn terug te vinden in meer dan 40.000 vakantiebestemmingen. Ook zijn er vakantiefoto's van accommodaties en bestemmingen te zien. Ga naar de website van Zoover.

Advertenties:

De beste prijzen en lastminutes voor Duitsland:


Roompot
Vakantieparken

SNP Reizen
Individuele vakanties

Hogenboom
Vakantieparken

Kras
Individuele vakanties

Bungalow.net
Vakantiehuizen

Ecamp
Campingvakanties

Pharosreizen.nl
Individuele vakanties

Belvilla
Vakantiehuizen

Villavacant
Vakantiehuizen

Go4Holidays

Individuele vakanties


Vakantie Duitsland
Individuele vakanties

Arke
Autovakanties